"Zaman aşımı" pahalıya patladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), işkence ile suçlanan polislere ilişkin yargı sürecinin uzaması yüzünden "zaman aşımı" kararı ile sonuçlanan bir dava nedeniyle Türkiye'nin 50 bin Avro'ya ödemesine hükmetti.

Yayınlanma: 30.06.2009 - 10:26
Abone Ol google-news

Türkiye, "zaman aşımı" kararının verildiği bir dava nedeniyle büyük miktarda tazminat ödemeye mahkum oldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İstanbul'da işkence ile suçlanan polislere ilişkin dava ile ilgili olarak Türkiye'nin toplam 50 bin Avro'ya ödemesine karar verdi.

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, 1996 yılında İstanbul'da MLKP'ye karşı düzenlenen bir operasyon sırasında göz altına alınan Füsun Erdoğan, İbrahim Çiçek, Birol Paşa ve Delil İldan'a polis tarafından işkence uygulandığı savı ile başlatılan yargı sürecinin "zaman aşımı" kararı ile sonuçlanması üzerine yapılan şikayete ilişkin kararını verdi.

AİHM, kararında işkence ile suçlanan polisler ile ilgili yargı sürecinin 7 yılı aştığına dikkat çekerek işkence yapanların sorumluluğunun saptanmasına karşın adeta "dokunulmazlık"tan yararlandığını vurguladı. İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini bildiren Mahkeme, Türkiye'nin manevi tazminat olarak toplam 40 bin, mahkeme masrafları olarak da 10 bin Avro'yu ödemesine karar verdi.

 

Uzun süre tutukluluğa ceza

AİHM, suç çetesi üyeliği ve bu çetenin adına adam kaçırdığı iddiası ile 2000 yılında İstanbul'da gözaltına alınan Mehmet Fırat'ın uzun gözaltı ve tutukluluk süresi şikayeti üzerine açılan davayı sonuçlandırdı.

Kararında, hakkındaki davanın hala Yargıtay aşamasında olduğu belirtilen Fırat'ın yargılanmadan önce toplam 4 yıl ve 21 gün tutuklu kaldığına, bu uzun tutukluluk süresinin gereksiz olduğuna dikkat çeken Mahkeme, İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'yi 2 bin Avro tazminat ödemeye mahkum etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler