YÖK önündeki öğrenci eylemine polis müdahalesi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerin öğrenci konseylerinin temsilcileriyle YÖK'te bir araya geldiği toplantıya katılmak isteyen öğrenci gruplarının eylemi sona erdi. Polisin müdahale ettiği eylemde bir öğrenci kafasından yaralandı.

YÖK önündeki öğrenci eylemine polis müdahalesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.01.2011 - 08:46

YÖK'te gerçekleştirilen toplantıya 80'den fazla öğrenci konseyi başkanı katıldı.
Toplantı başlamadan önce Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Sinan Kartal, öğrencilere seslenerek, adaba uygun açıklamalar yapılması ve makama saygı gösterilmesi talebinde bulundu.

Prof. Dr. Özcan, YÖK'e gelişinde, gazetecilerin, ''YÖK binası dışında bazı öğrenciler tarafından gerçekleştirilen protesto eylemine, polisin müdahalesini değerlendirmesini'' istemesi üzerine bu konuya ilişkin toplantı sonunda açıklama yapacağını söyledi. ''Eylem yapan öğrencilerden içeriye davet edeceğiniz olacak mı'' sorusuna da Özcan, ''düşünmüyorum'' yanıtını verdi.

'Yazılanlar doğrudur'

Toplantıya katılan ODTÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ahmet Kerem Güler, hakkında çıkan ''üniversitesindeki bazı arkadaşları tarafından tepkiler aldığı'' yönündeki haberleri gazetecilere değerlendirdi. Güler, üniversitesinden olumlu olduğu kadar olumsuz tepkiler de aldığını belirterek, ''Bugün basına yansıdığı gibi bazı olumsuz şeyler oldu. Buraya öğrenci haklarını ve taleplerini savunmaya geldik. Basına yansıyan hadiseleri fazla da büyütmeye gerek yok ancak yazılanlar doğrudur'' dedi.

Bir gazetecinin ''neler yaşandı'' sorusu üzerine Güler, ''Cumhurbaşkanı'nın yanına gitmeden önce de zaten 'oraya gitmemem' yönünde bazı telkinler alıyordum. Cumhurbaşkanı'nın yanına gittikten sonra da bir sınav çıkışında 25-30 kişi tarafından fiziki müdahaleye uğramadan okulun güvenliğiyle beraber okuldan çıktım. Bir hadise yaşanmadı'' diye konuştu. ''Arkadaşların taleplerini yeterince dile getirdiğini düşünüyor musun'' sorusuna ise Güler, öğrencilerin bütün taleplerini hemen hemen aktarmaya çalıştığını söyledi. Toplantı, görüntü almasının ardından basına kapatıldı.

 

YÖK önündeki öğrenci eylemi sona erdi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerin öğrenci konseylerinin temsilcileriyle YÖK'te bir araya geldiği toplantıya katılmak isteyen öğrenci gruplarının eylemi sona erdi. YÖK önünde toplanan ve polis müdahalesiyle dağıtılmak istenen grup üyeleri, olay yerinden ayrılmayarak bekleyişini sürdürdü. Bunun üzerine anons yaparak öğrencilere dağılmaları için 15 dakika süre veren polis, aksi takdirde müdahalede bulunacakları uyarısında bulundu. Bu sırada, başka bir grup da eylemin yapıldığı alana geldi. Polis, yeniden anons yaparak ''Yapmak istediğiniz barışçıl bir eylemse, açıklamanızı yaparak dağılın. Aksi takdirde zor kullanılarak dağıtılacaksınız'' dedi.

Anonsun ardından kendilerine ''öğrenci kolektifleri'' adını veren grup üyeleri, ellerindeki flamaların çubuklarıyla polislere vurmaya başladı. Bunun üzerine polis, grubu dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı. Olay yerine sonradan gelen grup da bu sırada hükümet ve polis aleyhine sloganlar atmaya başladı. Güvenlik güçleri, slogan atan gruba herhangi bir müdahalede bulunmazken, kaldırım taşlarını kırarak kendilerine fırlatan diğer grup üyelerine ise müdahalede bulundu. Polis, kendilerine taş atan ve her müdahalenin ardından toplanıp yeniden alana gelerek üzerine yürüyen gruba müdahalesini sürdürdü. Slogan atan diğer grup, bir süre sonra olay yerinden ayrılmaya başladı. Bu sırada, su ve gazla müdahale edilen grup üyelerinden bazıları, olay yerinden ayrılan diğer grup üyelerine ''Korktunuz mu?'' diyerek, üzerlerine yürüdü. İki grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
 

Bir öğrenci hastaneye kaldırıldı

Öte yandan, müdahale sırasında düşerek kafasını yere çarptığı belirtilen bir öğrenci de ambulansla hastaneye kaldırıldı. Eylemi sürdüren grup üyeleri, yanlarında getirdikleri pankartı kendilerine siper ederek, tazyikli suya direnmeye çalıştı. Gruptakiler, bir süre sonra basın açıklaması yaparak eylemi sona erdirdi. Grup adına yapılan açıklamada, YÖK Başkanı Özcan'ın görüştüğü öğrencilerin kendilerini ve üniversite gençliğini temsil etmediği ifade edilerek, ''Paralı eğitim yüzünden öğrenciler canından olurken, bugün burada jaguarlı temsilciler konuşuyor. Biz, bugün buraya parasız eğitim istemeye, harçlar kaldırılsın demeye geldik'' ifadesi kullanıldı.

Biber gazından polis de etkilendi

Biber gazı dolayısıyla bazı öğrencilerin fenalık geçirdiği, arkadaşlarının da bu öğrencilere yardım etmeye çalıştıkları gözlendi. Eylemde öğrencilere atılan biber gazından pek çok polis de etkilendi. Polislere YÖK'ten bazı görevliler, su vererek yardımcı oldu.

 

'Hareketlerinde şiddet olan hiçbir grupla konuşmam'

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın Türkiye'deki 110 üniversitenin öğrenci temsilcileriyle yaptığı toplantı sona erdi. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özcan, ''YÖK önünde eylem yapan öğrencilere polisin müdahalesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu gruptakilerle neden görüşmediniz?'' sorusu üzerine, ''Bizim, muhatap aldığımız grup, gerçekten üniversitelerinde bir seçim ki gerçekten çok ciddi bir seçim. Bence milletvekili seçiminden daha ciddi bir seçim. Böyle bir süreç takip ediliyor onların seçiminde. O seçim sonucunda seçilip gelmiş arkadaşlar şimdilik muhatap alacağımız grup, bu gruptur ama diğer grubun sesine de kulak veriyoruz. İlla benim onlarla konuşmam şart değildir. Gazetelerden, medyadan onların düşüncelerini de öğreniyoruz'' dedi.

Özcan, ''Hareketlerinde şiddet olan hiçbir grupla konuşmamayı, başkasının özgürlüğünü engelleyen hiçbir grubu muhatap almamayı, akademik faaliyetleri herhangi bir şekilde zorlaştıran hiçbir grupla konuşmamayı prensip olarak kabul ettik'' diye konuştu. Öte yandan ''Danıştay'ın ALES kılavuzundaki kılık kıyafet düzenlemesine ilişkin kararın yürütmesini durdurmasıyla'' ilgili soru üzerine Özcan, bu kararı henüz görmediğini kaydetti.

 

'Konsey toplantıları senede 4 defa yapılmalı'

Görüşmede konsey toplantılarının senede 4 defa yapılmasının kararlaştırıldığını belirten Özcan, böylece ilişkileri etkin bir şekilde daha da geliştirmeye çalışacaklarını söyledi. Toplantıda konsey başkanlarının, ''konseylerin daha fazla kurumsallaştırılması ve kendilerine bütçe ayrılmasını'' talep ettiklerini belirten Özcan, ''Bütçe konusunda ben zaten daha önce üniversitelere yazı yazıp, konsey çalışmaları için bütçe ayırmalarının talep etmiştim. Bazı üniversitelerimizin bunu yaptığını bazılarının da yapmadığını toplantıda öğrenmiş olduk. Yapmayanlara tekrar bir yazı yazıp bunu sağlayacağımızı zannediyorum'' diye konuştu.

YÖK'ün Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin güncelleştirilmesine yönelik konsey başkanlarından teklif geldiğini söyleyen Özcan, bunu makul karşıladıklarını, bu konuyu ele alıp bitireceklerini belirtti. Konsey başkanlarının barınma, ulaşım gibi çeşitli sorunlardan da söz ettiğini ve bu konularda çözüm istediklerini ifade eden Özcan, başta vakıf üniversitelerinin konsey başkanları olmak üzere bazı konsey başkanlarının, öğrenci harçlarının yüksek olduğunu ve harçların düşürülmesini talep ettiklerini bildirdi. Özellikle vakıf üniversitelerinin konsey başkanlarının kendilerinden alınan yüzde 8 KDV oranının kaldırılmasını istediklerini anlatan Özcan, öğrencilerin vakıf üniversitelerinin daha fazla desteklenmesi talebinde de bulunduğunu söyledi. Özcan, ''Biz zaten hiçbir zaman devlet üniversiteleriyle vakıf üniversitelerini birbirinden ayırmadık. Devlete ne düşünüyorsak vakıf üniversitelerine de aynı şeyi düşündüğümüzü belirttik'' dedi. Öğrencilerin beslenme sorununun çözümü ve öğrencilere bu konuda verilen bursların artırılması talebinde bulunduklarını da ifade eden YÖK Başkanı Özcan, bu talepleri dikkate alacaklarını dile getirdi.

Özcan, öğrencilerin YÖK'ün yeniden yapılandırma sürecinde rol almak, üniversite idarelerinde görev alıp oy hakkına sahip olmak istediklerini anlattı. ''Güvenlik güçlerinin öğrencilere daha anlayışlı davranması gerektiğini belirttiler'' diyen Özcan, bunu emniyet güçleriyle koruyabileceklerini belirtti. Öğrencilerin konsey başkanlığı konusunda adaletsiz bir cinsiyet dağılımının olduğunu belirttiklerini anlatan Özcan, öğrencilerin hem bu konunun giderilmesi hem de öğrencilerin de rektörlük seçimlerinde oy kullanabilmeleri yönünde talepleri bulunduğunu kaydetti.
 

'Başarılı öğrenciyi ödüllendireceğiz'

YÖK olarak yapmak istediklerine de değinen Özcan, sık sık üniversiteleri ziyaret ettiklerini, bundan sonra öğrenci temsilcileriyle de mutlaka görüşeceklerini ifade etti. Üniversitelerde özgür alanlar konusunu yeniden ele alacaklarını belirten Özcan, ''Üniversitelerde öğrencilerin fikirlerini serbestçe açıklayabilecekleri alanlar yaratmak istiyoruz'' dedi. Üniversitelerde bundan böyle ''arama konferansları'' düzenlemek azminde olduklarını bildiren Özcan, ''Üniversite güvenliği için rektörün izni haricinde sivil, üniformalı polisin görev yapmaması konusunda bir irademiz var. Ancak rektörün davetiyle güvenlik güçlerinin üniversite kampüsüne girmesini öngörüyoruz'' diye konuştu.

Özcan, öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ni ile üniversitelerdeki dernek ve kulüplerin daha verimli çalışmaları için mevzuatı gözden geçireceklerini söyledi. Öğrenci akademisyen ilişkilerinde yeni bir çalışma yapacaklarını belirten Özcan, ''Mesela akademik kafeterya gibi bir tabelanın üniversitelerde olmamasını arzu ederiz. Yemek sürecinde, öğretim üyeleriyle öğrencilerin bir salonda yemek yemesi, bizim için önemlidir. Böyle ortamlarda daha samimi konuşmalar olabiliyor. Sorunlar daha kolayca çözümlenebiliyor'' dedi. Bu sene mezun olacak öğrencilerinden çok başarılı olanları çeşitli yollarla ödüllendirmeyi amaçladıklarını, bu konuda çalışmaların sürdüğünü dile getiren YÖK Başkanı Özcan, şunları söyledi: ''Çok başarılı görülen öğrencilere YÖK tarafından bir ödül verilmesi önerilmektedir. Bunu hem öğrenciler hem öğretim üyeleri için düşünüyoruz. Çok başarılı olan öğrenciler var. Müstesna başarılar gösteren insanlar bunlar. O öğrencilere YÖK tarafından bir ödül verilecek. Mezuniyet sonrası öğrencilerin özellikle iş bulmalarına yardım etmek üzere yapılacak bazı çalışmalar olabilir. Mesela her üniversitenin mezun ettiği öğrencileri takip etmelerini sağlayabiliriz. Mezun dernekleri vasıtasıyla bunlar yapılabilir. Daha önce mezun olanların yeni mezun olacaklara yol göstermesi olarak da siz bunu yorumlayabilirsiniz. Yararlı bir çalışma olur. Dünyanın başka ülkelerinde gayet iyi bir şekilde çalışıyor.''

'Dünya Gençlik Zirvesi düzenleyeceğiz'

''Dünya Gençlik Zirvesi'' düzenlemeyi planladıklarını ve bu konudaki çalışmalara başladıklarını vurgulayan Özcan, 23 Nisan'da çocuklarla yönelik yapılan bu tür çalışmaları gençlere yönelik olarak da yapmayı planladıklarını söyledi. Özcan, ''Dünyanın çeşitli ülkelerinden 500 kadar yabancı öğrenciyi buraya çağırıp ülkemizi ve üniversitelerimizi tanıtmak adına bunu yapacağız. Bu dünya barışı için de çok önemli bir husus olacak. 19 Mayısa yakın bir tarihte, eğer 19 Mayısta yapabilirsek o tarihte, ama yapamazsak ona yakın bir tarihte yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

YÖK Başkanı Özcan, üniversitelerin tanıtımı konusunda da çalışmalar yapacaklarını yurt dışında yükseköğretimle ilgili fuarlara tüm üniversitelerin katılmalarını sağlamayı amaçladıklarını da kaydetti.

 

'Polisin müdahalesini kınıyoruz'

İstanbul Üniversitesi girişi önünde toplanan grup, bir süre Türkçe ve Kürtçe slogan attı. Öğrenci Elif Altınkaya, YÖK önünde toplanan bir grup öğrencinin, polis müdahalesiyle dağıtılmak istendiğini belirterek, polisin müdahalesini kınadıklarını söyledi. Haklarında üniversite yönetimince soruşturma yürütüldüğü iddia edilen bazı öğrencilerin de gruba katılmasıyla, basın açıklaması yapıldı.

Grup adına açıklama yapan Cemre Can Aşlamacı, YÖK'ün öğrencilerle buluşma amacının sorunlara çözüm bulmak olmadığını savundu. Birçok üniversitede, soruşma yürütüldüğünü ve öğrencileri yıldırma politikalarının izlendiğini iddia eden Aşlamacı, başta İÜ'de 45 öğrenci hakkında yürütülen soruşturma olmak üzere, öğrenci soruşturmalarının sona erdirilmesini istedi. Aşlamacı, sivil polisler ile özel güvenlik görevlilerinin okullardan çıkarılmasını ve kültürel ve sosyal faaliyetlere daha fazla kaynak ayrılmasını istediklerini dile getirdi.

Ulaşım ve üniversite yemekhanelerinin tüm öğrencilere ücretsiz olması gerektiğini vurgulayan Aşlamacı, şöyle devam etti: ''Yurtlar yetersiz. Yeni yurtlar yapılsın ya da yurda alınmayan öğrenciye kira yardımı yapılsın. Üniversitelerin şehirden ve halktan uzak tutulması amacıyla şehir dışına taşınmamasını talep ediyoruz. Daha nitelikli eğitim için daha fazla derslik, akademik kadro ve akademik dokunulmazlık talep ediyoruz. Üniversitedeki tüm çalışanların sosyal güvence altına alınmasını ve taşeron firmalarla sözleşme yapılmamasını talep ediyoruz.''

Bir taşeron şirket aracılığı ile PTT'de çalışırken işten çıkarıldığını söyleyen Caner Başkaya da öğrencilere destek vermek için protestoya katıldığını söyledi. Başkaya, Türkiye genelinde PTT'de bu şekilde çalışan çok sayıda işçinin, işten çıkartıldığını savunarak, işten çıkarılmalarının ardından diğer işçiler ile birlikte Topkapı'daki PTT binası önünde çadır kurup, eylem yapmaya başladıklarını belirtti. Açıklamaların ardından bir süre şarkı söyleyerek, oturma eylemi yapan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

 

Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın öğrenci temsilcileriyle yaptığı toplantıya katılan bazı öğrenci temsilcileri, dile getirdikleri sorunların ciddiye alınmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi. Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Selim Kayhan, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, söyleyeceklerinin sadece kendi fikri olmadığını belirtti.
Kayhan, şöyle konuştu: ''Biz bugün Türkiye'deki siyasi partilerin, kurumların, başta YÖK'ün öğrencilere bakış açısına inanmıyoruz. Biz bugün Ulusal Öğrenci Konseyinin bizi temsil ettiğine de inanmıyoruz. Türkiye'de bir öğrenci sorunu vardır. Öğrencilerin sadece yurt, barınma sorunu değil, bu sorunları çözme mekanizmalarına girme sıkıntıları vardır.''

Bugün katıldıkları toplantının samimi bir toplantı olacağını düşündüklerini ifade eden Kayhan, şöyle devam etti: ''Bunun için geldik. Bizim bugün ifade ettiğimiz sorunlar ilk kez söylediğimiz sorunlar değildi. Ama bu sorunlara ilişkin hiçbir öneri alamadık biz bugün. Ne YÖK Başkanı'ndan ne de bu arkadaşlardan alabildik. Bizim gördüğümüz şey, şubat, mart ayında başka bir toplantı yapılır ve o toplantıda cevaplar verilir oldu. Biz süreçlerinin uzatılmasına karşıyız. Biz artık Türkiye'de kurumların öğrencilerin sorunlarını ciddi almasını istiyoruz.''

Toplantıda kendilerinin marjinal grup olarak algılandıklarını ileri sürerek, öğrencilerin sorunlarının hiçbir zaman marjinal olarak adlandırılamayacağını ve ellerinin tersiyle itilemeyeceğini söyleyen Kayhan, Yıldız Teknik, İstanbul Teknik, Yeditepe, 9 Eylül üniversitelerinin de kendisine destek verdiğini bildirdi.

'Marjinal grupların sorunlarını dile getirdiler'

Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Sinan Kartal ise Kayhan'ın yaptığı açıklamaya tepki göstererek, ''Bizi yıllardır YÖK ile çatışma halinde gösteren, devletle çatışma halinde gösteren zihniyeti aramıza almayacağız. Bazı marjinal grupların sözcüsü olmayacağız. Resmi bir şekilde tüm Türkiye'yi temsil eden bizleriz. Farklı düşüncelere saygılıyız, ama bunu bazı marjinal grup için yapan arkadaşlarımızın da doğru yapmadığını düşünüyoruz'' dedi. Ulusal Öğrenci Konseyi hakkında bilgi veren Kartal, 154 üniversitede öğrenci konseylerinin mevcut olduğunu ve bu öğrencileri temsil ettiklerini belirtti.

Konsey içinde hayat felsefeleri, siyasi görüşleri farklı olan arkadaşlar olduğunu ifade eden Kartal, şöyle dedi: ''Biraz önce bazı arkadaşlar açıklama yaptı. Lakin içlerinde öğrenci konseyi başkanı olmayan, eski dönem konsey başkanı olanlar var. Ama bizim bu arkadaşlar tecrübelidir, fikirlerini aktarsınlar diye buraya girmelerini sağlarken, bunu bu toplantıyı içeride de bir çatışma ortamına sürüklemek, gençleri kutuplaştırmaya çalışmak, bizleri son derece üzmüştür. Açıklama yapan bazı arkadaşlar dışarıda olaylara sebep olan, bazı üniversitelerimizde geçmişte olaylar yapan illegal örgütlere üyedir. Aynı zamanda marjinal grupların sözcüleri haline gelmişlerdir. İçeride de bunu açıkça beyan etmişlerdir. Marjinal grupların sorunlarını dile getirdiler. Sayın Başkanımız da bunları bir bir yazdı.''

Türkiye'de üniversite öğrencisi olan herkese sahip çıktıklarını dile getiren Kartal, ''Biz açıklama yapılmasına karşı değiliz. Biz hangi sorunları dile getiriyoruz? Biz Türkiye'deki tüm üniversite öğrencilerinin sorunlarını dile getiriyoruz. O arkadaşlar ise dışarıda eylem yapan, bazı yerlerde yumurta ile protesto eden gençleri temsil ettiklerini ifade ediyorlar'' dedi. Polisin müdahalesine karşı olduklarını bildiren Kartal, gençliğin polise verdiği tepkinin de doğru olmadığını söyledi.

Kartal, ''Gençler eylem yapabilir, yürüyüş yapabilir, ama bunun belli sınırları olmalı. Polis de orantısız güç kullanmamalı'' diye konuştu. Kartal, toplantılardaki tek sınırlarının ''bölücülük'' olduğuna dikkati çekerek, ''Birinin bölücülüğü savunduğunu görürsek onlarla işimiz olmaz. Kırmızı çizgimiz nettir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler