Yurttaşın maaş zammı enflasyon karşısında ezildi

İşçiden sonra memur ve emekliye verilen zam da tek hanede kalırken milyonlarca dar gelirlinin gıda enflasyonu bir ayda yüzde 1.5, yılbaşından bu yana yüzde 30.1, son bir yılda ise yüzde 64.2 arttı. Maaş zammı enflasyon karşısında ezildi... Milletvekillerinin maaşına yapılan 941 lira zam ise Ocak ayında maaşlarına yansıyacak.

Yurttaşın maaş zammı enflasyon karşısında ezildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.08.2019 - 11:20

İktidar işçi ve memurun maaşına tek haneli zam verirken yoksul kesimin harcamalarının büyük bölümünü ayırmak zorunda olduğu gıda harcamaları ağustos ayında yüzde 1.5, yılbaşından bu yana yüzde 30.1, son bir yılda ise yüzde 64.2 oranında arttı.

<haber-dikey:1556973>

Sözcü'den erdoğan Süzer'in haberine göre halkın karşı karşıya kaldığı çift haneli gerçek enflasyon işçi, memur ve memur emeklilerine verilen zamla karşılaştırıldığında, maaş zammının 6-7 kat üzerine çıkıyor.

HALKIN ENFLASYONU

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ankara'daki pazar ve marketlerden fiyatlarını her ay düzenli olarak derlediği ve 77 zorunlu gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının ağustos ayı sonuçlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Hane halkı Tüketim Harcaması araştırmasına göre, 2018 yılında Türkiye'deki en yoksul yüzde 20'lik kesim harcamalarının yüzde 28.7'sini gıda için yaparken, en zengin yüzde 20'lik kesim ise gıdaya en fazla yüzde 15.4 oranında pay ayırdı. Gıdanın harcamalar içerisindeki payı Türkiye genelinde ise yüzde 20.3 olarak ölçüldü. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar, harcamalarının büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda bulunan yoksulların enflasyonunu zenginlere göre çok daha fazla etkiliyor.

Türkiye'de ailelerin gıdaya harcadıkları her 100 liranın 17.9 lirası pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriyeye gidiyor. Et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 22.4'ünü oluşturuyor.

Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı yüzde 13.4'ü, tereyağı dışındaki yağların payı yüzde 5.5'i meyvenin payı yüzde 10.8'i buluyor. Her 100 liralık harcamanın 15.1 lirası sebzeye, 6.1 lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3.1 lirası çay ve kahveye, 3.6 lirası alkolsüz içeceklere, 2.2 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon