Yüzbinler Taksim'de zaferlerini kutluyor!

Gezi Parkı'na Topçu Kışlası projesinin durdurulması için yapılan protestolar 5'inci gününde sürüyor. Saat 03:15 itibariyle, Polis Gezi Parkı ve Taksim Meydanı'ndan tamamen çekildi. Meydan yüzbilerce yurttaşla doldu. Gezi Parkı direniş olayları Beşiktaş'a taştı.

Yayınlanma: 01.06.2013 - 08:43
Abone Ol google-news

 

Taksim'de son durum

03:15 Taksim İstiklal Caddesi'ni direnişçilerin temizlediği öğrenildi. Direnişçiler 'Sokaklarımızın uğruna savaşır ardından temizleriz!' diyerek bütün sokaklarda temizliğe başladıkları bildrildi.

01:00 Aralarında taraftar grupları, siyasi partiler ve sanatçıların bulunduğu on binlerce kişi, Taksim Meydanı, Gezi Parkı, İstiklal ve Sıraselviler caddesi ve çevresinde halaylar çekerek, şarkılar söyleyerek, dans ederek zaman geçiriyor.

23:44 Katılımcılar, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'ndaki bekleyişlerini halay çekerek, dans ederek sürdürüyor.

21:33 Beşiktaş'ta göstericiler ile polis arasındaki çatışma devam ediyor. Polis tarafından atılan biber gazının farklı bir gaz olduğu ve Beşiktaş'ta ki bütün göstericileri yoğun şekilde etkilediği öğrenildi.

20:46 3 TOMA 'nın direnişçilerin arkasından patlayıcı madde attığı iddia ediliyor! Beşiktaş Savaş alanı gibi!

20:30 Binlerce direnişçi Beşiktaş'a  doğru yürüyüşe geçtiği öğrenildi.

20:25 Beşiktaş İnönü Stadı'nın önünde bir araç ateşe verildi.

20:22 Polis direnişçilere Beşiktaş'ta gazlı müdahalede bulunmaya başladı.

20:20 Direnişçilerin polisin daha önce kurmuş olduğu demir barıkatları güvenlik güçlerinin  Taksim'de yine müdahale etme ihtimaline karşı Ceylan Otel'in Taksim girişine yerleştirdiği öğrenildi.

18:13 Gezi Parkın'da yurttaşlar zaferlerini kutlamaya devam ediyorlar. 'Tayyip baksana kaçkişiyiz saysana' sloganları Taksim Gezi parkın'da yankılanıyor.

18:00 Gezi Parkın'da çıkan yangın direnişçilerin  müdahalesiyle söndürüldü. Direnişçiler yangının çıkmasının ardından çevre apartmanlardan aldıkları kaplarla yangına müdahale etti.  Dumanların yükseldiği anlarda itfaiye araçları olay yerine gitmeye çalıştı. Ancak itfaiye hem polis hem gösterici engeline takıldı.

17:45 Halit Ergenç, Mehmet Ali Alabora, Bergüzar Korel,Levent Üzümcü, Rıza Kocaoğlu gibi ünlü isimler direnişe Taksim'de destek veriyor. Mehmet Ali Alabora Gezi parkında yurttaşlara sesleniyor. 

17:35 Taksim Gezi Parkı'nda yangına inşaat çalışmaları kapsamında kurulan konteynerların sebep olduğu öğrenildi. Alevlerin ağaçlara sıçrama ihtimalinin bulunduğu belirtiliyor. Direnişçiler içersinde bir gelin ve damadın olduğu, çifte "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla yoğun ilgi gösterildiği öğrenildi.

17:05 Taksim Meydanı'ndan çevik kuvvet ekiplerinin tamamen çekildiği ve meydanın tamamen yurttaşların kontrolüne geçtiği öğrenildi. Güvenlik güçlerinin toplu şekilde çekildiğini gören ara sokalardaki gruplar, alkışlar ve sloganlarla güvenlik güçlerini protesto etti. 

17:00 Taksim'de Gezi Parkı'nın ortasından yükselen siyah dumanlarının olduğu öğrenildi.

16.28 Kalabalık Taksim Meydanı'nda, polisle bazı gruplar arasında arbede yaşanıyor.

16.00 Taksim'de halkın AKP kadar dünden beri yaşananları görmezden gelen medyaya da tepkisi var. Sürekli "satılmış medya" sesleri yükseliyor.

15.55  Bu sırada Taksim çevresinde toplanan gruplar, polisi protesto etmeye ve bazı cisimler atmaya başlayınca otobüslere binen polis ekipleri geri dönerek gaz bombaları atmaya başladı. Polis ekipleri meydandan Gezi Parkı'nın içine doğru çekildi. Polislerin büyük bölümü ise otobüslere bindirilerek Dolmabahçe çevresine gönderildi.

15.50 Polisin geri çekilmesi sırasında bazı göstericiler taş atınca son bir kez daha gaz bombaları atıldı. Polis daha sonra kalkanlarla kendini koruyarak çekildi. Şu an meydanda halk var. İstanbul Valiliği'nin de  CHP 'nin Taksim'e yapacağı yürüyüşe izin verdiği açıklandı.

15.40 Yoğun kalabalık Gezi Parkı'na doğru ilerliyor, bariyerleri kaldırmaya çalışıyor. Polis müdahale etmiyor. TOMA'lar geri çekildi. Parkın içindeki polisler parkı boşaltıyor.


 

DİRENİŞÇİLERİN OBJEKTİFLERİNDEN KARELER - FOTO GALERİ

TAKSİM EYLEMİNDEN SON GÖRÜNTÜLER - FOTO GALERİ

 

Sanatçılar valiye çağrı yaptı

Taksim'deki eyleme Memet Ali Alabora, Halit Ergenç ve eşi Bergüzar Korel, Rıza Kocaoğlu, Levent Üzümcü'nün de bulunduğu sanatçılar da katıldı. Sanatçıların alana girişi sırasında  "Türkiye sizinle gurur duyuyor, devletin değil, halkın sanatçısı" sloganı atıldı. .

Memet Ali Alabora, yaptığı konuşmada, basın mensupları aracılığıyla İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya sanatçılar olarak seslerini duyurmak istediklerini söyledi.

Alabora, Vali Mutlu'ya "Sanatçılar olarak Vali Mutlu'ya bugün hiçbir şekilde telefonlarla ulaşamadık. Bugün diğer sanatçı arkadaşlarımız da bizimle olacak. Vali'yi ziyaret ederek, bu şiddete bir son verilmesini deklare etmesini, meydanın tamamen açılmasını, bir daha kapatılmamasını, demokratik ve barışçıl isteklerimizi ileteceğiz. Lütfen bizimle irtibata geçsin" diye seslendi. Sanatçılar daha sonra alkışlar eşliğinde AKM'nin önüne geçti.
 

Gezi Parkı'nda sabah saatlerinde neler yaşandı

Cuma sabahı 05.00 sularında başlayan polisin sert müdahalesine yönelik gösteriler, gün boyunca önce İstanbul'un merkezi noktalarına daha sonra da Türkiye geneline yayıldı. Protestocuları Gezi Parkı'na yaklaştırmak istemeyen polis, 07.00 sularında verdiği aranın ardından 10.15'de Taksim'de tekrar müdahaleye başladı. Polis, ara sokaklardan Taksim'e yürümek isteyen ve çevrede toplanan gruplara biber gazı ve tazyikli su kullanıyor.

Gümüşsuyu, Kazancı yokuşu, Sıraselviler, Harbiye ve Tarlabaşı girişinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Gezi Parkı çevresine konulan bariyerler ise hala duruyor ve giriş yasak.

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftar gruplarının da aralarında yeraldığı yaklaşık bin 500 kişilik kalabalığa İstiklal Caddesi'nde polis müdahalede bulundu. İstiklal Caddesi Fransız Konsolosluğu önünde toplanan grubun meydana doğru yürüyüşe geçmesiyle polis gruba müdahale ederek Tünel'e kadar kovaladı. Bu sırada başka yönden meydana ulaşmayı başaran bir grup Talimhane tarafında çöpleri ateşe verdi. Polis kısa sürede gruba ve ateşe müdahale etti.

Öğlen saatlerine gelindiğinde ise Taksim çevresinde toplanan gruplara müdahaleler azaldı. Ancak meydana yönelen gruplara tazyikli su ve biber gazı ile müdahaleler sürüyor. Saat 13.00 sularında meydana yürümek isteyen MHP'li bir gruba polis müdahale etti. Grubun içinde olan MHP'li vekil Abdurrahman Başkan, polise tepki gösterdi.

Odakule'de bir gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuyor. Taksim tarafından da coplu takviye çevik kuvvet ekipleri de Odakule'ye doğru ilerliyorlar.

CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün ve Süleyman Çelebi, göstericilere destek vermek amacıyla Taksim Meydanı'na geldi. Bunun üzerine Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan grup, Taksim Meydanı'na yürümek istedi.

Sloganlar eşliğinde polise taş atan gruba, güvenlik güçleri tazyikli su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Güvenlik güçlerinin, ara sokaklara dağılan, İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı çevresinde toplanan gruplara müdahalesi sürüyor.

Osmanbey'den Harbiye'ye doğru yüzlerce kişi Gençlik Marşını söyleyerek ve 'Tayyip istifa' diye bağırarak yürüdü. Harbiye Orduevi'nin önünde polis eylemcilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulundu. Yüzlerce kişinin Taksim'e doğru yürüdüğü alanda izdiham çıktı. Direnişçiler 'Tayyip istifa' diye bağırarak ara sokaklara kaçmaya çalışıyorlar.

Atılan biber gazlarından yurttaş, Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan kendilerini "Cumartesi Anneleri" olarak tanıtan kayıp yakınları, turistler, gazeteciler ve esnaf da etkilendi.

İstiklal Caddesi'ndeki dükkanların tamamına yakını kapalı, açık olanların ise kepenkleri yarıya indirilmiş durumda. Bazı kafe ve restoranların göstericilere ücretsiz içecek ve yiyecek ikram ettikleri görüldü. Sabah saatlerinde çalışan otobüslerin durumu ise şu sıralar belirsiz. Metro ise sadece Şişli'ye kadar çalışıyor.

Taksim'de yaşanan olaylar sırasında gözaltına alınan 81 şüpheli adliyeye sevk edildi. Olaylarda 57 kişi daha gözaltına alındı. Taksim'deki olaylarda gözaltına alınan 81 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Şüpheliler, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan Adliyesine götürülecek. Öte yandan devam eden olaylarda gözaltına alınan 57 şüpheli daha emniyete getirildi. Böylece gözaltına alınan şüpheli sayısı 138'e yükseldi. İzmir'de, ise 115 kişi gözaltına alındı.

Dün gece Sıraselviler, Harbiye, Gümüşsuyu ve Galatasaray'da yapılan müdahaleler sabaha kadar sürmüştü. Ancak polisin elindeki gaz stoğunun azalmasının ardından Bursa'dan getirilen yeni stoklar, bu sabah İstanbul'a ulaştı. Ayrıca 09.00 sularında da İstanbul dışından gelen çevik kuvvet birlikleriyle de görev değişimi yapıldı. Bu değişiklikler sırasında Taksim çevresinde ve meydanda hayat normale dönmüştü.

Dün gecenin en önemli olayı ise Acıbadem civarında D-100'ü kapatan grubun, Boğaziçi Köprüsü'nden geçerek, Taksim'e doğru ilerlemesi oldu. Bu grup, Yıldız çıkışında polis müdahalesiyle karşılaştı. Barbaros Caddesi'nde sabah kadar süren gerginlik saat 09.30 sularında sona erdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler