Yasayı iptat ettirmenin yolunu gösterdi
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Ermeni soykırımı ile ilgili Fransa Senatosu'nun kararının yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye'nin Fransa'da çok iyi ve etkili bir hukuk bürosu ile anlaşıp, "soykırım olmamıştır" diyen bir kişiye açılacak dava üzerinden yasayı yürürlükten kaldırabileceğini söyledi.
MHP'li Halaçoğlu, yaptığı açıklamada Fransa Senatosu'nda onaylanan Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nce yüzde 100 reddedileceğini ileri sürdü. Çıkan kanunun Fransız Anayasasının 34. maddesinde yer alan ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten Halaçoğlu şunları söyledi:
"Fransa'da iki tane soykırım kabulü vardır. Biri Nuremberg mahkemelerine dayanarak Yahudi soykırımıdır. 2001 tarihinde çıkan kanunda ise '1915 yılında yaşanan soykırımı Fransa tanır' der. 1915 olaylarıyla ilgili herhangi bir mahkeme kararı yok. Haliyle mahkeme tescil etmediği için bu yasa havadadır. Bizim savunmamız da 'hangi mahkeme bu kararı verdi. İfade özgürlüğünü kısıtlıyorsunuz' yönünde. Nuremberg mahkemelerinde soykırım kabul edildi, ama burada öyle bir şey yok. 20 tane devlet kabul etmiş ama bunu kanıtlayan bir mahkeme kaydı yok. Üstelik elimizde Osmanlı döneminde kafilelere zulmedenlerin mahkemelere çıkarıldığı ve ceza verildiğiyle ilgili kararlar var. Bu kararlarla soykırım olmaktan çıkmış. O nedenle Anayasa Mahkemesi bu kanunu 'ifade özgürlüğüne aykırı' diyerek reddedecektir."
Bağırıp çağırarak bir sonuç alınmayacağını savunan Halaçoğlu, Anayasa Mahkemesine senatörlerin yapacağı başvurunun beklenmesinde fayda olacağını ancak Türkiye'nin de hazırlıklı olması gerektiğini belirterek yasanın yürürlükten kaldırılması için şu öneride bulundu:
"Bu yasa Senato'da kabul edildi. Sarkozy'nin de imzalayacağı kesin. Yapılacak ilk iş imzalanıp, yürürlüğe girdikten sonra Türkiye'nin harekete geçmesi. Yarından tezi yok Türkiye Cumhuriyeti devleti önce iyi, etkili bir hukuk bürosu ile ciddi bir anlaşma yapmalı. Ardından imzalanıp yürürlüğe girdikten sonra bir iki kişi 'soykırım olmamıştır' demeli. Onlar hakkında hemen dava açılacak. 45 bin avro ceza kesilecek. Bu cezayı devlet ödeyecek. 1 yıl hapis cezası ile ilgili dava açıldığında anlaşma yapılan avukatlık bürosu bu dava 'ifade özgürlüğüne, insan haklarına, araştırma özgürlüğüne, Fransa Anayasası'nın 34. maddesine aykırı' diyerek Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. Anayasa Mahkemesi bunu yüzde 100 reddedecektir. Çünkü 34. maddede açık 'ifade özgürlüğü var' diyor. O zaman çıkartılan bu yasa yürürlükten kaldırılır."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza