Zeid’in tablosuna rekor fiyat

“Atomun Parçalanışı ve Bitkisel Yaşam” adlı tablo, bugüne kadar bir müzayedede satılan en pahalı çağdaş Türk resmi oldu.

Yayınlanma: 30.10.2013 - 15:00
Abone Ol google-news

Ünlü Türk sanatçı Fahrelnisa Zeid’in bir yapıtı, dünyanın önde gelen müzayede kuruluşlarından Christie’s’in Dubai’de düzenlediği müzayedede bir Türk sanat koleksiyoncusu tarafından rekor fiyata satın alındı.

Modern Türk sanatının öncülerinden Zeid’in “Break of the Atom and Vegetal Life”(Atomun Parçalanışı ve Bitkisel Yaşam) adlı tablosu 2,741,000 ABD Dolarına (yaklaşık 5 milyon 450 bin TL) Türkiye’den alıcı bularak, bugüne kadar satılan en pahalı çağdaş Türk resmi oldu. Daha once Erol Akyavaş’ın “Kâbe” adlı yapıtı 2 milyon 900 bin TL’ye satılmıştı. 
Aynı zamanda bugüne kadar Ortadoğu’da satılan modern ve çağdaş Türk yapıtları arasında en yüksek fiyata alıcı bulan “Atomun Parçalanışı ve Bitkisel Yaşam”, Zeid’in Ortadoğulu kadın sanatçılar arasında da bir dünya rekoru kırmasını sağladı. Tablo uzun süredir Ürdün’de bulunuyordu.
Christie’s Türkiye temsilcisi Eda Kehale Argün konuyla ilgili şu yorumda bulundu: “Christie’s, Türk modern sanatının en önde gelen isimlerinden Zeid’e ait bu önemli eserin, Cumhuriyet’in 90. kuruluş yıldönümü akşamında bir Türk koleksiyoner tarafından anavatanına geri getirilmesinden büyük  onur duymaktadır.”
Birçok sanatçı yetiştiren Şakir Paşa ailesinin ortanca kızı olan ve 14 yaşında resim yapmaya başlayan Zeid (1900-91) bu satış ile Ortadoğu’da yapıtı en yüksek fiyata satılan sanatçı unvanını da kazanırken, 3 yıl önce Londra’daki 1 milyon ABD dolarlık kendi satış rekorunu da yeniden kırmış oldu.
Sanatçının 1962’de yaptığı 210 x 540 cm boyutlarındaki resim, sanatçının tüm çalışmaları içinden önemlilerinden biri olma özelliğine sahip. Zeid bu resimde İslam hat sanatının estetiği ile Sufizmin mistik karakterlerini, Paris’te bulunduğu yıllarda etkilendiği Bizans ve Batı sanatının estetiği ile harmanlamıştı. 
 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler