'Yüz çiçek açsın, bin fikir yarışsın'
32. İstanbul Kitap Fuarı düşünce ve ifade özgürlüğünü vurgulayan konuşmalarla açıldı. Deniz Kavukçuoğlu, fuarın bir serbest kürsü olduğunu söyledi. Doğan Hızlan, bu fuarın Çin kültürünü tanımak için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.
32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, dün törenle açıldı. TÜYAP Fuarcılık Grubu Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu onur konuğu ülke Çin ile fuarda kültür birlikteliği yaratılacağını vurguladı. Kavukçuoğlu ayrıca fuarın her inanca, her düşünceye, her ideolojiye açık bir serbest kürsü olduğunu söyledi.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Türkiye’nin dünyanın 13. büyük yayıncılık sektörüne sahip olduğunu, sektörün her yıl gelişme gösterdiğini söyledi. Buna karşın, Mao Zedung’un “Yüz çiçek açsın, bin fikir yarışsın” sözünü anımsatarak , ifade özgürlüğünün olmadığı yerde yayınlama özgürlüğünden, dolayısıyla da yayıncılık sektöründen de söz edilemeyeceğini belirtti.
Ardından söz alan Doğan Hızlan, Çin ile Türkiye’nin kültürel benzerlikler taşıdığını, Çin kültürünü tanımak, benzerlikleri görmek için fuarın iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Hızlan, fuarların kültürel anlamda durduğumuz yeri tespit etmek, durum değerlendirmesi yapmak için de imkan sunduğunu belirtti.
Kitap fuarının onur yazarı Prof. Dr. Taner Timur, ülke gündemini yaşam tarzına ilişkin gündelik tartışmaların işgal ettiğini, oysa insan hakları, kapitalizmin sorunları gibi derinlikli tartışmaların yapılması gerektiğini, bu tür etkinliklerin böylesi sonuçlarını görmek istediğini söyledi.
İstanbul Sanat Fuarının onur sanatçısı Mustafa Ata da sanatçının içinde yaşadığı ortamda, dünya görüşünü dikkate alarak sanat ürettiğini, bunların birbirinden ayrılamayacağını ifade etti.
Çin Halk Cumhuriyeti Basın, Yayın, Radyo, Film ve Televizyon Genel İdaresi Bakan Yardımcısı Wu Shulin ise Türkiye ile Çin arasında çok eskiye dayanan bir dostluğun ve kültür ilişkisinin olduğunu, İpek Yolu ile buluşan kültürlerin “Yeni İpek Yolu” ile bu fuarda yeniden bir araya geldiğini belirtti. Fuara 40’dan fazla yayıncı, 5 binden fazla kitap ve 15 çağdaş yayıncı ile katıldıklarını söyleyen Wu Shulin, kitapların halkları, hakların da ülkeleri birbirine yakınlaştırdığını belirtti.
Fuarın ilk gününde Çin Ulusal Standı’nda bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Ayrıca Kalamış Salonu’nda Çin-Türkiye Forumu düzenlendi. Burada iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar tartışıldı. Foruma Çin Halk Cumhuriyeti Basın, Yayın, Radyo, Film ve Televizyon Kurumu Uluslararası Kültürel Etkileşim ve İşbirliği Departmanı Genel Müdürü Zhang Fuhai, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ve Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang da katıldı.
Öte yandan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül kitap fuarına gelerek, yaşamöyküsünü anlatan “Mustafa Sarıgül – Ne Bir Eksik Ne Bir Fazla” isimli kitabını imzaladı.
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın ilk gününde, Cumhuriyet Kitapları standında gazetemiz yazıişleri müdürlerinden Aykut Küyükkaya, gazetemiz yazarlarından Emre Kongar ile birlikte hazırladıkları “Gezi Direnişi” isimli kitabını imzaladı. Ardından gazetemiz yazarı Ataol Behramoğlu Cumhuriyet Kitapları standında okurlarıyla buluştu.
TYB Başkanı Metin Celal'in açılış konuşmasından
Bütün renkleriyle Türkiye
Türkiye’nin uluslararası kitap fuarlarındaki sloganı “Bütün Renkleriyle Türkiye”dir. Bu slogan Türkiye’deki yayıncılık sektörünün ne kadar renkli ve çeşitli olduğunun bir göstergesidir. Birazdan açılışı yapılacak olan İstanbul Kitap Fuarı’nın salonlarında da bu renkliliği ve çeşitliliği görebilirsiniz. Çok renkliliğin, çeşitliliğin teminatının Düşünce ve İfade Özgürlüğü olduğunu bildiğimiz için barışçı bir şekilde gösteri ve yürüyüş yapmaları engellenenlerin ifade özgürlüğünü savunduk. (...)
Sizden farklı düşünenin de düşüncelerini ifade etmesini hoşgörü ile karşıladığınızda demokratlığınızdan söz edebiliriz. Altını çiziyorum “barışçı” olduğu müddetçe düşüncelerini ifade etmek isteyenleri hangi görüşte olursa olsunlar savunmaya devam edeceğiz. Çünkü düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı yerde yayınlama özgürlüğünden söz edilemez. (...)
Tüm engellemelere rağmen Türkiye’nin tüm renklerini, kimliklerini, inançlarını, eğilimlerini yayınlarına yansıtan yayıncı arkadaşlarıma, bu kitapların okurlara ulaşmasını sağlayan kitapçı dostlarımıza teşekkür ediyorum. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mao Zedung’un “Yüz çiçek açsın, bin fikir yarışsın” sözü Türkiye yayıncılık hayatında da kitap fuarlarımızın oluşumu sırasında da hep aklımızda olan, hayata geçirmemiz gerektiğine inandığımız bir sözdür. (...)
2014’de de Türkiye Pekin Kitap Fuarı’nda Onur Konuğu olarak bu dostluğu ve sektörel işbirliğini geliştirme yolunda büyük bir adım daha atmış olacaktır. Çinli yayıncılarla, yazarlarla, şairlerle önemli işbirlikleri gerçekleştireceğimiz ve iki toplumun halklarının kültürlerini tanıması, yakınlaşması yolunda büyük bir mesafe kat edeceğimiz inancıyla Çinli dostlarımızı selamlıyorum.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!