Yunanistan, Almanya engelini aştı ama..

Alman Federal Meclisi (Bundestag), Almanya'nın 2012 yılına kadar Yunanistan'a 22,4 milyar Avro'luk destek vermesini ön gören yardım paketini büyük çoğunlukla kabul etti. Muhalifler, Federal Meclisin aldığı Yunanistan'a yardım kararının durdurulması için Karlsruhe kentindeki Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.

Yayınlanma: 07.05.2010 - 11:09
Abone Ol google-news

Mecliste yapılan oylamada, 601 milletvekilinden 390'u yardım paketine ''evet'' oyu verirken, 72 milletvekili yardım paketini reddetti. Oylamada 139 milletvekili de çekimser oy kullandı.
İktidardaki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile koalisyon ortağı olan Hür Demokrat Partili (FDP) milletvekilleri ile muhalefetten Yeşiller Partisi milletvekilleri de pakete onay verirken, oylamadan önce Sosyal Demokrat Parti (SPD) çekimser, Sol Parti de ''hayır'' oyu kullanacağını açıkladı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, oylamadan önce mecliste yaptığı konuşmada, yardım paketinin karşısında başka bir seçenek bulunmadığını belirterek, Yunanistan'a yardım edilebilmesi için destek istedi.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Renate Künast, Yunanistan'a yardım etmek amacıyla yardım paketine destek vereceklerini ifade ederek, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i bu konuda çok geç kaldığı gerekçesi ile eleştirdi.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, yardım paketi konusunda çekimser oy kullanacaklarını belirterek, Alman hükümetini, yardımın masraflarını vergi ödeyen vatandaşlardan, orta ölçekli şirketlerden ve işçilerden çıkartmaya çalışmakla eleştirdi.

Yunanistan için ön görülen yardım paketinin bugün Federal Eyalet Temsilciler Meclisinde de (Bundesrat) kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

 

Uzmanlar Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Almanya'da 5 ekonomi ve hukuk uzmanı, Federal Meclisin aldığı Yunanistan'a yardım kararının durdurulması için Karlsruhe kentindeki Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.

Hukukçu Karl Albrecht Schachtschneider'in çevresinde toplanan ekonomi uzmanları Joachim Starbatty, Wilhelm Nölling, Wilhelm Hankel ve Thyssen şirketinin eski başkanı Dieter Spethmann, Yunanistan'a yardım kararının AB hukukuna aykırı olduğunu öne sürerek, söz konusu kararın ayrıca Anayasa ile güvence altına alınmış olan demokratik katılım ve mal varlığı hakkını da ihlal ettiğini savundu.

Anaya Mahkemesinin bir sözcüsü, başvuru dilekçesinin acil olduğunu, bu nedenle mahkemenin hafta sonunda bile bu konuda karar almasının mümkün olduğunu belirtti.
Söz konusu 5 kişiden 4'ünün daha önce 1998 yılında avro para biriminin Almanya'da uygulamaya konulmasına da itiraz etmiş olduğu bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler