Zamlar da zamlanacak

Akaryakıt, otomotiv, alkollü içkiler ve tapu harcına gelen zamlar 2013’te ödenecek çok sayıda vergi ve harç için esas kabul edilen 'yeniden değerleme' oranını yükseltecek. Yeniden değerleme oranı yükselince 2013 vergileri katmerli artacak.

Zamlar da zamlanacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.09.2012 - 09:13

Hükümetin, bu ay yaptığı zamlar, 2013 vergi ve harçlarında artışa esas teşkil edecek olan yeniden değerleme oranını da yükseltecek. Kasımda hesaplanacak olan yeniden değerleme ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi katmerli artacak. Böylece hükümetin yaptığı zam, açıklanan oranlar ile sınırlı kalmayacak.

Hükümet, 22 Eylül’de akaryakıttan alınan özel tüketim vergisi tutarlarında, alkolden alınan asgari maktu vergi tutarlarında artışa gitti. Ayrıca motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen taşıtlar vergi oranını yükseltti. Tapu harçlarına da zam yaptı. Zamların bu ay yapılması, 2013’te birçok vergide de otomatik artışa yol açacak.

Zam otomatiğe bağlandı

Birçok vergi, ekimden ekime 12 aylık ÜFE (Üretici Fiyatları Endeksi) oranında belirlenen “yeniden değerleme oranı” düzeyinde artırılıyor. Bu oran ağustos itibarıyla yüzde 9.33 düzeyinde hesaplanırken eylül ve ekim verileri de eklenerek 1 Ocak 2013’te vergilere yapılacak otomatik zam oranına ulaşılacak.

Geçen yıl yeniden değerleme oranı yüzde 10.26 düzeyinde gerçekleşmişti. Sigaraya yapılan zam oranı yükseltmişti. Bu yıl vergiye zam yapılmamış olsaydı, bu yıl yeniden değerleme oranı geçen yılın altında kalacaktı. Ancak son vergi paketi enflasyonu yükseltirken yeniden değerleme oranının da yaklaşık 1 puan daha yukarıda oluşmasına yol açacak. Uzmanlara göre, enflasyonu yükseltecek kalem ise özellikle akaryakıttan alınan ÖTV’deki artış olacak. Uzmanlar, zaten akaryakıt zamlarının yapılmasında yeniden değerleme hesabının etkili olduğunu ifade ediyor.

Yeniden değerleme oranı, yılda iki defa ödenen MTV, Emlak Vergisi, Özel İşlem Vergisi, pasaporttan yargıya kadar tüm harçlar, Damga Vergisi, veraset ve intikal vergileri, trafik cezaları, yargı ve idari para cezaları gibi vergi ve harçlarda artış oranını belirliyor.
     
 

Tüketicinin tepkisi büyüyor

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, zamları değerlendirirken “Zengin ve fakirden eşit miktarda alınan ve adına dolaylı vergi denilen ÖTV, KDV gibi vergiler adil değil. Dolaylı soyguna dönüştü. Bugün hükümet açıklıyor. Tedbir paketimiz diyor. Neyin tedbiri, nasıl bir tedbir, kime göre bu tedbir” diye tepki gösterdi. Göktaş, yaptığı açıklamada şu değerlendirmeyi yaptı:

* Devlet israf, gereksiz yatırım, lüks harcama, makam arabası gibi kalemlerden tasarruf etmeli. Elektrik başta birçok alandaki kayıp ve kaçağı önlemeli. Kayıt dışı istihdamı önlemeli. Sağlıkta tasarrufa gidip milletin canının söz konusu olduğu olayda musluğu kısacaksınız, ülkenin her yerinde inşaat yapılıyor diye müteahhit firmalara musluğu açacaksınız. Bunun mantığı yok.

* Vatandaşın alım gücü düştü. Vatandaş yeni gelen zamların geri çekilmesini istiyor. Bu zamlar, gerek vergilerde, gerek harçlarda ve gerekse diğer tüm ücretlerde haksız ve adaletsiz. Bu zamlar geri çekilmeli, harçlar ve vergiler gözden geçirilmeli.

İnsanımız üvey evlat mı?

* Suriye’den gelen sığınmacı mültecilerin kendilerine ve çocuklarına üniversitelerin kapısı açılıyor. Sınav yok, belge istenmiyor, buyurun gelin, okuyun deniyor. Benim ülkemin vatandaşı üvey evlat mı? Yıllardır okul, dershane, özel hoca üçgeninde soydurduğumuz vatandaşımızın ne suçu var? Madem üniversitenin kapısını açıyorsunuz, öncelikle kendi ülkemizin çocuklarına açın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon