"Yargıtay'daki seçimlerde tıkanma yok"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa değişikliğine ilişkin bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, içeriğinin ve kapsamının önümüzdeki günlerde şekilleneceğini söyledi. Ergin, Yargıtay'da boşalan üyelikler için yapılacak seçimde bir tıkanma olmadığını da belirtti.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin CNN'de Taha Akyol'un sorularını yanıtladı. Ergin, Yargıtay'da boş bulunan üyelikler için yapılacak olan seçimlerin gecikmesinin hatırlatılması üzerine, Bakanlık olarak, 8 Ocak'ta bir açıklama yaptıklarını anımsattı ve "Yargıtay Başkanlığı üyeliklerde boşalma olunca bize bildiriyor. Biz de bunu HSYK'nın gündemine getiririz 'Üye seçimine ilişkin çalışmalarımız bitiremedik. Bize süre verin dedik' 27 Aralık 2009'a kadar çalışmalarımız tamamladık. Bu tarihten son konuya müdahil olduk. HSYK üyelerinden bir arkadaşımızın yurt dışına çıkması nedeniyle konu uzadı. 4 bin 500 hakim ve savcı var. Hepsinin dosyaları inceleniyor. İnşallah kısa sürede olumlu sonuca bağlanacağını umuyoruz" dedi.
"Türkiye'nin yeni Anayasa'ya ihtiyacı var"
Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından önümüzdeki günlerde gündeme gelebileceği açıklanan Anayasa değişikliğine ilişkin ise şunları söyledi:
"Türkiye çok hızlı gelişti. Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı var. Herkes ihtiyaç olduğunu söylüyor. Böyle bir çalışma var. İçeriği, kapsamı önümüzdeki günlerde şekillenir. Anayasa değişikliği tasarı olarak olmuyor. Çalışmalar yeni değil. 5 yıldır süren bir şey. Parlamento takdir ederse anayasanın öngördüğü şartta değişiklik yapılır. Seçimden sonra bir akademisyen ekip çalışma yapmıştı ama kapatılma davası ile sekteye uğradı bu çalışma. Bütünüyle değişiklik yapmak daha zor. Çok sıkışılan konularda parlamento takdir ederse değişiklikler yapılabilir."
"Tüm yetkileri ve imkanları HSYK'ye devretmeye hazırız"
Ergin, "Milletin bir kesimi yargı bize karşı kararlar veriyor diyor. Bir kesimde de diyor ki AKP HSYK'yı ele geçirecek, orayı da siyasalaştıracak. Sizin gündeminizde de HSYK'nu yeniden yapılandıracak bir çalışma var. HSYK'ya siz ne yapmak istiyor sunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"AK Parti yargıyı ele geçirmeye mi çalışıyor? Soruları ile muhatap olunuyor. AK Parti, Adalet Bakanlığı'nın savcılara yetki verme yetkisini kaldıran partidir. AK Parti, yargıya 2010 yılan gelinceye kadar, zemin hazırlamak, fiziki alt yapıyı güçlendirmek mevzuat alt yapısını güçlendirmek isteyen partidir. Ak Parti, yapmış olduğu Kanun çalışmalarında kendi hevesini mi tatmin etmeye çalışıyor yoksa bir hedef mi koymuştur? Kopenhag siyasi kriterleri ve oranın oluşturduğu standartlara ulaşmaya çalışılıyor. Kurumalarımız entegre etmeye çalışıyoruz. Yargı Reformu Stratejisini hazırladık. Paydaşlarımızla beraber yaptık bunları. Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Barolar Birliği, Noterler Birliği, Üniversiteler ve Askeri Yargıtay ile birlikte. Üzerinde mutabık kaldığımız ilkelerden bir tanesi HSYK ile ilgili olandır. O da şudur; HSYK, tarafsızlık, objektiflik, şeffaflıkla, geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması kararına karşı etkili bir itiraz sistemi getirilmesi ve yargı yolunun açılması hedeflenmiştir. Bu mutabakata varılan metindir. İtalya örneği vardır. 27 üyeli bir kurul var. Bu kurulun 16 üyesi ilk derece hakimlerin katıldığı bir seçimle gelirler. Bizde de böyle bir öngörü var. Onun dışında Devlet Başkanı kurulun başkanı, Yargıtay Başkanı ve Başsavcısı kurulun üyesi. 8 üyede Parlamento oluşturuyor. Bunları önümüzdeki süreçte müzakere edeceğiz. Uluslararası belgelerle geniş tabanlı çalışmalar yapılmalıdır. Geniş tabana oturtalım. Biz Adalet Bakanlığı olarak tüm yetkileri tüm imkanları kurula devretmeyi kabul ediyoruz. Hakimlerin denetimi, teftişi tamamını kurula bağlayalım diyoruz. Teftiş Kurulu hakim ve savcı teftiş ve denetimi açısından kurula devredilebilir. HSYK'nın özel bütçesi olsun, binası olsun, kararların karşı yargı yoluna gidilebilsin gibi öngörülerimiz var. Yargıyı ayağa kaldıracak çalışmalar yaptık."
"Eminağaoğlu'nun başvurusu"
Sadullah Ergin, Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, telekulak iddialarındaki başvurusuna ilişkin de, "24 Nisan 2009'da müracaatı var. Muhakkik görevlendirdik. 25 Haziran'da müştekinin beyanları alınmıştır. 6. ayda şikayetçi, işlemlerinin yapıldığı biliyor, bilmesine rağmen 'Adalet Bakanlığı işlem yapmadı diye' dava açıyor. Aslında bakanlık işlem yapıyor ve sonuçlandırıyor. Yürütme durdurma kararına karşı bakanlığımızın itirazı var ve sonucunu bekleyeceğiz ve gereğini yapacağız"
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!