Yıldırım: Bu kriz uzun sürmez

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak açıklama yaptı. Yıldırım ''Önemli olan küresel ve bölgesel düzeyde iş birliğini, daha kalıcı, daha güçlü yaratması için fırsat oluşturmasıdır. Bu da böyle olacaktır. Bu kriz çok uzun sürmez, bütün insanlığı ilgilendiren bir krizdir" dedi.

Yıldırım: Bu kriz uzun sürmez
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.10.2008 - 13:58

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Altınova Tersane Girişimcileri AŞ tarafından hayata geçirilen ''Tersane Kent'' projesi kapsamında, Çavuş Çiftliği mevkisinde yapılacak Gemi İnşa Meslek Lisesi, Gemi Makineleri Meslek Lisesi ile yurt ve hastane inşaatının temelini attı.
Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gemi inşa sektöründe son 5 yılda büyük gelişme gösterdiğini, dünyada 2003'te 23. sıradayken 2007 sonu itibariyle 5. sıraya yükseldiğini söyledi.

Bunun olağanüstü bir gelişme olduğunu, dünyada bu sürede sadece yüzde 90 büyüme yaşanırken, Türkiye'nin 4 katı büyüme gerçekleştirdiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
''Böylesine kısa sürede bu kadar büyüme, bazılarının dikkatini çekti. Maalesef bu konuda, biraz da tedbir konusunda bazı arkadaşlarımızın rehavet içinde olmasıyla birlikte, bizim tersaneler adeta iş kazalarıyla insanların hayatını kaybettiği yerler gibi bir algılama oluştu. Halbuki gerçek böyle değil. Gerçek, sanayi iş kollarında, bütün fabrikalarda istemesek de iş kazaları olabiliyor. Amacımız iş kazalarını olabildiğince asgari düzeye indirmek.''

 

Yetişmiş eleman ihtiyacı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı, haziran ayındaki toplantıda, sektör temsilcileriyle bir araya geldiklerini hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
''Toplantıda önemli kararlar alındı. Bu kararlar neydi? Tersanelerdeki iş kazalarını ortadan kaldırmak, asgari düzeye indirmek için eğitimin önemli bir faktör olduğu, önemli bir eksiklik olarak ortaya çıktığı tespit edildi. Neden? Böyle 5 senede 23. sıradan 5. sıraya tırmanırsanız gayet tabii ki yetişmiş meslek sahibi eleman ihtiyacınız olacak. İşte bu ihtiyacı gidermek için 6 meslek lisesi açmaya karar verdik. Bugün geldiğimiz noktada, birinin hali hazırda açılışı gerçekleştirildi Pendik'te. İki tane burada inşası yapılıyor. Bir tane Kocaeli'nde yer tespiti yapıldı, inşası yapılacak. Bir tane tarihi bir anlamı var, sembolik bir anlamı var. Haliç Tersanesi içinde Türk gemi inşa sektörünün uzmanlarının ilk olarak yetiştiği bölgede gemi yapı meslek lisesinin inşaatını da kararlaştırdık. Yapım çalışmalarına başladık. Bir de Gelibolu'da yapılacak. Şu anda Mersin'de bir tane devam ediyor. Böylece altı değil 7 gemi yapı meslek lisesini önümüzdeki yıl itibariyle devreye sokmuş olacağız.''

Halen meslek liseleri içinde 17 gemi inşa bölümünün bulunduğunu, ancak denizcilik ve gemi inşaatına yönelik okul olmadığını belirten Bakan Yıldırım, ''Bugün itibariyle 19 tane ahşap yat ve tekne imalatını konu alan okul var, müstakil okul. 17 de gemi inşaatını sadece öğreten okul var. Böylece 36 okula Türkiye çapında erişmiş bulunuyoruz. 17 bölümden 36 tane müstakil okula, meslek okuluna Türkiye sahip durumda. Bunun üzerine inşaatı devam eden 7 okulu da koyduğumuzda bu sayı 42'ye çıkmış oluyor'' dedi.

 

"Lokomotif sektör"

Türkiye'de 2003'lerde 37 olan tersane sayısının bugün 130'u aştığını, bunların 85'inin faaliyete geçtiğini vurgulayan Binali Yıldırım, şunları kaydetti:
''Artık gemi inşa sektörü, Türkiye'nin lokomotif sektörü haline geldi. Türkiye'yi kısa uzun vadeli krizlerde ayakta tutacak, Türkiye'nin gelişmesini, kalkınmasını, istihdamını dengeleyecek bir sektör olarak gemi inşa sektörü tebarüz ediyor. Bu muazzam sektörü, ülkemize istihdam sağlayan, katma değer sağlayan bu sektörü ufak tefek olaylarla gölgelemeye hiç kimsenin hakkı yok.''

Yıldırım, daha sonra 15 bin 336 metrekare alana kurulacak 24 derslikli Gemi İnşa Meslek Lisesi ve 16 derslikli Gemi Makineleri Meslek Lisesi ile 8 bin 193 metrekare alana kurulacak 30 yatak kapasiteli Devlet Hastanesi ve 4 bin 690 metrekare alana kurulacak 200 yatak kapasiteli yurdun temeline ilk harcı koymak için düğmeye bastı. Tesislerin 2010'da tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor.

 

''Kriz uzun sürmez"

Bakan Yıldırım, daha sonra Altıntaş Tersanesi'nde Hollanda'nın Rensen firması için inşa edilecek olan nehir tipi ''New Experience'' adlı tankerin ilk kaynak törenine katıldı.
Yıldırım, yaptığı konuşmada, dünyayı etkisine alan küresel krizin etkilerine değinerek, krizi ve yaşanan sorunları elde edilen tecrübeler sayesinde en az hasarla atlatmanın yolunu bulacaklarını söyledi.

Bu konudaki gayretlerinin sürdüğünü ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
''Şunu artık herkes anlamıştır ki sadece gemisini kurtaran kaptan değil, bu gemi hepimizin içinde yaşadığı bir gemidir. Dolayısıyla mürettebatıyla, yolcusuyla, içerisindeki herkesin emniyetle limana varması lazım. 'Biz işimize bakarız, diğer ülkeler bizi ilgilendirmez' diyememişlerdir. Bu konu, bu gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur. Doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle dünyanın üzerinde yaşayan 6.5 milyar insan birbirine muhtaçtır.''

Bu krizlerin gelip geçici olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:
''Önemli olan küresel ve bölgesel düzeyde iş birliğini, daha kalıcı, daha güçlü yaratması için fırsat oluşturmasıdır. Bu da böyle olacaktır. Bu kriz çok uzun sürmez, bütün insanlığı ilgilendiren bir krizdir. Bunun çok uzun sürmesi eşyanın tabiatına aykırıdır. Ama ne olmuştur. Anlı şanlı ekonomiler itibar kaybetmiştir. Şimdi dünyada yatırımcı, itibarı olan güvenli limanları aramaktadır. Tam bu noktada Türkiye bölgesinde gerek yükselen itibarıyla, gelişen ekonomisiyle, güçlü yönetimiyle geleceğe hazırdır. Bu fırsatları, eldeki bu imkanları insanlığın huzuru ve barışı, dünya refahının gelişmesi için sunmaya, hizmet etmeye amadedir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler