Yarın Elçi cinayetinin 500. günü: Faili meçhul kalmasına asla müsade etmeyeceğiz

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptıktan sonra öldürüldü. Yarın Elçi cinayetinin 500. günü. Ömrünü faili meçhuller ve cezasızlık politikası ile mücadeleye adayan hukukçu ve insan hakları savunucusu Elçi’nin dosyası tozlu raflarda bekliyor. Soruşturmada hiçbir ilerleme kaydedilemezken fail veya failler bulunamadı.

Yayınlanma: 08.04.2017 - 19:48
Abone Ol google-news

Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından geçen 500 günü gazetemize değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen,etkin soruşturma yürütülmediğini vurgulayarak, “ maalesef olay yeri incelemesi gibi en hayati konularda bile yeterince hızlı davranılmadı. Bunun dışında dosya üzerinde herhangi bir gizlilik kararı bulunmamasına rağmen soruşturma dosyası içinde bulunan evraklar, bilgi ve belgeler maalesef bizlere verilmedi. Biz bu bilgi ve belgelerden bir kısmını yalnızca birkaç gün önce soruşturmayı yürütmek üzere yeni görevlendirilen savcıdan aldık. Bizin bu evraklar üzerindeki incelememiz sürüyor ancak yapmış olduğumuz ilk incelemede bu dijital verilerin, dosyanın seyrini etkileyecek, faili ortaya çıkaracak bir içerikte olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Barışın miheng taşı ...

Elçi cinayetinin aydınlatılmasının faili meçhul cinayetlerle hesaplaşma ve toplumsal barış açısından önemine dikkat çeken Özmen, “Tahir Elçi cinayeti, sadece soruşturma savcınının omuzlarına yüklenecek bir yük değildir. Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunması ve dosyanın aydınlatılması, 1990’lı yıllardaki karanlık geçmişin son bulacağı gibi bir önemli anlam taşıyor. Bu nedenle bizler her fırsatta devletin üst düzey yetkililerine, hükümete, bu çağrıyı yapıyoruz. Devlet tüm imkanlarıyla bu soruşturma dosyasını derhal aydınlatmalı, sadece bir savcıya bırakmamalıdır. Bu aynı zamanda toplumsal barışın, Kürtlerle barışın da bir miheng taşıdır. Ancak olayın üzerinden geçen 500 güne karşın, bırakın faili hala da dosyanın içinde tek bir şüpheli dahi bulunmamaktadır” diye konuştu.

Dosyadaki ifadeler kendi içinde uyumlu değil

Elçi cinayeti ile ilgili daha önce basına yansıyan bazı ifadelerin dosyaya konulduğunu öğrendiklerini belirten Özmen, “Biz bu ifadeleri o süreçte sadece basından öğrenmiştik ama dosyanın bize verilmesiyle şimdi resmen var olduğunu gördük. Bir kısım gözaltına alınan kimselerden alınmış ifadeler. Ancak bu ifadeler kendi içinde uyumlu değil. Farklılık içeriyorlar. Dolayısıyla gerçeği aydınlatacak nitelikte açıklamalar olarak değerlendirmiyoruz” dedi.

En önemli delil kebabevinin kamera kayıtları

Kendileri açısından en önemli delilin, tam olay yerinin yaşandığı noktada bulunan Mardin Kebabevi’nin kamera kayıtlarını olduğunu vurgulayan Özmen .“Mardin Kebabevi’ndeki güvenlik kamerasını bizzat ben kendim, dönemin Cumhuriyet Savcıs’ına bildirdim. O delil oradan alındı ama ne yazık ki o günden bugüne o kemera görüntüleri henüz çözülmüş değil. Biz izlemiş değiliz. Soruşturma dosyasında Mardin Kebabevi ile ilgili eksiklikler var. Biz bunun giderilmesi için de çaba göstereceğiz” diye konuştu.

Faili meçhul kalmasına asla müsaade etmeyeceğiz

Soruşturma dosyasının faili meçhul kalmaması için mücadele ettiklerini kaydeden Özmen “Tahir Elçi soruşturma dosyasının faili meçhul dosyalar kervamına katılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Buna inancımız tamdır. Biz Tahir Elçi’nin katil zanlılarını bulacağız. Bu mücadeleyi en sonuna kadar götüreceğiz asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler