Yargıya yıkıcı kuşatma

TBMM'ye sunulan Yargıtay ve Danıştay'ı yeniden şekillendirmeye yönelik "torba yasa tasarısı" yüksek yargıyı "ele geçirme rehberi" niteliğinde. Yargıtay üye sayısı 250'den 387'ye yükseltilirken, başkanlık seçiminde yeni üyelere "kolaylık" sağlanıyor. Yargı dizaynının gerekçeleri arasında "Gayriresmi evliliklerdeki çocuk sayısındaki artışın" sayılması dikkat çekti.

Yargıya yıkıcı kuşatma
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.01.2011 - 07:31

TBMMye sunulan tasarıya göre, Yargıtayın 250 olan üye sayısı 387’ye 32 olan daire sayısı da 38e, Danıştayın ise 13 olan daire sayısı 15’e 95 olan üye sayısı 156’ya çıkarılıyor.

Yargıtay Başkanlar Kurulu, tasarının yasalaşması ile birlikte lağvedilip yeni seçilecek üyelerin de katılımıyla tekrar kurulacak. Başkanlar Kuruluna seçilebilmek için gerekli olan 4 yıl koşulu da kalkacak. Böylece Başkanlar Kurulunda yeni seçilecek üyelerin de yer alabilmelerinin yolu açılmış olacak.

Mevcut Yargıtay yasasında hangi dairelerin hangi dosyalara bakacağı belirlenmiş durumda. Tasarıya göre ise kurul, dairelerin iş bölümünü kendisi yapacak. Bunu da her yıl yeniden düzenleyebilecek. Bu yolla istenilen dosyaların istenilen dairelerde görüşülmesi yoluna gidilecek. Daireler bir başkan ve dört üye ile çalışması öngörülürken üye sayısının yeterli olması halinde iki heyet oluşturulabilecek. Böylece dairelerdeki üye sayısı 10’a çıkabilecek. Dairler kararlarını çoğunluk oyu ile değil salt çoğunluklaalacak.

Kurula sınırsız üye

Danıştaydaki en zorlu üye seçiminin yaşandığı İdare Dava Daireleri Kurulu da tasarıyla yeniden düzenlendi. Kurulda dairelerden iki yıl süre ile üye görevlendirme yöntemi terk edilirken seçilecek yeni üyelerin de kurula katılımını sağlayacak biçimde üye sayı ve süre sınırlaması kaldırıldı.

Mehmet Haberal tazminatı yanacak

Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberalın hâkimlere açıp kazandığı davanın da tasarıyla bertarafedilmesi öngörüldü. Tasarıya göre hâkimler ve savcılara tazminat davası açılmasının yolu kesilirken tüm hukuk yolları bitmemiş davaların da bu kapsamda değerlendirilmesi öngörüldü.

Dava kalkanı

Tasarıyla birlikte, yürütülen soruşturma ve davalar ile ilgili davalar devlete karşı açılabilecek. Ancak bunlar istenirse kişilere rücu ettirilebilecek. Tasarıya göre HSYK müfettişleri ve adalet müfettişleri de bu kapsamda değerlendirilecek. Dolayısıyla uygulamalar ile çokça tartışmaya neden olan adalet müfettişleri de davalara karşı yasa kalkanı getirecek.

Başkanlık kolaylaşıyor

Düzenlemeye göre Yargıtay Başkanı seçimlerinde üyelerin en az üçte ikisinin oy kullanması gerekiyor. Tasarıyla seçimler için üyelerin salt çoğunluğunun katılımı yeterli bulunuyor. Buna göre Yargıtay Başkanlığı seçimi 194 üyenin katılımı ile yapılabilecek. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçekerin görev süresi 1 Haziranda sona erecek. Tasarının o güne kadar yasalaşması durumunda başkan yeni seçilen 137 üyenin de oylarıyla belirlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler