'Yeni bir kart fırtınası geliyor'

Aygün, bu yılın ilk altı ayında 580 bin kişinin kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ödeyemediği için kara listeye alındığını ve 2,2 milyon kişinin icra kâbusu gördüğünü bildirdi.

Yayınlanma: 21.08.2012 - 10:11
Abone Ol google-news

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşlardan kredi kartı borçlarıyla ilgili olarak son aylarda giderek artan sayıda yakınma ve şikâyet aldığını bildirdi. Bankaların, yıllardır hesapsız bir şekilde dağıttıkları kredi kartlarıyla yurttaşları kazanmadıkları parayı harcamaya yönlendirdiklerini ifade eden Aygün, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yavaşlamasıyla birlikte batık kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının da artmaya başladığını bildirdi.
 

Kriz yılını bile geçti

Aygün, 2011 yılının tümünde 311 bin 253 olan kredi kartı borcunu ödeyemediği için kara listeye alınan isim sayısının bu yılın ilk yarısında 343 bin 428'e yükseldiğini bildirdi. Aynı dönemde 236 bin 857 kişinin de tüketici kredisi borcu yüzünden kara listeye alındığın vurgulayan Aygün şunları söyledi: "Bu yılın ilk yarısında 580 bin vatandaş borcunu ödeyemediği için kara listeye alındı. 2011 yılının tümünde bu sayı 537 bin kişiydi. Türkiye ekonomisinin yüzde 9 küçüldüğü kriz yılı olan 2009'da ise bu sayı 519 bin kişi olmuş. Rakamlar, büyük bir fırtınanın yaklaşmakta olduğunu gösteriyor. Kredi kartı borcunu ödeyemediği için kara listeye alınanların sayısı bu yıl Haziran ayında 82 bin kişiyi geçerek aylık bazda rekor kırmıştır. Resmi rakamlara göre 1 milyon 350 bin kişi kredi kartı, 842 bin kişi tüketici kredisi borcunu ödeyemediği için icra kâbusu görerek yaşamaktadır. Her sabah icra kâbusuyla uyananların sayısı 2 milyon 200 bin kişiyi bulmuştur. Aileleriyle birlikte düşündüğümüzde ise sorun yaklaşık 9 milyon kişiyi ilgilendirmektedir."

7,5 milyar lira icralık

Aygün, bankaların zamanında tahsil edemediği için takibe aldıkları kredi kartı borçlarının bu yılın ilk yedi alık döneminde yüzde 8 oranında artarak 3 milyar 730 milyon liraya, tüketici kredisi borçlarının da yüzde 17,1 oranında artarak 3 milyar 753 milyon liraya yükseldiğine dikkat çekti. Sadece Temmuz ayında batık tüketici kredilerinin 149 milyon, batık kredi kartı borçlarının da 123 milyon lira artığına işaret eden Aygün, bankaların tüketicilerden icra yoluyla tahlis etmeye çalıştığı toplam alacaklarının Temmuz 2012 sonunda 7 milyar 483 milyon lirayı bulduğunu kaydetti.

Taksitli borçların yükselişi

Aygün, batık borçlarla birlikte taksitli borçların da arttığına dikkat çekerek, "Temmuz sonunda 63,3 milyar lira olan kredi kartı borçlarının 32,1 milyarını taksitli, 31,2 milyarını ise taksitsiz borçlar meydana getirdi. İlk kez bu yıl Temmuz ayında taksitli kart borçları taksitsiz borçları geçti. Yani vatandaş, kredi kartı borcunu ya ödeyemiyor ya da giderek daha artan miktarda taksitlendiriyor" dedi.
 

Yasa teklifi

Aygün, sorun daha da büyümeden takibe alınan kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarıyla ilgili olarak bir yeniden yapılandırma uygulamasına gidilmesi gerektiğini ifade etti. İcralık durumda olan borçların düşük bir faizle ve 36 ay taksitlendirilerek ödenebilmesine imkân sağlamak için bu yıl Şubat ayında TBMM'ye bir yasa teklifi verdiğini hatırlatan Aygün şunları söyledi: "Bizim vatandaşımızın en büyük korkusu icralık olmaktır. Borcunu ödeyip icradan kurtulmak için, böbreğini satmaktan banka soymaya kadar uzanan birçok olaya tanık olduk. Borcunu ödeyemediği için intihar eden vatandaşlarımızın acısını unutmadık. Türkiye ekonomisinin büyüme hızı yavaşlarken, vatandaşın da ödeme gücü azalıyor. Bu yüzden bir an önce bu konuda bir yasal düzenleme yaparak vatandaşa bir nefes aldırmak gerekiyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler