"Yürek parçalayıcı bir durum"

Irak'ta görev yapan özel güvenlik şirketi Blackwater Worldwide'ın 5 çalışanı hakkında ABD'de açılan davaya bakan hakim, ABD hükümetinin usulsüzlükler yaptığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

Yayınlanma: 01.01.2010 - 14:50
Abone Ol google-news

ABD Bölge Yargıcı Ricardo Urbina, Irak'ın başkenti Bağdat'ın Nisur Meydanı'ndaki bir kavşak noktasında halkın üzerine ateş açarak 17 silahsız Iraklı'yı öldürdükleri suçlamasıyla yargılanan 5 Blackwater çalışanına yöneltilen tüm suçlamaları düşürme kararı aldığını bildirdi.

Suçlamaları düşürme kararını, savcıların Adalet Bakanlığı danışmanlarının tavsiyelerini göz ardı etmeleri ve hazırladıkları iddianameyi bazı sanıklardan dokunulmazlık vaadiyle aldıkları ifadelere dayandırmaları nedeniyle aldığını kaydeden Urbina, bu durumun yargılanan kişilerin anayasal haklarını ihlali olduğunu söyledi.

ABD hükümetinin açıklamalarını "çelişkili, inanılmaz ve güvenilir olmaktan uzak" olarak niteleyen Urbina, Adalet Bakanlığı'nın savcılar heyeti başkanı Ken Kohl ve diğer savcıları uyarmasına karşın, iddia makamının söz konusu uyarıları "kasten göz ardı ettiği" kanaatinde olduğunu belirtti.

Kararın okunmasının ardından açıklamada bulunan Adalet Bakanlığı sözcüsü Dean Boyd, bu karardan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını, davanın düşürülmesine gerekçe olan görüşü gözden geçirme ve önlerindeki seçenekleri belirleme sürecinde olduklarını bildirdi.

Irak'taki ABD güçlerinin komutanı Orgeneral Raymond Odierno ise davanın özü hakkında yorumda bulunmayacağını, ancak karardan kaygı duyduğunu söyledi. Odierno, "Bu karar beni çok kaygılandırdı, çünkü gerçekten söz konusu saldırıda pek çok masum insan öldü... Yürek parçalayıcı bir durum" diye konuştu.
 

Irak hükümetinin tepkisi

Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, ABD mahkemesinin davayı düşürme kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "kararı teessüfle karşıladıklarını" bildirdi.

Mahkemenin verdiği karar nedeniyle Irak hükümetinin cesaretinin kırıldığını kaydeden Debbağ, "Irak hükümeti söz konusu kararı teessüfle karşılıyor. Irak'taki uzmanlarca yapılan soruşturmalar, Blackwater'da görevli koruma görevlilerinin cinayet suçu işlediklerini ve kendilerini güç kullanmaya zorlayan herhangi bir tehdit olmadığı halde silah kullanarak kuralları çiğnediklerini net bir şekilde doğrulamıştır" ifadelerine yer verdi.

6. Blackwater çalışanının durumu belirsiz

Iraklı bir kişiyi öldürdüğünü ve bir kişiyi yaraladığını itiraf ederek, birlikte çalıştığı arkadaşlarını ihbar eden 6. Blackwater çalışanı Jeremy Ridgeway'in de davanın reddedilmesi kararından yararlanıp yararlanmayacağı henüz açıklık kazanmadı.

Yargıç Urbina'nın, diğer Blackwater çalışanlarıyla birlikte yargılanması halinde kendisi aleyhine açılan dava otomatik olarak düşecek olan Ridgeway'in itiraf karşılığında daha az ceza istemiyle yargılanmasını öngören iddia makamıyla anlaşmasını, davanın düşürülmesi kararından ayrı tutup tutmayacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Blackwater'da çalışan eski ABD deniz piyadeleri Donald Ball, Dustin Heard, Evan Liberty, eskiden ABD Kara Kuvvetlerinde çavuş rütbesiyle görev yapan Nick Slatten ve Kara Kuvvetleri eski deneyimli askerlerinden Paul Slough, adam öldürmek ve silahlara ilişkin kuralları ihlal etmek suçlarından 30 yıl hapis istemiyle yargılanıyordu. İddia makamının mahkeme yargıcının verdiği kararı temyize götürme hakkı bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler