'Yardım' yağdırmışlar

MHP'li Paksoy'un soru önergesine verilen yanıtta, 28 Mart seçimleri öncesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun, yılda bir kez yaptığı nakdi yardımlarının ikiye, gıda yardımlarının ise 4'e çıkarıldığı bildirildi.

Yayınlanma: 14.06.2009 - 10:56
Abone Ol google-news

Gıda, kömür ve nakit para dağıtımıyla oy avcılığı yapıldığı eleştirilerine sosyal devletin gereği açıklamasıyla yanıt veren AKP hükümetinin, 29 Mart yerel seçimleri sürecinde devlet kesesinden yaptığı yardım miktarını iki katına çıkardığı ortaya çıktı.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (SYDTF) yılda bir kez yaptığı nakdi yardımları, seçim öncesinde 2ye, gıda yardımlarını ise 4e çıkardı. AKP, yerel seçimler öncesi, belediyelere de 10 milyar lirası ödeneksiz olmak üzere 20 milyar lira aktardı.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoyun soru önergesine, eski Devlet Bakanı Hayati Yazıcının verdiği yanıtlar, AKPnin kamu kaynaklarını yerel seçimler öncesinde nasıl seferber ettiğini ortaya koydu. Buna göre kamuoyunda Fak-Fuk-Fon olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu Kurulunun 30 Temmuz 2008de aldığı karar uyarınca, gereksinimi olan yurttaşlara yılda bir kereye mahsus olarak verilen eğitim-öğretimyardımı sayısı 2’ye çıkarıldı. Bu çerçevede sadece Sincanda 2008-2009 öğretim yılının ikinci döneminde, 1482 öğrenci için 762 aileye toplam 615 bin TLeğitim yardımıadı altında nakit para dağıtımı yapıldı.

 

Yardımlar erkeklere mi?

MHPli Paksoy, Başbakan Tayyip Erdoğanın bizzat annelere verileceğini açıkladığı okul gereksinimi yardımlarının tamamının erkeklere verilmesini de gündeme getirdi. Bakanlıktan verilen yanıtta iseeğitim materyali yardımıolarak adlandırılan bu yardımlarınsosyoekonomik gelişmişlik düzeyinegöre yapıldığını belirtirken, sadece annelere yapılan ödemenin şartlı nakit transferiadı altında uygulandığı bildirildi.

Bakanlık verilerine göre fondan yılda bir defa yapılan eğitim yardımları ikiye, yılda iki defa yapılan gıda yardımı seçimler öncesinde 4e çıkarıldı. Yardım sayılarındaki artıştan dolayı, 2008’in ilk 3 ayında fondan aktarılan yardım miktarı 101 milyon 968 bin lirayken, seçimlerin hemen öncesine denk gelen 2009’un ilk 3 ayında bu miktar 116 milyon 350 bin 300 liraya yükseldi.

MHP Milletvekili Süleyman Turan Çirkinin seçim öncesinde belediyelere aktarılan kaynaklarla ilgili soru önergesine İçişleri Bakanı Beşir Atalayın verdiği yanıt, AKP hükümetinin büyük bölümü kendisinde olan büyükşehir belediyelerine İller Bankası kasasını açtığını ortaya koydu. Atalay, Temmuz 2008den itibaren belediyelere 10 milyar 82 milyon TLlik kaynak aktarıldığını bildirirken, bütçede ödenek olmamasına rağmen büyükşehir ilçe belediyelerine de Ağustos 2008den itibaren yaklaşık 10 milyar liralık kaynak aktarıldığı itirafında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler