Zeytin ve zeytinyağı kalitesini etkileyen faktörler

Çanakkale Tarım İl Müdürü İlkay Uçar, dünyada üretilen 2 milyar 500 bin ton zeytin üretiminin 120 milyon tonunun, Türkiye'de gerçekleştiğini söyledi.

Zeytin ve zeytinyağı kalitesini etkileyen faktörler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.02.2010 - 11:24

Çanakkale Tarım İl Müdürü İlkay Uçar, Ayvacık Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ''Zeytin ve zeytinyağı kalitesini etkileyen faktörler ve ekonomi'' konulu panelde yaptığı konuşmada, üreticilerin zeytin ve zeytinyağına yeterince değer veremediğini bildirdi.

Malın üretilmesinin değil, pazarlanmasının marifet olduğunu savunan Uçar, şöyle dedi:
''Dünyadaki zeytin üretimi toplamda 2 milyar 500 bin ton. Bu üretimin 120 milyon tonu Türkiye'de gerçekleştiriliyor. Zeytinde 'Var yılını, yok yılını' yaşamak, Türkiye için bir handikaptır. İspanya ve İtalya zeytincilik konusunda istikrarı olan ülkeler. Bizim de bu istikrarı yakalamamız gerekiyor. Zeytin üreticiliğinde dünyadaki payımız yüzde 20'de 1 iken, zeytinyağı üretiminde bu oran yüzde 13'de 1 seviyesinde. 2000-2001 yıllarında zeytinyağını 1,4 dolara ihraç ederken, bu rakam 2008'de 4,24 dolar seviyesine ulaştı. Biz üreticiler, dünyada bu sektörde en az kar edenleriz. Malı üretmek değil, pazarlamak marifettir. Bu yüzden bizi temsil eden kooperatifler daha iyi pazar bulmalıdırlar.''

Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Fatma Öztürk ise dünyada ve Türkiye'de zeytinciliğin genel durumu hakkında verdiği bilgide, ağaç varlığının yüzde 65'nin Akdeniz'de bulunduğunu söyledi.

İspanya'daki ağaç sayısının 300 bin olduğunu, Türkiye'de bu sayının son dikimlerden sonra 150 bine ulaştığını ifade eden Öztürk, Türkiye'nin dünya zeytin üretiminde 5'inci sırada bulunduğunu bildirdi.

Zeytinyağı üretiminde ise Türkiye'nin 4'üncü sırada olduğuna dikkat çeken Öztürk, ''Bu sektörde çok önemli bir yerde olmamıza rağmen Türkiye'de kişi başına yıllık zeytinyağı tüketimi 1,2 kilogram. Yunanistan'da bu oran, 23,9 kilogram'' dedi.

Ziraat Mühendisi Hanife Telli Karaman da, zeytinin toplandıktan sonra çuval yerine hava alacak plastik kasalarda tutulması gerektiğini, belirtti.

Toplanan zeytinlerin bir an önce yağhanelere götürülerek, işlenmesi gerektiğini ifade eden Karaman, ''Elde edilen yağ paslanmaz çelik tanklarda, azotlu bir şekilde 15-18 derecede tutulmalıdır. Zeytinyağlarının ambalajlanmasında cam şişe ve teneke kutular kullanılmalıdır'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler