Yerleştirmede dilim önemli

Devlet liselerine tercihler 14 Temmuz’da başlayacak. TEOG’da tam yapanların fazla olması bu yıl taşları yerinden oynattı.

Yayınlanma: 11.07.2017 - 23:25
Abone Ol google-news

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında lise tercihleri 14-24 Temmuz arasında yapılacak. Öğrencilerin yerleştirme sonuçları 11 Ağustos’ta duyurulacak. 25 okul tercih hakkı bulunan öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, YEP üstünlüğü, tercih önceliği, okul kontenjanı esasına göre yapılacak. Hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler ise açık liselere yerleştirilecek. Açık liseye yerleşmiş öğrencilerin talepleri halinde nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 11-14 Eylül 2017 tarihlerinde, 3 tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre il veya ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacak.

Geçen yıla kanmayın

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, tercih yapacak öğrenci ve velilere şu uyarılarda bulundu: “Özellikle 2. TEOG’da tam yapan öğrencilerin sayısının fazlalığı puanların yükselmesine neden olduğu gibi yüzdelik dilimlerin de geçen seneye oranla düşük gelmesine yol açtı. Tercihler yapılırken il geneli değil Türkiye geneli yüzdelik dilimler dikkate alınmalı ve geçen yılla kesinlikle bir yüzdelik dilim kıyaslaması yapılmamalı. Bazı veliler “çocuğum yüzde 5.5 lik dilimde, geçen yıla göre yüzde 4’e denk geliyor. Demek ki yüzde 4’lük yere yerleşebilir” diye çok yanlış yorumlar yapabiliyorlar. Ailelerin bu yıl oluşan yüzdelik dilimlere bakmaları ve buna göre tercihte bulunmaları doğru tercih açısından çok önemli. Tercih listesi oluşturulurken öğrenci kendi diliminin yüzde 50 kadar üzerini yüzde 100 kadar da altını yazarak tercih aralığını belirleyebilir. Örneğin yüzdelik dilimi 5 olan bir öğrenci 2.5 ile 10 aralığında 25 tercihini yapabilir. Hazırlığı olan Anadolu liselerinde kontenjanlar düştü. Kontenjanın düşmesi bu yıl bu okulların yüzdelik dilimlerinin yükselmesine yol açabilir. Kontenjan azaldığında o okula girecek öğrenci sayısı da azalacağından okulun taban ve tavan yüzdelik dilimlerinde artma meydana gelecektir.

Aşağıdaki okulları da yazın

Dolayısı ile aileler çok dikkatli olmak durumundalar. Ailelere önerim; 25 tercih yapılacağı için kendi yüzdelik dilimlerinden oldukça aşağıda olan okulları da yazarak daha garanti bir tercih listesi hazırlamaları olacak. Nakil süreci tarihleri kılavuzda yazıyor. Bu süreç aile tarafından e-okul sisteminden takip edilerek belirtilen aralıklarda okul müdürlüklerine onaylatılmalı. Nakillerde en fazla 3 tercih yapılmakta. Nakiller de çok fazla yüklenme olacağı için sistemin aile tarafından düzenli takip edilmesi sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır. Ayrıca nakil konusunda ailelerin iyi düşünmeleri ve ona göre hareket etmeleri çok önemli. Nakille bir okula yerleşildiğinde ailelerin zorunlu olarak o okula kayıt yaptıracaklarını ve ilk kazandıkları okuldan vazgeçmiş olacaklarını da unutmamaları gerekiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler