Yerli bal tozu üretimi için geriye sayım başladı

Gıda sanayisinde önemli bir katkı maddesi olarak kullanılan ve halen yurtdışından ithal edilen bal tozunun Türkiye'de üretimine gelecek yılın ekim ayından itibaren başlanacak.

Yerli bal tozu üretimi için geriye sayım başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.10.2011 - 09:58

Anavarza markasıyla ürünlerini sunan Sezen Gıda Firması'nın Genel Koordinatörü Can Sezen, firma olarak araştırma-geliştirme çalışmalarını çok önemsediklerini belirterek, özkaynaklarından yaklaşık 1 milyon 500 bin TL'lik bir yatırımla 800 metrakare kapalı alana sahip yeni modern bir laboratuvar inşa ettiklerini ifade etti.

İnşaatı devam eden bu laboratuvar tamamlandığında bal ile ilgili tüm analizleri burada yapabileceklerini dile getiren Sezen, ayrıca, bal tozu üretim projesi kapsamında 400 bin TL'si Çukurova Kalkınma Ajansı hibe destekli 1 milyon 250 bin TL'lik bir yatırım daha gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Böylece yaklaşık 3 milyon TL ek yatırımla mevcuttaki 3 bin metre karelik üretim ve depolama alanını 7 bin metrekareye çıkaracaklarını vurgulayan Sezen, ''Bütün bu çalışmaları tamamladığımıza yüzde 60'lık büyüme hedefimize de ulaşmış olarak gelecek yılın ekim ayında bal tozu üretimini de başlayacağız. Laboratuvar aşaması tamamlanan ürünün seri üretimi için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Böylece, bal tozunu, yurt içindeki tüketici firmalara ithal ettikleri piyasa fiyatının altında ve aynı kalitede tedarik eden ilk yerli üretici firma olacağız. Bu projeyi Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi ile birlikte yürütüyoruz'' dedi.

Can Sezen, günlük 35 ton, yıllık 10 bin tonluk bal dolum kapasitesine sahip olan tesislerde 2011 yılı için 2 bin 500 ton bal dolum ve paketlemesi hedeflediklerini ifade ederek, şöyle devam etti: ''Balı üretiyoruz diyemeyiz. Biz doğal balı arıcıdan satın alarak, hijyenik bir ortamda işledikten sonra dolumunu yapıyoruz. Ancak, krem bal benzeri polen, arı sütü ve propolis gibi doğal ürünleri kullanarak ürettiğimiz çeşitli doğal sağlık ürünlerimiz var. Bal tozu da dolum ve üretimini yaptığımız 30 çeşit üründen biri olacak. Bal tozu üretimiyle ülke ekonomisine katkı sağladığımız gibi bu ürünü çikolata, pasta, dondurma gibi ürünlerin üretiminde kullanan firmalara ekonomik anlamda önemli bir katkı sağlamış olacağız. Ayrıca, vatandaşlarımız bal tozunu, çay, kahve gibi içeceklerinde doğal tatlandırıcı olarak rahatlıkla kullanabilecekler.''

 

Arıcılar katma değerli yan ürünleri üretemiyor

Türkiye'nin arıcılıkta dünyanın dördüncü ülkesi olmasına rağmen, arıcıların polen, arı sütü, propolis gibi kovandan çıkan mucizevi ürünleri üretemediği için diğer ülkelerle rekabet edemediğini belirten Sezen, Türkiye'deki bal fiyatlarının da dünya piyasa fiyatlarının üzerinde olmasına rağmen arıcının para kazanamadığını ifade etti. Bunun nedeninin arı sütü, polen, propolis gibi katma değerli ürünleri üretilememesi olduğunu dile getiren Sezen, ''Bu ürünler ülkemize ithal olarak geliyor. Türk arıcısı ne zaman katma değerli bu yan ürünleri kovandan almaya başlarsa o zaman uluslararası alanda rekabet gücünü kazanacaktır. Firmamız, bunu sağlayabilmek için sosyal sorumluluk projesi kapsamında arıcılara bilinçlendirmeye çalışarak eğitimden geçiriyor. Devletimiz de bu anlamda küçük yatırımlar yaparsa sektör daha da büyüyecek ve gelişecektir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler