Yatırım yastık altına
Türkiye’de bireylerin yüzde 35.7’si tasarruflarını yastık altında tutuyor. Düşük gelir grubunda oran yüzde 46.2’ye çıkarken üst gelir grubunda da üçte bir.
ING Bank’ın araştırmasına göre Türkiye’de bireylerin yüzde 45’i tasarruflarının en azından bir kısmını finansal sistem dışı araçlarda saklıyor. Tasarruf araçları arasında mevduat yüzde 46.9 ile en yüksek orana sahip olsa da yüzde 35.7 hâlâ yastık altında. Düşük gelir grubunda yastık altı oranı yüzde 46.2 iken, üst gelir grubu da yastık altından vazgeçmiyor. Araştırmaya göre üst gelir grubu tasarruflarının yüzde 28.3’ünü yastık altında tutuyor.
ING Bank’ın, tasarruf dinamiklerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nın 3 yıl sonuçlarını açıkladı. Araştırmanın çarpıcı verilerine göre; Türkiye’de tasarruf sahipliği oranı yüzde 10-15 aralığında ve eğitim seviyesi yükseldikçe sistem içi tasarruflar artıyor. Kadınlar iş gücüne katıldıkça fazla tasarruf etme eğiliminde oluyor. Tasarruflarını gayrimenkule yatıranların oranı yüzde 9.9 oranında görünüyor. Tasarruf eden esnafın yüzde 40.4’ünün tasarruflarının bir kısmını saklamak için sistem içi araçlar yerine yastık altını tercih etmesi bir diğer dikkat çeken veri olarak görünüyor. Araştırma, esnaf ve işçilerin sistem içine çekilmesi ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nin0, (BES) teşvik edilmesi gereğini ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre, evli ve çocuklu kişiler en az tasarruf yapabilen grup. Çocuksuz bireylerde tasarruf oranı yüzde 16.6 iken, okula giden çocuğu olanlarda yüzde 10.2. Okula giden çocuğu olanlar tasarruf edemiyorsa eğitim sistemine bakmak gerekiyor. Üst gelir grubunda tasarruflar yüzde 42.4’e çıkarken, düşük gelir grubu tasarruf edemiyor. Oran yüzde 6.1’de kalıyor. Çalışan kadın hem daha fazla tasarruf ediyor hem de yastık altında saklamıyorlar. Çalışan kadınlarda BES oranı yüzde 25.7.
Gençlerin nedeni iPhone
Gençler en çok yatırım ve özel harcama için tasarruf yapıyor. Özel harcama teknoloji için, gezi, giyim kuşam vs için yapılan harcamaları ifade ediyor. Düşük gelir grubu beklenmedik olaylar için tasarruf ediyor. Gelir azaldıkça daha yüksek oranda kişi özel harcama için tasarruf ediyor. iPhone, düğün harcamaları gibi statü için, kendini önemli göstermek için tasarruf yapıyorlar.
EĞİTİMLE ARTIYOR Araştırmanın önemli göstergelerinden birisi de eğitim düzeyi yükseldikçe tasarruf etme eğiliminin artması. Üniversite mezunlarının yüzde 30.1’i tasarruf ederken bu oran lise mezunlarında 16.8, ilköğretim ve altı eğitime sahip olanlarda ise yüzde 7.8’e düşüyor. OKUL MASRAFI BİRİKİM YAPTIRMIYOR Bireylerin tasarruf eğilimleri yaşadıkları sosyal yapıya göre de farklılık gösteriyor. Yalnız yaşayan bireyler yüzde 19.8 ile en fazla tasarruf eden grubu oluşturuyor. Evliler arasında da bebekli olanlar yüzde 18.2 ile çocuklarının geleceğine katkı sağlama amacıyla en fazla tasarruf eden grubu oluşturuyor. Bu grubu, yüzde 16.7’lik oranla ailesiyle birlikte yaşayan bekarlar takip ediyor. Evli ve çocuksuzların tasarruf oranı yüzde 16.6 iken, okul çağında çocuğu olanların tasarruf oranı yüzde 10.2’ye düşüyor. Bu da çocukların okula başlaması ile ortaya çıkan masrafların etkisi olarak düşünülüyor. ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun “Tasarruf, cari açığın arkasında yatan en önemli nedenlerden biri ve tasarruf eksikliği ekonominin kırılganlığını arttırıyor. Tasarruf, yatırımların dolayısıyla da büyümenin arkasındaki önemli bir değişken” dedi. |
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü