YÖK'ten kampüste 'sivil polis' açıklaması

YÖK, üniversite kampüslerinde sivil polislerin yer almasıyla ilgili olarak üniversitede rektörün izni ve bilgisi haricinde hiçbir bir müdahalenin yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

YÖK'ten kampüste 'sivil polis' açıklaması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.10.2010 - 12:57

Yükseköğretim Kurulu(YÖK) tarafından yapılan açıklamada, "Üniversitelerde rektörün izni ve bilgisi haricinde hiçbir müdahalenin yapılması söz konusu değildir" denildi.

Özgür ve güvenli üniversite kavramının üniversitelerde kolluk kuvvetlerinin en az düzeyde, mümkünse hiç müdahaleye gerek kalmamasına yönelik bir çalışma olduğunu belirten YÖK, Yükseköğretim Kurumlarının eğitim-öğretim faaliyetlerini daha kusursuz yürütebilmeleri için özgür ve demokratik bir ortamın devamının şart olduğu ifade etti.
 

"Amaç öğrencilerin demokratik hakların kullanılması"

Üniversitelerin güvenlik konusunda özerk olduğu ve rektörlerin üniversitenin güvenliğinden doğrudan sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, "Üniversitede rektörün izni ve bilgisi haricinde hiçbir müdahalenin yapılması söz konusu değildir. Şiddet içeren eylemler, özgür düşünceyi de baskı altına alacağından güvenli olmayan üniversitede özgür düşüncenin ortaya çıkması da olanaksızdır. Ancak karşıt görüşlü öğrenciler arasında istenmeyen olayların yaşandığı, yaralanma, hatta ölümle sonuçlanan olayların meydana geldiği bilinmektedir. Üniversitelerde güvenli bir eğitim-öğretim ortamının devam ettirilmesi, müessif olayların önlenmesi ve öğrencilerin demokratik haklarını kullanması gibi konuların yerinde tespiti, çözümüne yönelik çeşitli tedbirlerin alınması bir zorunluluktur. Bu hadiselerin önüne geçebilmek için olaylara sadece güvenlik penceresinden bakmak yeterli olmayacaktır. Öğrencilerin demokratik haklarının kullanması ile ilgili ortamın oluşturulması amacıyla bu tür çalışmalara gereksinim duyulmaktadır" denildi.
 

"Sadece güvenlik değil özgür üniversiteler de gündeme geldi"

YÖK, yaptığı toplantılarla güvenli üniversite kavramınının geniş anlamıyla tartışıldığı ve sadece güvenlik yönü değil özgür üniversitenin de gündeme geldiğini vurgulayarak, YÖK, bu ve benzeri yaptığı toplantılarda hangi konuların görüşüldüğünü şöyle açıkladı:
"Yasadışı faaliyetleri amaç edinen bazı kolektif grupların üniversiteye sızarak yapılanmaları, yasalardaki boşlukları kullanarak üniversiteyi gergin bir ortama sürükleyerek kargaşaya tahrik etmeleri, kampüs güvenliği, fiziki güvenlik, kontrol mekanizması, özel güvenlik ve personelin eğitimi, çeşitli danışmanlık, bilgilendirme toplantıları ve seminerlerin düzenlenmesi, sosyal teknik ve kültürel öğrenci projeleri, aile ve çevrenin rolü, öğrenci danışmanlık sisteminin gözden geçirilmesi, sosyal faaliyetler ve sosyal tesisler, dinamik güvenlik kavramı, öğrenci-yönetim görüşmeleri, öğrencinin karar alma süreçlerine katılması, serbest alanlar, basın ve halkla ilişkiler, üniversite içindeki stantlar, kurumsal kimlik, öğrenci eksenli toplumsal hareketliliğin güvenliği, öğrencikonseyi, dernek, kulüpleri ile öğrenci konsey başkanlık seçimleri, bütçe, öğrencilerin ekonomik durumunun iyileştirilmesi, uyuşturucu ile mücadele, konunun akademik ve bilimsel gündeme daha çok girmesi, disiplin ve yönetmelikler, yurtlar, üniversitelerde homojen yapı ile mücadele, kurumsal iletişim gibi konuların görüşüldü."
 

"Kamuoyu yanlış ve maksatlı değerlendirdi"

YÖK tarafından yapılan açıklamada medyanın sadece güvenlik ile alınan kararlara öncelik verdiğini özgür üniversite ilgili kararların gözardı edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Kamuoyunda bu konunun ne yazık ki, yanlış ve maksatlı olarak değerlendirildiği görülmüştür. Bu toplantılarda sadece güvenlik ile alınan kararlara yer verilmiş, özgür üniversite ile ilgili kararlar gözardı edilmiştir. Üniversite öncülüğünde yapılan çeşitli koordinasyon çalışmaları ile öğrencilerin ve üniversitelerin sorunlarının çözümüne yönelik çözüm arayışları çerçevesinde hareket edilmesi, üniversitenin bir kavga alanından çok eğitim, bilim, sanat ve araştırma ortamlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede geleceğimiz için hayati önem arz eden gençlerin güvenli öğretim ortamda eğitimlerini sağlamak başta üniversitelerin olmak üzere diğer kamu kurumlarımızın da sorumluluğundadır."


Genel Kurul sona erdi

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında biraraya gelen YÖK Genel Kurulu Toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, Türk-Alman Üniversitesi rektörlüğü için başvuruların değerlendirildiği belirtilerek, adaylar arasından sırasıyla Prof. Dr. Ziya Şanal, Prof. Dr. İlhan Kocaraslan ve Prof. Dr. Hakan Hakeri'nin Cumhurbaşkanlığına bildirilmesine karar verildiği ifade edildi.

İki vakıf üniversitesinin mütevelli heyeti tarafından rektör adayı olarak YÖK'e önerilen adaylarla ilgili olumlu görüşün bildirilmesine karar verildiği belirtilerek, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesine Prof Dr. Adem Esen, Okan Üniversitesi'ne ise Prof. Dr. Ayşe Şule Kut'un rektör olduğu kaydedildi.

Açıklamada, devlet üniversitelerinin 17 fakültesine dekan ataması yapıldığı da bildirildi.
Buna göre dekan atanan üniversite, fakülte ve isimler şöyle:
''Ağrı İbrahim Çeçen, Eğitim, Prof. Dr. Kazım Köktekin; Akdeniz, İlahiyat, Prof. Dr. Ahmet Yaman; Akdeniz, Tıp, Prof. Dr. Oktay Dinç; Dicle, İlahiyat, Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan; Düzce, İşletme, Prof. Dr. Nigar Çakar; Erciyes, Tıp, Prof. Dr. Muhammed Güven; Erzincan, Eğitim, Prof. Dr. Halil Koca; Erzincan, İlahiyat, Prof. Dr. Sayın Dalkıran; Karadeniz Teknik, Fatih Eğitim, Prof. Dr. Adnan Baki; On Dokuz Mayıs, Diş Hekimliği, Prof. Dr. Selim Arıcı; Rize, Eğitim, Prof. Dr. Ali Rıza Akdeniz; Prof. Dr. Oktay Torul; Rize, Su Ürünleri, Prof. Dr. Selami Şaşmaz; Rize, Tıp, Prof. Dr. Arif Yılmaz; Selçuk, Beyşehir Ali Akkanat, İşletme, Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş; Selçuk, Seydişehir Mühendislik, Prof. Dr. Yunus Çengeloğlu; Siirt, Eğitim, Prof. Dr. Ömer Yavuz.''

Vakıf üniversitelerinin 5 fakültesine ise aday olarak YÖK'e önerilen şu isimler dekan olarak belirlendi.

Sözkonusu üniversite, fakülte ve isimler şöyle: ''Fatih İktisadi ve İdari Bilimler, Prof. Dr. Murat Karagöz; İstanbul Arel, İletişim, Prof. Dr. Şermin Tekinalp; İstanbul Aydın, Güzel Sanatlar, Prof. Dr. Vildan Alptekin; Maltepe, Tıp, Prof. Dr. Levent Çelik; Zirve, İktisadi ve İdari Bilimler, Prof. Dr. Fevzi Akıncı''

Toplantıda Gelişim, Eğitim, Kültür, Sağlık ve Sosyal Vakfı'nın kurmak istediği İstanbul Gelişim Üniversitesi'ne ilişkin sunumun izlendiği ve olumlu görüşle Milli Eğitim Bakanlığına bildirilmesine karar verildiği kaydedildi.

YÖK Genel Kurulu 3-4 Kasım 2010 tarihlerinde toplanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon