''Yunanistan son kulvardan geçiyor''

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ''Yunanistan'ın 31,5 milyar Avro'luk yeni kredi diliminin tamamını almasının gerçekçi ancak bu dilimin parça parça verilmesinin son derece tehlikeli olduğunu'' bildirdi.

Yayınlanma: 14.10.2012 - 16:46
Abone Ol google-news

Samaras, Kathimerini gazetesine verdiği mülakatta, ''Yunanistan son kulvardan geçiyor'' diyerek iyimserliğini ifade etti.

Samaras, Yunanistan'ın 31,5 milyar Avro'luk yeni kredi diliminin tamamını almasının gerçekçi olduğunu, bu dilimin parça parça verilmesinin son derece tehlikeli olduğu değerledirmesinde bulundu.

18 Ekim'deki AB liderlerinin zirvesine kadar, troyka ile mali önlemler ve bütçe üzerinde bir anlaşma sağlanması gerektiğinin altını çizen Samaras, AB ve IMF'nin Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilirliği konusunda bir anlaşmaya varmalarının gerektiğini vurguladı.
Samaras, bunun ardından yeni anlaşmanın parlamentoda oylanmasının gün meselesi olduğunu belirtti.

''Yapısal değişiklikleri reddeden hükümet üyeleri ile nasıl mücadele edeceksiniz?'' sorusuna Samaras, şu yanıtı verdi:

''Karar aşamasındayız. Yapılması gereken her şey yapılıyor. Herkes kendi payına düşeni yapıyor. Bunda bir indirim yapmam. Yapısal değişikliklerin gecikmesinde bahaneye yer yok.''

Özel sektörde işsizliğin tavan yaptığı bu dönemde kamuda çok sayıda kişinin istihdam edilemeyeceğini vurgulayan Samaras, kamu çalışanlarının sayısı bu seviyede kalsın diye maaş ve emekli aylıklarında yapılan kesintilerine devam edilemeyeceğini ve aşırı borçlanmaya gidilemeyeceğini ifade etti. Bu balonunun sonunda patlayacağını söyleyen Samaras, bunu en yumuşak şekilde yapacaklarını, ancak yapacaklarını dile getirdi.

Likiditenin önemine de değinen Samaras, ''Likiditesi olmayan modern ekonomi yoktur. Yunan bankalarının 'saç tıraşına' uğramalarından sonra bu son yılda likidite sıkıntısı meydana geldi. Bu likidite sorunu en kısa zamanda aşılacak'' ifadesini kullandı.

Altyapı limanlar havaalanları, madenler, turizm işletmeleri, otel ve marinalar gibi yatırım programlarına yatırımcılardan teklifler olduğunu kaydeden Samaras, bankaların yeniden sermayelendirilmesi ile belirsizlik giderildiğinde ülkeye yatırımların akacağına inandığını söyledi.

Samaras yeni yatırımların durgunluktan çıkış, istihdam, istikrar ve ileride büyüme getireceğini belirterek şunları kaydetti:

''Drahmiye dönüş korkusu birçok yatırım planlarının ve ekonominin canlanmasının önünü kesti. Ama şimdi yeni kredi diliminin alınmasının ardından bu korku ortadan kalkacak. Ve sonra, Yunanistan'ın sunduğu büyük yatırım fırsatları ortaya çıkacak. Yeni yatırımlar durgunluktan çıkış ve istihdam demek. Bu bizi yükselişe geçirecek, ülkeyi istikrara kavuşturacak ve uzun vadeli büyüme için yeni yollar açacak.''

Geçmişin hatalarını düzeltmenin vaktinin geldiğini bildiren Samaras, Yunanistan'ın çabalarının herkesçe kabul edildiğini, ülkenin kredibilitesinin yeniden kazanılmakta olduğunu çok yakında tünelin ucunda ışığın görüleceğini belirtti.

Samaras, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Atina ziyaretinin de bu büyük çabaların sonucu olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler