Yaşayan Müze (03.03.2017)

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar

Yaşayan Müze (03.03.2017)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.03.2017 - 15:25

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun 10.  Fark Yaratan’ı, Anadolu kültürünün deneyimlenerek yaşatılması ve nesilden nesile aktarılması için kurulan Yaşayan Müze oldu.
 
Sema Demir halk bilimci bir akademisyen. Eşi Harun Demir ile birlikte Anadolu kültürünün kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yapıyor. Bu sebeple  2007 yılında Ankara Beypazarı’nda, Beypazarlılar’ın da desteğiyle, Yaşayan Müze’yi kurdu.
 
Müzede ziyaretçiler, Anadolu’nun farklı yörelerine ait sözlü geleneklerle karşılanıyor. Hacivat ile Karagöz’den ebru sanatına, ıhlamur baskıdan ahşap oyuncak yapımına birçok gelenek ziyaretçilerin deneyimine sunuluyor. Bu şekilde, ziyaretçi seyirci olmaktan çıkıp, sergilenen gösterinin bir parçası haline geliyor. Ziyaretçilerin kültürü o an müzenin içinde yaşaması hedefleniyor.
 
Yaşayan Müze’ye ek olarak Sema Demir aldığı desteklerle 2016 yılında mimari bağlamda Türk-Anadolu kültürünü konu alan Anadolu Açıkhava Müzesi - Yaşayan Köy’ü kurdu. Yaşayan Köy’de Türkiye’nin yedi bölgesinden mimari öğeler, geleneksel meslekler, mutfak kültürü, giyim-kuşam, mevsimsel kutlamalar gibi sürekli ve geçici sergiler bulunuyor.
 
Sema Demir, Yaşayan Müze bünyesinde bir de Hamam Müzesi kurdu. Bu müze, Türkiye’nin ilk, dünyanın ise üçüncü hamam müzesi olma özelliğini taşıyor. 
 
Yaşayan Müze, tüm bu birimleriyle binlerce yıllık Anadolu kültürünü nesilden nesile aktarmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, üniversitelerin halk bilim bölümü öğrencileri için hem pratik hem de teorik anlamda bir laboratuvar işlevi görüyor. Yaşayan Müze, Beypazarlılar ve üniversite öğrencileri için bir istihdam imkanı sağlıyor. Ayrıca müzenin Beypazarı ve çevresinde onlarca gönüllüsü bulunuyor.
 
Yaşayan Müze kurulduğu günden bu yana 1 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırladı.
 
Sema Demir, Anadolu’nun zengin ve köklü kültürünü sergilemenin ötesinde, ziyaretçisine bu kültürü uygulama ve yaşatma olanağı veren bir müze hayaliyle yola çıktı. Yılda 200 binden fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Yaşayan Müze’yi ve Yaşayan Köy’ü kurdu. Ankara’nın Beypazarı ilçesinde turizmin gelişmesine katkı sağladı. Türkiye’de müzecilik alanında farklı bir model oluşturdu. Hem Anadolu kültürünün nesiller boyu  aktarılmasında hem de Beypazarlılar’ın hayatında kocaman bir fark yarattı.

 

Youtube Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=qkpVZgopMqI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler