Yemen'deki protestolarda üç kişi öldürüldü

Yemen'de 3 göstericinin öldürüldüğü bildirildi.

Yemen'deki protestolarda üç kişi öldürüldü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.05.2011 - 08:31

Görgü tanıkları ve muhalif kaynaklar, başkent Sana'nın güneydoğusundaki İb'te Salih'e bağlı elit birlik Cumhuriyet Muhafızları'nın cuma namazı sonrasında gösteri düzenleyen muhaliflerin üzerine ateş açtığını, bunun üzerine göstericilerin inşaat halindeki bir binaya sığınmaya çalıştığını anlattı.

Takviye gelen Cumhuriyet Muhafızlarının yeniden kalabalığa ateş açtığını belirten kaynaklar, 3 göstericinin öldüğünü, onlarcasının yaralandığını ifade etti.

 

Yemen'deki saldırıda El Kaide şüphesi

Yemen'in doğusunda El Kaide'nin güçlü olduğu yerlerden Marib kenti yakınlarında düzenlenen saldırıda 5 asker öldürüldü.

Yemen emniyet makamları, silahlı kuvvetlere ait bir aracın pusuya düşürüldüğünü belirterek, kuşkuların bölgede etkin olan el Kaide örgütü üzerinde yoğunlaştığını söylediler.

Yetkililer, başkent Sana'nın 160 km doğusundaki aşiret bölgesinde tanksavar roketiyle düzenlenen saldırıda, araçta bulunan 5 askerin hayatını kaybettiğini kaydettiler.



Sosyalist Parti'den açıklama

Eski Güney Yemen Başbakanı, Sosyalist Parti lideri Yasin Said Numan, muhalefet olarak dertlerinin iktidar olmadığını belirterek, kazananın Yemen ve Yemen halkı olmasını istediklerini söyledi.

"Yemen devriminin amaçladığı tüm hedeflere ulaştığına ve hareketin 32 yıllık Ali Abdullah Salih iktidarını yıkma aşamasına getirerek aslında devrimi gerçekleştirdiklerine" inandıklarını ifade eden Numan, Yemen halkının tarih boyunca devrimlere alışkın olduğunu kaydetti.

Numan, "Sivil silahlanmanın bu kadar yaygın olduğu bir toplumda silahları evlerde bırakarak barışçıl bir devrim hareketi kültürü oluşturduk ve tüm dünyayı şaşırttık" dedi.

"Hükümetin elinde sadece, zamanında çevresinde oluşturduğu çıkarcı grupların silahlı gücünün kaldığını" söyleyen Numan, "Devrim, hükümeti bu çıkarcı gruplardan ibaret bir grup haline getirerek zaten başarılı olmuş durumdadır" diye konuştu.

Numan, işsizlik, yoksulluk, eğitim, sağlık ve yolsuzluklar gibi temel sorunlara ve bunların çözümlerine akılcı politikalar üretileceğine halkı inandırmanın, bunu da katılımcı ve tüm Yemen'i temsil eden adil bir devlet yapısıyla sağlamanın öncelikli meseleleri olacağını bildirdi ve bu şeffaflık ve modern siyaset anlayışıyla ayrılıkçılık gibi kronik meseleleri aşacaklarına inandıklarını belirtti.


"Yemen, herkesin müttefik olmak isteyeceği bir ülke olacak"

Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yönetiminin teröre zemin hazırladığını ve statükonun terörden nemalandığını kaydeden Numan, "Hükümet, her seçim dönemine yaklaşıldığında savaş ve korku icat ederek 32 yıl egemenliğini sürdürdü; siyasi irade kendini korudu, ama Yemen uluslararası arenada 'terörist yetiştiren ülke' olarak damgalandı. Yemen, ancak bu sorunu çözerek hak ettiği kimliği kazanabilir. Yemen, sadece Suudi Arabistan ve ABD'nin değil, her ülkenin müttefik olmak isteyeceği stratejik önemde bir ülkedir" ifadesini kullandı.

Salih'in halkının uyanışını göremediğini ve devrim hareketlerini diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmaların taklidi olarak gördüğünü söyleyen Numan, "Arap tarihindeki tüm tecrübelerde görülüyor ki zulüm ve baskı, kendini tarih üstü ve dokunulmaz gören diktatörlerden çıkmış. Halkların pasifliği ve bu siyasi liderlere boyun eğmesi pahalı bedeller ödetmiş, akabinde bu tarz uyanışlar olmuştur" dedi.

Numan, devrim hareketlerinin siyasi krizi oluşturmadığını, 32 yıllık siyasi boşluk ve zafiyetlerin devrimi hazırladığını kaydetti.

Hükümet temsilcilerini uyararak kan dökülmesine karşı önlem alınmasını istediklerini bildiren Numan, bu çabalarına karşılık göremediklerini belirtti.


Salih'in yargılanması

Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) barış planı çerçevesinde Salih'in istifasını "yargılanmaması" şartına bağlamasını da kabul ettiklerini ifade eden Numan, muhalefet koalisyonu olarak ülke çıkarları için her türlü sorumluluğun altına girdiklerini söyledi.

Yönetimin kendi çıkarlarını halkın çıkarlarının üstünde gördüğünü, bu yüzden kendilerinin gösterdikleri sorumluluğu yönetimin gösteremediğini belirten Numan, "Salih'in yargılanmasından da vazgeçeriz. Ama o, kan sahipleri, hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından her zaman gönüllerde mahkum edilecek" dedi.

Numan, Salih yönetiminin dünya kamuoyunu yanıltarak zaman kazanmak amacıyla, muhalefetle pazarlığa açık olduğu izlenimini verdiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Salih ilk defa yetkilerini devretme isteğini telaffuz ettiğinde, KİK'in arabuluculuğu yeni yeni gündeme gelmişti. Salih, bu arabuluculuğu kabul ettiğini ve akabindeki iki gün içinde yetki devrinde bulunacağını söylemişti. Fakat malum süreci hepimiz biliyoruz. Bu onun KİK sürecindeki ilk ihlaliydi. Zulüm ve baskıcı sistemlerin tek mekanizması vardır, o da kendini koruma refleksidir."

Halk ayaklanmalarının başladığı günden bu yana piyasadaki durgunluğun, petrol ve tüp gaz sıkıntılarının, elektrik kesintilerinin ve Yemen Riyali'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin, muhalefete katılımı artırdığına işaret eden Numan, "Salih tüm bu olumsuzlukları bize fatura ediyor, ama gerçek öyle değil. Hükümetin içinde bulunduğuna inandığım vatanseverlere sesleniyorum: Yemen için harekete geçin" dedi.

 

Yemen'de güç gösterileri

Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ve Salih'in istifasını isteyen muhalifler güç gösterisi yapmak için toplanıyor.

Devlet Başkanı Salih yanlıları başkent Sana'da, muhalifler de başkent ve diğer şehirlerde toplanırken, çarşambadan bu yana güvenlik güçlerinin ve rejim yanlılarının 19 göstericiyi öldürmesinden sonra gösterilerin gergin geçmesi bekleniyor.

Ordu birlikleri, Sana'da iki grup arasında, kamu binaları ve özellikle çarşamba günü askeri birliklerin binlerce göstericinin üzerine ateş açtığı hükümet binası civarındaki bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı


Salih'ten açıklama

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, "meydan okumalara meydan okumayla karşılık vereceklerini" söyledi.

Salih, kendisini destekleyenlere hitap ettiği konuşmasında, "Her kim iktidarı istiyorsa seçim sandığına gitmeli. Ateşle oynamaktan vazgeçin" dedi.

Muhalifleri "sabotajcılar" olarak nitelendiren Salih, muhalefete, herhangi bir teşkilatın himayesinde herhangi bir yerde yapıcı diyaloğa katılması çağrısında bulundu.

Yemen'de göstericiler, yaklaşık 33 yıldır iktidarda bulunan Salih'in görevi bırakmasını istiyor.

Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, Yemen'deki krize çözüm için barış planı hazırlamış, ancak plan bir türlü imzalanamamıştı.

Barış planı, muhalefetin bir uzlaşı hükümeti kurmasını ve Salih'in bir ay içinde görevini bırakmasını öngörüyordu.

Plan, Salih ve çevresine dokunulmazlık tanırken, Salih'in istifasından sonra iki ay içinde devlet başkanlığı seçimi yapılmasını ve referanduma sunulmak üzere yeni bir anayasanın hazırlanmasını içeriyordu.
 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler