"Yeniden yargılanma hakkından Öcalan yararlanmayacaktır"
Hukuk Dernekleri Federasyonu üyesi hukukçular, kamuoyunda ''taş atan çocuklar yasa tasarısı'' olarak anılan ''Terörle Mücadele Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına'' ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Legacy Ottoman Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Savunma Avukatları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Muhittin Köylüoğlu, tasarının çocuk hukuku ve çocuk yargılaması, infaz hukuku ve ceza muhakemesi hukuku olmak üzere üç ana konuda düzenlemeler getirdiğine işaret etti.
Çocuk hukuk ve çocuk yargılaması konusunda tasarının birinci maddesinin, Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesinin çocuklar hakkında uygulanamayacağını hükme bağladığını söyleyen Köylüoğlu, bununla terör veya terör amacıyla işlenen suçlardan yargılanıp mahkum olacak çocukların cezalarının 5. maddeye göre artırılamayacağını kaydetti.
Köylüoğlu, ''Bu sadece taş atan çocuklarla ilgili bir şey değildir. Bugün özel ihtisas mahkemelerinde yargılanan çocukların büyük çoğunluğu zaten taş atma ya da gösteri eylemleriyle değil örgüt üyeliğinden ve terör suçlamasından yargılanmaktadırlar'' dedi.
Tasarının 9. maddesinin 15 yaşından büyük çocukların da çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngördüğünü kaydeden Köylüoğlu, ''Esas ve insancıl olan, çağdaş hukuka uygun olan çocukların bu tür isnatlarla yargılama makamının karşısına çıkarılmamasıdır. Ancak bu düzenleme mevcut durumun çekilmezliğini, katlanılmazlığını, çok ve tüm olarak kaldırmasa da bir anlamda bir iyileştirme getirmektedir. Hukukçu olarak, hem de insan olarak bu nispi de olsa iyileştirmeye karşı gelmek mümkün değildir'' şeklinde konuştu.
Tasarının katalog suçlarında yargılamanın tutuklu olarak yapılabileceğini öngördüğünü kaydeden Köylüoğlu, hakimlerin bu ''yapılabilir''i, ''yapılır'' olarak algılayıp hepsinde karşılarına gelen şüphelileri tutuklama yolunu seçtiklerini ve bunun son derece yanlış olduğunu dile getirdi.
"Öcalan yeniden yargılanmayacak"
Tasarının üzerinde en çok tartışılan 8. maddesi ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun yürürlük ve uygulama şekli hakkında geçici bir madde eklenmesinin öngörüldüğünü söyleyen Köylüoğlu, yargılanmanın yenilenmesine ilişkin değişikliğe yönelik şunları kaydetti:
''Abdullah Öcalan olayı... Yargılanmanın yenilenmesine ilişkin bu yasal değişikliğin Abdullah Öcalan'a yarayacağı, Öcalan'ın serbest bırakılacağı ileri sürülmektedir ki asla değildir. Tasarı çok net bir şekilde geçmişe yürümeyeceğini öngörmüştür. Yani yeniden yargılama hakkından Abdullah Öcalan yararlanamayacaktır. Tasarı bunu çok net getirmiştir. Bazı siyasi partiler hiç bir hukuki argüman olmaksızın tasarıya bu nedenle karşı çıkmaktadırlar, bu yanlıştır. Siyasi içerikli bir karşı çıkıştır. Nispi anlamda da olsa insan hakları anlamında olumlu düzenlemeler getiren bu tasarıyı tüm eleştirilerimize rağmen olumlu olarak değerlendiriyoruz ama tasarının daha da zenginleştirilmesi, geliştirilmesi yolunda çalışmalar yapılması gerektiği düşünüyoruz.''
Hukuk Dernekleri Platformu Sözcüsü ve Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı avukat Ayhan Gültekin de tasarıyı geç kalmış ancak olumlu bir düzenleme olarak değerlendirdiklerini ve tasarının insan hakları, demokrasinin ilerlemesi açısından olumlu olduğunu düşündüklerini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- ‘Bir an önce ilan etmelerini bekliyoruz’