"Yargı, yürütmeye müdahale ediyor"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Nasıl yargı mensuplarını yüksek yargı yargılıyorsa, bırakın parlamentodaki siyaseçileri de parlamento yargılasın. Parti kapatmaya bırakın da parlamento karar versin" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.02.2010 - 12:10

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin Genel Kurul toplantısına katıldı.

Şu anda kuvvetler ayrılığı prensibine göre yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
''İfade olarak güzel, hoş, peki ayrım? Ne yazık ki ayrı değil. Yasamada yaşanan bir ayrı durum var, yürütmede ayrı bir durum var ama bir bakıyorsunuz ki hepsini geç, ne yasama, ne yürüme hepsi bir kenara yargı bir anda hepsini silip atabiliyor. Hani birbirinden ayrıydı? Ne oldu? Şu anda yargı istediği şekilde yürütmeye müdahale edebiliyor. Ama bakıyorsunuz ki bir taraftan da parlamentonun yüzde 65'ine sahip bir siyasi parti veya en küçüğü fark etmez, bir siyasi partinin kapatılması noktasında iki dudak arasından çıkacak bir sesle bu, bu ülkede konuşulabiliyor. Bunu kabullenmek mümkün mü? Varsa ortada bir suçlu, bedelini ödesin ama bir tüzel kişiliği bedele mahkum etmek, bu bedeli o tüzel kişiliğe ödetmek demokrasi ile bağdaşır bir şey değil. Hiç bir ileri demokraside yok. İşte bunu biz milletimize giderek çözmek istiyoruz ve milletimizle de bunun çözüleceğine inanıyoruz.

Yargı reformu aynı şekilde. Yargıya sorarsanız yargı diyor ki 'her şeyi biz yapacağız'. Ben de diyorum ki dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinin ortalamasını alalım. Bu ortalamayı aldığınızda ortaya ne çıkıyorsa gelin onu uygulayalım. Buna var mısınız, yok musunuz? Bunu soruyoruz ama o da işlerine gelmiyor. Bize münhasır bir şey olacak... Böyle bir şey yok. Biz gelişmiş ülkelerde ne varsa onun ortalamasını alalım ve nasıl ki yargı kendi içinde herhangi bir mensubunun yargılanmasına başkanlar kurulundan müsaade ediyorsa bırakın da siyasetçinin yargılanmasına da parlamento müsaade etsin. Bunun adımını atmamız lazım. Bir siyasi partinin kapatılıp kapatılmaması için müsaadeyi parlamento versin. Gelişmiş ülkelere baktığımızda bunu gördük. Bunların adımının atılması lazım.''

Parlamentonun halkın, milletin temsilcisi olduğunu belirten Erdoğan, ''Öyleyse bu alanda millet adına tasarruf yetkisini de bu parlamento kullanmak durumunda'' dedi.

Milletin her bir ferdinin emanetini üzerlerinde taşıdıklarını belirten Erdoğan, kendilerini bu makama onların hayır duasının getirdiğini, hayır duası ile de yollarına devam ettiklerini söyledi.

 

"Anayasa için uygun bir zemin.."

Erdoğan, şunları kaydetti:
''Hiç kimse ne demokrasiyi ne de hukuku bu ülkeye bu millete çok görme yaklaşımı içinde olamaz. Anayasa için uygun bir zemin... Temenni ediyorum ki öyledir ama bu ülkede 411 parlamentodan çıktığı halde akıbeti belli olmuştur. Bizler şimdi bir çalışma yapıyoruz ama (Saadet Partisi Genel Başkanı) sayın Kurtulmuş 'tam manasıyla bir anayasa değişikliği' diyor. Dışarıdan bakıldığı zaman davulun da zurnanın da sesi hoş geliyor ama içeride böyle değil. Gerçekleri göreceğiz ve başımızı iki elimizin arasına alıp iyi düşüneceğiz. Ve bu konuda bizler şu anda bir hazırlık içindeyiz ama bir 'kurucu meclis teklifi yapın'... Bakın kurucu meclis teklifi bile siyasette kendinizi inkardır. Kurucu meclise karşı değiliz ama şu anda parlamentonun Anayasa yapamayacağı veya yeterli değildir iddiasını ortaya koymak siyasetçinin kendini inkarıdır. Bu bir oyun bir defa, bir tezgah. Bu tuzağın içerisine bu parlamento ve bizim iktidarımız asla gelmez, gelmeyecektir.

Kurucu meclis anlayışının hangi dönemlerin anlayışı olduğu bellidir. Bu parlamentonun içerisinde bu işe katkısı olacak ne aranıyorsa hepsi orada var. Biz şu anda bir öncelikler sıralaması yapmak suretiyle bu öncelikler sıralaması içerisinde muaccel olan neyse bunu aşalım istiyoruz. Bunu da yaparken acaba biz referanduma, millete nasıl gideriz bunun gayreti içindeyiz. Burada tabii ki yapılan çalışmaları parlamento içi, parlamento dışı daha önce olduğu gibi her siyasi partiye yine götüreceğiz, onlarla da bu işin müzakeresini yapmak suretiyle gelin birlikte millete bunu götürelim ve milletin şu anda muaccel olan bu konulardaki kararı nedir bunu alalım.''

Türkiye'de yıllardır Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin konuşulduğunu, ancak hiçbir siyasi partinin buna cesaret edemediğini ancak kendilerinin bunun adımı attıklarını ifade eden Erdoğan, halkın rotasında giden bir siyasi parti olduklarını söyledi.
Erdoğan, ''Yıllarca benim ülkem bedel ödedi, bu ülkenin insanları bedel ödedi. En ağır bedeli bu ülkenin iş adamları ödedi. Yeni bedeller ödemeyeceğiz. Türkiye'nin hedefi muasır medeniyetler seviyesine yükselmektir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler