Yurttaştan "pasaport harcı" isyanı

Pasaportların yenilenmesinin ardından harç ücretlerinin 20 gün sonra yüzde 50 oranında düşürülmesi, yurttaşı isyan ettirdi.

Yayınlanma: 22.06.2010 - 12:11
Abone Ol google-news

"Dünyanın en pahalı pasaportu" eleştirilerine maruz kalan pasaportlar için yapılan değişiklikle 138 TL olan defter ücreti 50 TL'ye, 180.15 olan 1 yıllık harç ise 90'a kadar düşürüldü. Dünya standartlarında bilgisayar ortamında üretilen biometrik pasaporta ilişkin kuyruklar oluşturarak sahip olmaya çalışan yurttaş, 20 gün sonra fiyatların bir anda düşürülmesine anlam veremedi.

Konuya ilişkin bilgi veren emniyet yetkilileri, işlemlerin yasal süreç takibinde ancak sonuçlandığını belirterek, "Bu bizimle ilgili bir konu değil. Ücretlerin düşürülmesi aynı döneme yansımadı. Kaldı ki bu ücretler yılbaşından beri aynı şekilde uygulanıyor" derken, yurttaş ise sürekli olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nü arayarak şikayetlerini bildiriyor.
Bu 20 günlük süreçte en az ödeyenin 320, 5 yıllık alanın ise 855 TL masraf ettiğini ifade eden yurttaşlar, "Yeni pasaportlar 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren geçerli oldu. Bu düzenlemeyi de o tarihten geçerli olarak yapsalardı. Bizim günahımız nedir? Devlet paramızı iade etsin" yönünde talepleri oldu.

Kendilerine ulaşan yazılı şikayetleri, Maliye Bakanlığı'na yönlendirdiklerini ifade eden emniyet yetkilileri ayrıca, bu süreçte fazla para ödeyenlere ilişkin durum değerlendirmesinin bu bakanlık tarafından yapıldığını da söylediler. Maliye yetkililerinin para iadesinden ziyade, pasaportun yenilenmesinde bu ücretin yenisinden mahsup edilmesine yönelik yaklaşım içinde olduğunu ifade eden İçişleri Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü kaydettiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler