Yarasaların evini yıkmayın
Araştırmacıların 1985 yılında ve 21 Ekim’de çektikleri fotoğraflar karşılaştırıldığında, mağaranın soldaki girişinin yukarıdan inmiş kayalarla kapandığı, sağdaki girişin zeminine de yukarıdan kaya düştüğü görülüyor. Mağarada, 11 farklı yarasa türü tespit edildi. Türlerden ikisi Mehely Nalburunlu Yarasası ve Uzunayaklı Yarasa, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) tehdit altındaki hassas türler listesinde yer alıyor.
Kırklareli’ndeki 11 farklı yarasa türüne ev sahipliği yapan Koyunbaba Mağarası karşısındaki, patlamalı kalker (kireçtaşı) ocağı, kapasite artışı için 18 Ekim’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Mağarada yaklaşık 30 bin yarasa yaşıyor. Gönüllü araştırmacılar, geçen günlerde mağarada incelemelerde bulundu. Mağaranın girişinin birinin yıkıldığını tespit etti. Bakanlığa başvuran araştırmacılar, mağaranın bir an önce koruma altına alınmasını talep etti.
Bölge sakinleri de yarasalar için seferber oldu. Mağara korunmazsa yarasalar evlerini kaybedecek. Uzun yıllardır açık olan ocak, 24.40 hektarlık alanı kaplıyor. Kalker ocağı yılda 390 bin ton üretim yaparken, kapasite artışıyla, bu rakamı yılda 2 milyon tona çıkarmak istiyor. Açık işletme yöntemiyle çalıştırılan ocak, üretim sırasında basamaklarda delme- patlatma gerçekleştirecek.
Yıl içerisinde faaliyet süresini de 260 günden 300 güne çıkaracak. “Özellikli Bitki Toplumları ve Yaban Hayvanı Alanlarından” olan Koyunbaba Mağarası, ocağa 310 metre mesafede. Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü, Galeri Mağara Araştırma Grubu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü üyeleri, 21 Ekim’de mağaraya giderek incelemelerde bulundu. Araştırma ekibine göre, yarasalar kritik öneme sahip canlılar. Tarım alanlarındaki haşareleri yiyorlar ve çok uzaklara kadar uçup geri dönebiliyorlar. Mağara arkeolojik öneme de sahip. Yarasa türlerinin yaşaması, mağara ve çevresinin acil koruma altına alınması gerekiyor. Araştırmacıların mağaradaki gözlemleri ise şöyle: “Yüksek ihtimalle mağaranın iki girişinden birinin girişi, patlatmalı taşocağı faaliyeti sonucunda tamamen yıkılmış.
Mağara girişindeki bir bölüm doldurulup doğal haline geri döndürülmezse, zamanla, kayalar sola doğru esneyip yıkılacak. Mağaranın girişleri kapanacak. Kapasite artışıyla ilgili ÇED sürecinin durdurulması için ilgili bakanlık ve kurumlara dilekçe verdik.” Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, “Mağarada yaşayan yarasa popülasyonlarının azalması ya da yok olması bölgedeki ekolojik dengeyi etkileyecek. Bu olumsuzluklar tarım zararlılarının artışı gibi insan hayatını da negatif etkileyecek” dedi..
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!