Yerelden ulusala doğru

Dergiler Arasında’nın bu haftaki konuğu, ‘Edebiyat Nöbeti’ dergisiyle Celal Karaca...

Yayınlanma: 24.05.2019 - 23:30
Abone Ol google-news

Cumhuriyet kurulduktan sonra Samsun-Bafra’da yayımlanan ilk ve tek dergi (29 Ekim 1935’te yayına başlayıp 29 sayı süren) Altın Yaprak’tan yıllar sonra çıkan yine ilk ve tek dergi “Edebiyat Nöbeti”. Sorumlu yazı işleri müdürü Celal Karaca ile konuştuk.

Temmuz 2015’te yola çıktığınızda yerelden ulusala doğru yol almak gibi bir hedefiniz vardı. Bu hedefe ulaşılmış görünüyor. Nelere özen gösterdiniz, gösteriyorsunuz?

Hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum. Çünkü, yazılı ve görsel basında dergimizle ilgili çıkan yazılar, bizimle yapılan söyleşiler bunun kanıtıdır. Halkevi dergisi Altın Yaprak’tan 85 yıl sonra Bafra’da yayımlanan ikinci dergi Edebiyat Nöbeti. Ama, ilçenin ilk edebiyat dergisi olma özelliğini taşıyor. Çünkü, Altın Yaprak edebiyat dergisi özelliği taşımıyor. Sağlıktan modaya, edebiyattan tarihe her şey var. İlk dönem halkevleri dergilerinin özelliğidir bu. Öncelikle çağdaş edebiyat ilkelerine uygun yazı ve şiirlere yer vermeye özen gösteriyoruz. Ulusal ve uluslararası isimlerin yanında bulunduğumuz il/ilçede şiir/yazıya emek veren insanlara da yer vermeye çalışıyoruz.

‘Anlamlı’

Derginin en önemli bölümlerinden biri titizlikle hazırlanan dosyalar... Bu dosyaların tuttuğunuz nöbet ile ilgisi olmalı. Neden “Edebiyat Nöbeti?”
Edebiyat Nöbeti’nin temel özelliği her sayısında bir kültür, sanat ve edebiyat insanını dosya olarak incelemesidir. Dergimiz bu yanıyla edebiyat tarihçi/araştırmacıları için önemli bir kaynak olacağı düşüncesindeyim. Neden “Edebiyat Nöbeti?”. Yaklaşık 20 yıl İstanbul’da yaşadım. Bafra’ya taşınmayı düşündüğümde beynimin bir yanında da dergi çıkarma fikri doğdu. Adını da “Edebiyat Nöbeti” olarak şekillendirmiştim. Ama o zaman neden edebiyat nöbeti? Sorusu hiç aklıma gelmemişti. Dergi yayımlanmaya başlayınca şakayla karışık “nöbet militarizmi çağrıştırıyor” cümlesinden sonra ‘neden nöbet’ sorusu gelince ben de kendime aynı soruyu sordum. Ben de bu arkadaşlarıma “nöbet deyince neden militarizm aklınıza geliyor” sorusunu soruyordum. Oysa sağlık sektöründe de (nöbetçi hemşire, nöbetçi doktor) yaygındır. Okullarda nöbetçi öğretmen, son zamanlarda kütüphanelerde nöbetçi memurlar görmekteyiz. Özetlemek gerekirse, edebiyat dergisi çıkmayan, hatta edebiyat dergisi gelmeyen kocaman bir ilçede “Edebiyat Nöbeti” adıyla dergi çıkarmak çok anlamlıdır diye düşünüyorum. Özellikle taşra dediğimiz Anadolu’da dergi çıkarmak, yaşatmak çok zor. Eğer Anadolu’da bir dergi yayımlanıyorsa ona özellikle o yörenin insanı sahip çıkmalıdır. Abonelik, bağış, ilan/reklam gibi çeşitli desteklerle derginin yaşamasına katkı sağlamalıdır. Çünkü büyük şehirlerde edebiyat dergiler sıkça çıkar ve çabuk da kapanır. Ama küçük şehirlerde (taşrada) çok seyrek çıkar dergiler. Ama kapandığında da onun boşluğunu dolduracak dergi 50-60 yıl sonra ancak çıkabilir. Altın Yaprak’tan 80 yıl sonra Edebiyat Nöbeti’nin Bafra’dan Türkiye’ye ‘merhaba’ dediği gibi.

Dergiye nasıl ulaşabilinir?

Edebiyat Nöbeti dergisine eposta ile [email protected] adresinden Yine facebook.com/groups/edebiyatnobeti, Twitter’den twitter.com/edebiyatnobeti gibi sosyal medya alanlarından ulaşmaları mümkün.

Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet gazetesinin adresine gönderebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler