Yılın 'Haber' ve 'Yaşam' fotoğrafları

Anadolu Ajansı'nın ''Yılın Fotoğrafları'' oylamasının ''Yaşam'' kategorisinde ''çobanın heybesindeki kuzu'' en çok beğeni toplayarak ilk sırada yer aldı. ''Haber'' kategorisinde ise ''İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında ölen iki bebeğin cenaze töreni'' en çok oyu alarak birinci oldu.

Yayınlanma: 20.12.2012 - 16:02
Abone Ol google-news

AA'nın Türkçe, İngilizce, Arapça ve Boşnakça web siteleri üzerinden binlerce kişinin katıldığı oylamada ''Yaşam'' kategorisinde AA Teknik Destek Birimi personeli İsmail Duru'nun çektiği ''çobanın heybesindeki kuzu'' en çok oyu aldı.

 


 

''Mutlak Karanlık'' adıyla Cem Özdel'in Zonguldak Taşkömürü Maden Ocağı'nda çektiği kömür işçisinin fotoğrafı ikinci, ''Kutsal topraklarda hac coşkusu''nu yansıtan Mehmet Kaman'ın fotoğrafı ise üçüncü oldu.

''Yaşam'' kategorisinde en çok oy alan 10 fotoğraf şöyle:

1-  Çobanın heybesindeki kuzu. (Ankara - İsmail Duru)

2-  ''Mutlak Karanlık''ta ter döken madenci. (Zonguldak - Cem Özdel)

3-  Kutsal topraklarda hac coşkusu. (Mekke - Mehmet Kaman)

4-  Kağıt toplayan anne ve çocuğu. (Kayseri - Mustafa Yıldız)

5-  Dolunayda insan silüeti. (Van - Ali İhsan Öztürk) 

6-  Van'da sonbahar renkleri.(Van - Ali İhsan Öztürk)

7-  İstanbul Boğazı'nda ''kiteboard'' gösterisi. (İstanbul - Berk Özkan)

8-  Erçek Gölü'nde flamingolar. (Van - Ali İhsan Öztürk)

9-  Çiftçinin kış hazırlığı. (Van - Ali İhsan Öztürk)

10- Gün batımında baba ve çocuğu. (Van - Özkan Bilgin)

 

''Çoban heybesindeki kuzu''nun hikayesi

Yılın fotoğrafları oylamasında ''yaşam'' kategorisinde ''çoban heybesindeki kuzu'' fotoğrafıyla birinci olan AA Teknik Destek Birimi personeli İsmail Duru, aylar sonra çoban Hamza Pehlivan (65) ile biraraya geldi.

Oylama sonucu çektiği fotoğrafın birinci olmasıyla Fotoğraf Editörlüğü'ne ''yayıncı'' olarak atanan Duru, bir kış günü çektiği fotoğrafın hikayesini şöyle anlattı:

''Bir haftasonu tatilinde yeni aldığım fotoğraf makinesini yanıma alarak gittiğim Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı bir köyde bir çoban ile sürüsünü gördüm. Çoban Hamza Pehlivan'ın sırtındaki heybede taşıdığı kuzu dikkatimi çekince hemen fotoğrafını çekmek istedim. Kendisinden izin istediğimde önce karşı çıktı ancak Anadolu Ajansı çalışanı olduğumu söyleyince izin verdi. Neden sırtında taşıdığını sorduğumda ise 'kuzunun daha yeni doğduğunu, üşümemesi için sırtına alarak heybesine sardığını' anlattı.''

Çoban Pehlivan ise o gün kuzunun dünyaya gözlerini yeni açtığını belirterek, ''Bir saat önce doğan kuzuyu üşümesin, hastalanmasın diye heybeme koydum ve sırtımda taşıdım'' dedi. Fotoğraftaki o kuzuyu aylar sonra 75 koyunla birlikte bir tüccara 390 liraya sattığını ifade eden Pehlivan, ''Fotoğrafın gazetelerde yer almasından sonra çok mutlu oldum'' dedi.

''Mutlak Karanlık''ta ter döken madenci

Yılın Fotoğrafları oylamasının ''Yaşam'' kategorisinde ikinci olan maden işçisini fotoğraflayan Cem Özdel ise objektifine yansıyan karenin hikayesini şöyle anlattı:

''Özel bir proje kapsamında Zonguldak'taki Taşkömürü Maden Ocağı'nda çalışma yaptık. 'Mutlak Karanlık Hayatlar' adını verdiğimiz proje kapsamındaki çalışma sırasında maden işçisi Ufuk Çevker ile kömür ocağına iniş için kullanılan asansörün kapısında karşılaştım. Proje sırasında 'acaba renkli gözlü madenci bulurmuyum?' diye düşünürken Ufuk Çevker'in yüzüne yansıyan fener ışığıyla 'işte projenin kapak fotoğrafı karşımızda' dedim. Kömür tozuna bürünmüş yüzü ve ışıkta parlayan mavi gözleri ile projenin en önemli fotoğraf karesi oldu. Çevker'in fotoğrafı Zonguldak ve Ankara'daki sergilerin yanı sıra İspanya'nın en büyük işçi sendikalarından İşçiler Genel Birliği'nin organize ettiği uluslararası fotoğraf yarışmasınının kataloğunda da yer aldı.''

 

Fotoğraftaki madenci: Herkes stüdyo fotoğrafı zannetti

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında çalışan Ufuk Çevker (32), kendisini yer altında çalışan binlerce işçiden ayıran; gözlerine sürme olmuş kömür karasının yüzünün tamamını sararken maden ocağının karanlığında masmavi gözlerine belirginlik kazandırışını yansıtan ''Mutlak Karanlık'' adlı fotoğrafının oylamada beğenilen karelerden olmasının sevincini yaşadı.

Çevker, ''Bazı kişilerin stüdyo ortamında çekildiğini zannettiği fotoğraf, oysa yerin metrelerce altında iş bittikten sonra ki yorgunluk, ter, anlayana her şeyi yansıtıyor'' dedi.

 

Yılın ''Haber'' fotoğrafı

AA'nın Türkçe, İngilizce, Arapça ve Boşnakça web siteleri üzerinden yüz binlerce kişinin katıldığı oylamada Majdi Fathi'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında hayatını kaybeden iki bebeğin cenaze töreninde çektiği fotoğraf ''Haber'' kategorisinde en çok oyu alarak birinci oldu.

Aynı kategoride Nurten Aslan'ın objektifine yansıyan ''şehit babasının tabutuyla baş başa kalan çocuğun'' fotoğrafı ikinci, Cem Özdel'in ''şehit babasının cenaze töreninde yere çökerek gözyaşı döken çocuk'' fotoğrafı üçüncü sırada yer aldı.

''Haber''
kategorisinde en çok oy alan 10 fotoğraf şöyle sıralandı:

1-  İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında ölen iki bebeğin cenaze töreni. (Majdi Fathi - Gazze)

2-  Helikopterde şehit babasının tabutuyla baş başa kalan çocuk. (Nurten Aslan - Diyarbakır)

3-  Şehit babasının cenaze töreninde yere çökerek gözyaşı döken çocuk. (Cem Özdel - Ankara)

4-  Rohingya Müslümanlarından yetim üç çocuğun duası. (Myanmar - Dilek Mermer)

5-  23 Nisan'da Türk bayrağı altındaki bayrak coşkusu. (Ali Atmaca - Bursa)

6-  Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in topa müdahalesi. (Metin Pala - Romanya)

7-  Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Filistinli babayla gözyaşı döktüğü an. (Gazze - Erhan Sevenler)

8-  Hamas Lideri Meşal'in Gazze'ye gelişinde secdeye kapanarak toprağı öpmesi. (Gazze - Eyad Al Baba)

9-  Başbakan Erdoğan'ın usta foto muhabiri Ara Güler'in fotoğrafını çektiği an. (İstanbul - Burak Akbulut)

10-  Kucağındaki çocuğuyla göz yaşı döken Rohingya Müslümanı kadın. (Bangladeş - Dilek Mermer)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler