"Zammın nedeni buğday fiyatındaki artış deniliyor"
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, ekmeğe yapılan zammın temel nedeni olarak buğday fiyatlarındaki artışın gösterildiğini belirterek, buğday-un sıkıntısı, fiyat artışı ve ürün tedarik problemi bulunmadığını bildirdi.
Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Fırıncılar Federasyonu'nun ekmeğe yapılacak yüzde 15 oranındaki zammı değerlendirdi. Federasyonun ekmeğe yapılacak zamma buğday fiyatlarındaki artışı gerekçe gösterdiğini hatırlatan Ali Çetin, karara, üye Odaların bile karşı çıktığına dikkati çekti. Çetin, Federasyonun ''2008 yılından bu yana ekmeğe zam yapmadığını'' ileri sürdüğünü kaydeden Çetin, fırın işverenlerinin 2007 yılı Mayıs ayından önce ekmeğin gramajını düşürme yoluyla yüzde 20 zam yaptığını, Kasım 2007'de ise düşük gramajlı ekmeğin fiyatına yüzde 20 zam yaparak artırdıklarını hatırlattı.
2008 yılı başından bu yana yüzde 40 zamlı ekmek tüketildiğine işaret eden Çetin, 2007 yılı sonunda zam yapıp, ''2008'de zam yapmadık'' demenin teknik olarak doğru görünse bile uygulamanın 2008'de başlaması nedeniyle bir aldatmaca olduğunu ifade etti. Ali Çetin, şöyle devam etti:
''Ekmeğe yapılan zammın temel nedeni olarak buğday fiyatlarındaki artış gösterilmektedir. Bu, geçersiz bir iddiadır. Çünkü Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) internet sitesinde yayımlanan 2009 yılı hububat sektör raporunda, buğdayda, gerek dünya gerekse ülkemizde sorun olmadığını, hatta ülkemizde diğer ülkelere göre hububatta ve özelinde buğdayda rekolte, verimlilik ve ekim alanlarında artış ve fiyatlarda ise düşüş olduğunu gözler önüne sermektedir. Söz konusu rapora göre, dünya buğday rekoltesi 2008 yılında 868 ton iken 2009 yılında yüzde 1,5 gibi küçük bir farkla 675 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
Ülkemizde ise tersine 2008 yılında 17 milyon ton iken 2009 yılında 19 milyon tona çıkmıştır. Buğday verimlilik artışı 2008 yılında hektarda 2,20 tondan 2009 yılında 2,48 tona çıkmıştır. Buğday ekim alanları 2007 yılından itibaren artmakta olup 8,1 milyon hektardan 9,8 milyon hektara çıkmıştır. Yıllık buğday tüketimi ise 14-15 milyon ton civarındadır. Buna bağlı olarak ülkemizde TMO buğday stokları 3 milyon tona yakındır. Bu bilgiler ışığında bakıldığında buğday-un sıkıntısı, fiyat artışı ve ürün tedarik problemi yoktur. 2008 yılı başındaki yüzde 40 fiyat artışı, 2008-2009 yılı enflasyon rakamları birlikte dikkate alındığında aşınmamış ve aşınacak gibi de gözükmemektedir.''
''Haksız kazanç iddiası"
Ankara Ticaret Odası (ATO) Fırıncılık Meslek Komitesi'nin hesaplamalarına göre, un fiyatlarının ekmek maliyeti içindeki payının yüzde 30,3 olduğuna dikkati çeken Çetin, yani buğday ve un fiyatlarındaki ancak yüzde 50 oranında artışın ekmek fiyatlarında yüzde 15'lik bir maliyet artışı yarattığını belirtti. Çetin, buğday-un fiyatlarında yüzde 50 artışın söz konusu olmadığını ifade ederek, bu anlamda ekmek zammının un fiyatlarındaki artışla izah edilmesinin tüketicilerin kafasını karıştırmaya yönelik olduğunu savundu.
Aynı rapora istinaden Türkiye'de buğday tüketiminin yıllık ortalamasının 195-207 kilogram olduğunu kaydeden Çetin, ekmek maliyetlerindeki artışın temel nedeninin, verimsiz çalışma, sabit giderlerin kapasitesi, verimlilik nedeniyle düşüş ve aşırı kar isteği olduğunu öne sürdü. Ali Çetin, fırıncıların hala yüksek enflasyon dönemlerindeki kar oranlarına göre zam talep ettiğini belirterek, ''Bu haksız kazanç elde etmekten başka bir şey değildir'' dedi.
İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ:
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!