Yerel seçimler dünya basınında
29 Mart yerel seçimleri sadece Türkiye'nin değil dünya basınının da gündemindeydi. Türkiye'deki yerel seçimlerin sonuçlarına geniş şekilde yer veren dünya basını, AKP'nin seçimi kazandığına, ancak oy kaybettiğine işaret etti.
29 Mart yerel seçimleri dünya basınında da yer aldı. İşte dünyanın seçkin medya kuruluşlarının seçim yorumları...
Amerikan basını
ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT) gazetesi, yerel seçimleri AKP'nin kazandığını, ancak özellikle bazı büyük illerde geçen yıllara göre partinin oylarının azaldığını yazdı.
"Yerel seçimlerin bir anlamda Türk politikacıların performansıyla ilgili olarak bir referandum niteliğinde olduğu" yorumunu yapan gazete, Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde seçimin ilk kez CHP ile başa baş geçtiğini ve AKP'nin bu kentleri yine kazandığını, ancak 2007'deki seçimlerdeki gibi bu iki kenti büyük rahatlıkla kazanamadığı değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomi çevrelerinin saygın gazetesi Wall Street Journal'da (WSJ) çıkan haberde ise, iktidar partisine verilen desteğin azalmasında "ülkedeki işsizlik ve ekonominin giderek durgunluğa doğru gitmesinin rol oynadığı" yorumu yapıldı.
WSJ özellikle İstanbul'da CHP'nin oylarını artırmasını ve AKP'nin oylarına yaklaşmasını ise "sürpriz" olarak değerlendirdi.
Amerikan CNN televizyonu da "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki AKP'nin dünkü yerel seçimleri tahmin edildiği gibi kazandığını, ancak Temmuz 2007 seçimlerine oranla oy kaybettiğini" bildirdi.
CNN'in internet sitesinde yer alan İstanbul çıkışlı haberde, "AKP'nin bazı oylarının muhalefet partilerine kaydığı" ifade edildi.
CNN, "seçimler sırasında meydana gelen şiddet olaylarında en az 5 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını" belirtti.
İngiliz basını
"AKP'nin seçmen desteğini tazelediğini" yazan İngiliz Financial Times gazetesi, "seçmenin AKP'ye verdiği destekte ise düşüş yaşandığını" ifade etti. Gazetenin haberinde, "bu durumun AKP'nin reformları gerçekleştirirken daha ihtiyatlı olmak zorunda kalmasına yol açabileceği" yorumu yapıldı.
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu seçimi, kendi liderliğiyle ilgili bir referanduma dönüştürdüğü" iddiasına yer verilen haberde, "Erdoğan'ın aslında 2007'deki genel seçimdekine uygun bir sonuç için mücadele verdiği" kaydedildi.
Haberde, "Ancak bunun yerine CHP Akdeniz bölgesindeki kentlerde güçlendi ve AKP Güneydoğudaki kentlerde kazanmayı başaramadı" denildi.
Haberde, Başbakan Erdoğan'ın, "Sonuçlardan gerekli mesajı çıkaracağız" açıklamasına da yer verildi.
The Independent gazetesi ise "AKP seçimi kazandı ama reformların durumu belirsiz" başlığıyla verdiği haberde, "seçimin kazanıldığı ancak Başbakan Erdoğan'ın AB yolunu açacak reformları yapmasını kolaylaştıracak zafere ulaşamadığı" görüşü dile getirildi.
"Diyarbakır, İzmir gibi kilit kentlerdeki oy kaybına" işaret edilen haberde, "laik muhalefetin Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde de büyük ölçüde oylarını yükselttiği" kaydedildi.
"AKP'nin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana ilk kez seçmen desteğinde kayıp yaşadığı bir seçim olduğu" belirtilen haberde, "buna rekor düzeye ulaşan işsizlik ve bozulan ekonominin yol açmış olabileceği" ifade edildi.
Haberde, "sonuçların reformların kesintiye uğramasına yol açmasının beklenmediği, ancak Başbakan Erdoğan'ı daha uzlaşmacı bir tavır almaya zorlayabileceği" yorumu yapıldı.
Fransız basını
Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesinin 31 Mart tarihli sayısında yer alan haberde, "Türkiye'deki yerel seçimlerin iktidardaki AKP için yarım zafer olduğu" yorumu yapıldı.
Haberde, AKP'nin hâlâ en güçlü parti olmasına rağmen, oy oranında daha önceki seçimlere oranla gerileme görüldüğü ifade edildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonuçlarını "tatmin edici" bulmadığı yolundaki açıklamasına yer verilen haberde, "AK Parti'nin Güneydoğu'da umduğunu bulamadığı" yorumu yapıldı.
Haberde, "CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu seçimi kaybetmesine rağmen, yaptığı etkili propaganda faaliyetleriyle ön plana çıktı" ifadesi kullanıldı.
Le Figaro gazetesi ise "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan umduğunu bulamadı" yorumunu yaptı.
Başbakan Erdoğan'ın dün geceki basın toplantısındaki açıklamalarına yer veren gazete, "seçim sonuçlarının Erdoğan'ı tatmin etmediğini" yazdı.
Gazete, "seçimi kazanamamakla birlikte CHP'nin İstanbul ve Ankara'da oylarını artırdığına" dikkati çekti.
Yunan basını
Yerel seçimin sonuçlarına geniş şekilde yer veren Yunan basını da "AKP'nin gücünü yitirmesine rağmen yarışı önde bitirdiğinin görüldüğünü" duyurdu ve "sonuçların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabinesinde değişiklik yapmaya zorlayacağı" yorumunu yaptı.
Atina'da yayımlanan tüm gazeteler, "seçimler sırasında özellikle Güneydoğu Anadolu'da yaşanan olaylarda 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaklaşık 100 kişinin yaralandığını" duyurdular.
Elefteros Tipos gazetesi, "Başbakan Erdoğan'ın hem AB sürecinde gerekli reformları yapması hem de kabinesinde geniş çapta bir değişikliğe gitmesi için halktan talimat aldığı" değerlendirmesini yaptı.
"Başta Kemalist muhalefet olmak üzere seçime giren 18 partiden hiçbirisinin ikna edici bir alternatif sunmadığı" görüşünü dile getiren Elefteros Tipos, "bu durumun seçmenin ekonomik krizin getirdiği işsizlik için tepkisini göstermesini engellediğini" yazdı.
"Erdoğan için acı zafer" başlığını kullanan Ta Nea gazetesi ise "işbaşına geldiğinden beri devamlı oyları yükselen AKP'nin ilk kez bu seçimde gerilediğini" yazdı.
"Başbakan Erdoğan'ın en yakın müttefikleri tarafından bile reformlar ve yönetim biçimi nedeniyle eleştirildiğini" kaydeden Ta Nea, "ayrıca seçimlerde yaşanan kanlı olaylar ve bazı bölgelerde türbanlı seçim görevlilerinin sorun yarattığı" görüşüne yer verdi.
"Ekonomik krizin Türkiye'de iktidar partisine seçimlerde büyük kayba mâl olduğu" yorumunu yapan Elefterotipia gazetesi ise "son alınan sonuçların AKP'nin birinci parti olmakla birlikte hedefine ulaşamadığı için başarısız olduğunu gösterdiği" değerlendirmesinde bulundu.
"AKP'nin oy kaybının temel nedeninin ekonomik kriz olduğu" tespitini yapan Elefterotipia, "Saadet Partisi'nin de oy kazandığına" dikkati çekerek, "Başbakan Erdoğan'ın bundan böyle daha uzlaşmacı bir tavır sergilemesinin beklendiğini" savundu.
Rus basını
Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta yayımlanan haberde, "AKP'nin yerel seçimlerde oyların yüzde 40'ını aldığı" belirtilerek, en az yüzde 50 oranında oy bekleyen Erdoğan bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi. "Başbakan, İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde seçimi kazanırken İzmir ve Diyarbakır gibi büyük kentlerde kaybetti" denildi.
Rus Nezavisimaya gazetesi de "Türkiye'deki yerel seçimler 5 kişinin ölümüyle sonuçlandı" başlığıyla verdiği haberde, "özellikle doğudaki oy verme işlemleri sırasında çıkan kavgalarda 5 kişinin öldüğünü, 90 kişinin yaralandığını" duyurdu.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!