"Yeni yönetmelikte, hakların kullanımını kolaylaştırıcı hükümler var"
SGK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik''te yaşlı ve özürlü yurttaşların haklarını koruyucu ve haklarının kullanımını kolaylaştırıcı nitelikte hükümlere yer verildiği bildirildi.
Yazılı açıklamada, yönetmeliğin 1 Aralık 2010 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği ve 20 Haziran 2006 tarihli yönetmeliği yürürlükten kaldırdığı hatırlatıldı.
Yeni uygulama yönetmeliğinde bürokrasinin azaltılması ve referandum ile yürürlüğe giren Anayasa değişikliklerinde belirtilen yaşlı ve özürlülere ilişkin pozitif ayrımcılık hükümlerinin de gözönünde tutulduğu ifade edilen açıklamada, ''Yaşlı ve özürlü vatandaşlarımızın haklarını koruyucu ve haklarının kullanımını kolaylaştırıcı nitelikte hükümlere yer verilmiştir'' denildi.
Açıklamada, yeni yönetmelikle getirilen yeniliklere de yer verildi. Buna göre, başvuru formu yeniden düzenlendiğinden artık vatandaşlardan ikametgah ilmuhaberi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği istenmeyecek.
Yüzde 40-69 arasında özür oranına sahip başvuru sahiplerinin talepleri ile İş-Kur kayıtları mahalli maliye teşkilatı personeli tarafından yapılacak.
Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ödenen bakım ücretleri gelir olarak dikkate alınmayacak. Dolayısıyla bakım ücreti alan vatandaşlar özürlü aylığı da alabilecek.
İl ve ilçe idare kurulları, muhtaçlık başvurusunu en geç üç ayda karara bağlayacak.
Aylık alanların yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına tabii çalışmaları halinde aylıkları kesilmeyecek. Böylelikle özürlü aylığı alan kişiler çırak olarak çalışmaları durumunda aylık almaya devam edecekler.
Yüzde 40-69 oranında özürlü olanların yanı sıra yüzde 70 ve üzeri oranda özürlüler ile 18 yaşını tamamlamış çocuğundan dolayı özürlü yakını aylığı alan kişilerin de bir takvim yılı içerisinde 90 günü aşmayan çalışmaları halinde aylıkları kesilmeyecek. 18 yaşını tamamladığı için aylığı kesilenlerin raporları sürekli ise yeniden başvurmaları halinde rapor istenmemesine devam edilecek.
Aylıktan feragat eden, muhtaçlığı kalkan ve çalışmaya başladığı için aylıkları kesilen kişilerin raporları sürekli ise beş yıl içinde yeniden aylık almak için başvurduklarında kendilerinden rapor istenmeyecek.
Durumlarındaki değişiklikleri bildirmeyen aylık sahiplerine bildirim yükümlülüğüne uymadıklarından dolayı yüzde 50 fazlası ile borç çıkarılmayacak. Bunun yerine bildirim yükümlülüğüne uymayanlara asıl borçları ile birlikte yalnızca kanuni faiz borç olarak bildirilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı