“Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede” sempozyumu kitaplaştı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Planlama Ajansı (İZPA) ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından geçtiğimiz yıl Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede: Yaşar Kemal’in Anlatı Dünyasında Doğa, Çevre ve Ekolojik Gerçeklik” sempozyumunun kitabı yayımlandı. Editörlüğünü sempozyum koordinatörü, yazar ve eleştirmen Feridun Andaç’ın üstlendiği, sempozyum kapsamında sunulan 35 bildiriden oluşan, usta yazar Yaşar Kemal’in anlatı dünyasına “doğa” ve “insan” kavramları üzerinden yeniden bakma olanağı sunan kitabın tanıtımı, bugün, saat 11.00'de TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto’nun ev sahipliğinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla, TGC Basın Müzesi’nde yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Planlama Ajansı (İZPA) ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından geçtiğimiz yıl Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede: Yaşar Kemal’in Anlatı Dünyasında Doğa, Çevre ve Ekolojik Gerçeklik” sempozyumunun kitabı yayımlandı.
Sempozyum, büyük usta Yaşar Kemal’in şu sözlerinden ilham almıştı: “Doğanın yozlaşmasının sonu insanoğlunun yozlaşmasıdır. Yozlaşmış, zıvanadan çıkmış, çürümüş insanlığın ne yapıp ne yapmayacağını şimdiden kestirebilir miyiz? Çılgınlığının üstünden gelip, doğayı yeniden yaratıp, insanlık kendi yaratıcılığına yeniden dönebilir mi? Sonumuza şimdiden ağlamaya mı başlayalım? Yoksa başımızı iki elimiz arasına alıp doğayı kurtarmak için elbirliği ederek bu çılgınlığa dur mu diyelim?”
Editörlüğünü sempozyum koordinatörü, yazar ve eleştirmen Feridun Andaç’ın üstlendiği, sempozyum kapsamında sunulan 35 bildiriden oluşan, usta yazar Yaşar Kemal’in anlatı dünyasına “doğa” ve “insan” kavramları üzerinden yeniden bakma olanağı sunan kitabın tanıtımı, 20 Eylül’de TGC Basın Müzesi’nde yapıldı.
Yaşar Kemal Vakfı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) evsahipliğinde düzenlediği toplantıya Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Semiha Baban, İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ile gazeteci ve yazarlar katıldı.
386 sayfalık Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede: Yaşar Kemal’in Anlatı Dünyasında Doğa, Çevre ve Ekolojik Gerçeklik adlı kitapta; sempozyumda olduğu gibi Yaşar Kemal’in anlatı dünyasındaki “doğa” ve “insan” öğelerine odaklanan yazarlar yaşamı tehdit eden ekolojik sorunları Yaşar Kemal’in edebiyatı aracılığıyla farklı bakış açıları ve disiplinler üzerinden ele alıyor.
Kitap, Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi’nden (APİKAM) veya dijital olarak İzmir Planlama Ajansı’nın (İZPA) internet sitesi izmirplanlama.org adresinden temin edilebiliyor.
Toplantının açılışında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto şunları söyledi: “Bu toplantının Basın Müzesi’nde gerçekleşmesi bize hakikaten gurur veriyor. Üyemiz Yaşar Kemal hem çok iyi bir gazeteci, hem de çok iyi bir yazardı. Cumhuriyet’te çalıştığı dönemde yaptığı röportajlar çok önemliydi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin en sadık üyelerinden biriydi. Tüm toplantılarımıza katılırdı. Yapıtlarıyla yol gösteren bir yazardı. Çukurova’nın zenginliğini ondan öğrendik. Hak savunmayı, barışı ön planda tutmayı, doğayı sevmeyi ondan öğrendik. Bu konularda bizim öğretmeniz oldu. Yaşar Kemal’i hep sevgi, saygı ve özlemle anıyorum.”
Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Yaşar Kemal’in doğa ile barışık yaşam, insan sağlığının, psikolojisinin, değerlerinin ve sürdürülebilir toplumsal dayanışmanın vazgeçilmez koşulu olduğunu vurguladı:
“Yaşar Kemal dünyamızın bugün en yakıcı sorunu olan ekoloji konusunda yaşamı boyunca inatla, tutkuyla uyarıda bulunmuştur. Biz Yaşar Kemal Vakfı olarak İzmir Büyükşehir belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile bir yolculuğa çıktık. Yaşar Kemal ‘Doğa bozulunca insan psikolojisi bozuluyor’ diye yazdı hep. Çevre bilincinin gelişmesi için yaptığı bu çağrıları, bu bilinci, bu tutkuyu paylaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir sempozyum yaptık. Sonunda övündüğümüz bir sonuç, bir kitap ortaya çıktı. Sempozyum ve bu kitap her birini tanımaktan onur duyduğum pek çok kişinin yoğun çalışması ve özverisiyle gerçekleşti. Sempozyuma ve bu kitaba güç katan değerli konuşmacılara ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunarım.”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuşmasında kitabın, büyük ustanın doğa kültürüne ışık tutan en kapsamlı eserlerden biri olma özelliğini taşıdığını söyledi:
“Bu kitapta yalnızca sözcükler yok. Bu sayfalar, dünyanın kültürlerini, renklerini ve seslerini kucaklayan bir ebru” diyen Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu eser onun tabiriyle ‘Binbir Çiçekli Bahçe’. Biz bu çiçekli bahçeyi son nefesimize kadar koruyacağız. Onun çiçekleri asla solmayacak. O bahçeyi kurutmaya kimsenin gücü yetmeyecek. Ben bu görevde olduğum sürece ister Yaşar Kemal Kütüphanesi, ister Yaşar Kemal Müzesi olsun ben varım. Vakıf olarak bana nasıl rota çizerseniz nasıl yol gösterirseniz koşa koşa arkanızdan gelmeye hazırım.”
Kitabın editörlüğünü üstlenen yazar ve eleştirmen Feridun Andaç, Yaşar Kemal’in doğa ve insan tutkusunu vurgulayarak, “Bu sempozyum örnek olacak bir sempozyum oldu. Yaşar Kemal doğaya, toprağa, suya coğrafyaya kendini adamış bir yazardı. Elinizdeki kitapta işte onun ne kadar çok sevildiğini göreceksiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner ise Yaşar Kemal’in dil anlayışını ve ustalığını vurgulayarak, “Yaşar Kemal insanla, doğayı birlikte anlatan bir yazardı. Bu kitapta Yaşar Kemal’i nasıl okumamız gerektiğini görüyoruz. Yaşar Kemal’in dili Anadolu Türkçesiydi. Karacaoğlan’ın dilini bugüne aktaran bir dil yaratmıştır” dedi.
Kitapta yer alan bölümler, yazarlar ve ve yazı başlıkları şöyle:
GİRİŞ
Tunç Soyer, “Barışı, Demokrasiyi Savunma Çınarıdır Yaşar Kemal”.
Ayşe Semiha Baban Gökçeli, “Buluşmanın Gücü”.
Feridun Andaç, “Yaşar Kemal’in Çağrısı”.
ÖN OTURUM: YAŞAR KEMAL’E MERHABA
Türkan Şoray, “Anılarımın En Güzel Yerindedir”,
Doğan Hızlan, “Yaşar Kemal’den Anımsadıklarım”,
Ataol Behramoğlu, “Benim Yaşar Kemal’im”,
Michael Ellıson, “Yaşar Kemal’in Çalışmalarıma Etkisi”,
Lucien Leıtess, “Yaşar Kemal’in Hümanizmi: Kahkaha, Sevgi ve Öfke”,
I. OTURUM: GAZETECİ YAŞAR KEMAL
Umur Talu, “Basınköy’den Yaşar Abim”.
Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu, “Yaşar Kemal’in Edebi Gazeteciliği: Anadolu’daki Röportajları”.
Prof. Dr. Kenan Mortan, “Yaşar Kemal Anadolu’ya Bakış: Coğrafyayı Anlamak Ve Yol Göstericiliği”.
Derya Sazak, “İnce Memed’in Mezarını Niye Yaptırmadın Yaşar?”.
Barış İnce, “Yaşar Kemal Anlatı Dünyasının Rengi: Dil”.
II. OTURUM: TOPRAĞIN RENGİ, İNSANIN SESİ
Prof. Dr. Gonca Gökalp Alpaslan, “Türk Sözlü Kültüründe Doğanın Çağdaş Yorumcusu Yaşar Kemal”
Prof. Dr. Onur Bilge Kula, “’Akçasazın Ağaları’: Ekonomik Ve Toplumsal Değişimin Doğa Ve İnsan Davranışına Yansımalarının Yazınsallaştırımı”.
Prof. Dr. Kemal Arı, “’Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana’ Romanında Mübadele ve “Emval-i Metruke”.
Haydar Ergülen, “Yaşar Kemal: Doğanın Yazısı, Yazısının Doğası”.
Prof. Dr. Erol Köroğlu, “Tarih Ve Doğa: “Bir Ada Hikâyesi” Dörtlüsünün Savaş Karşıtı Söyleminde İnsan Ve Toprak İlişkisi”.
III. OTURUM: DOĞANIN RENGİ, İNSANIN SESİ
Prof. Dr. Arzu Öztürkmen, “Sözlü Tarih, Folklor ve Etnografi Merceğinden Yaşar Kemal: Bir Yaşam Öyküsünün Poetikası”.
Buket Uzuner, “Yaşar Kemal: Tabiatın Gizli Yaşamını Bilen Yazar”.
Dr. Christina Zenginoğlu, “Örselenmiş Bellekte Physis’in Kurulumu ve Dönüşümü: “Binboğalar Efsanesi”.
Dr. Ece Onural, “Yaşar Kemal’i Ekoeleştiri Bağlamında Okumak: ‘Kutsal Ağacın İzinde’”.
Aslan Erdem, “Bir Anatomi Dersi: ‘Deniz Küstü’”.
IV. OTURUM: YAŞAR KEMAL ANLATILARINDA DOĞANIN DOĞASI
Doç. Dr. Seza Yılancıoğlu, “Yaşar Kemal Yazınında Doğanın Değişimi Ve İnsan”.
Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Denizin Sesi / Rengi Sırrı, Derdi”.
Doç. Dr. Cihan Erdönmez, “Yaşar Kemal Romanlarında Bitkiler Bize Ne Anlatır? “İnce Memed” Serisinden Çıkarımlar”.
Prof. Dr. Ufuk Özdağ, “Yaşar Kemal’de Su Etiği”.
Dr. Ayşegül Tözören, “Yaşar Kemal Eros’un Tarafında”.
V. OTURUM: YAŞAR KEMAL İLE EDEBİYATTA DÜNDEN YARINA
Hidayet Karakuş, “Yaşar Kemal’in Halk Kaynakları ‘Türküler Müfettişi’”.
Semih Gümüş, “Yaşar Kemal’i Doğru Anlamak”.
Feridun Andaç, “Yaşar Kemal’de Olan, Duran Bir Bakış”.
Murat Sabuncu, “Yaşar Kemal Zamansız Bir Okuldur”.
Şeyhmus Diken, “Yaşar Kemal Üstadın Edepli ve Edebi Gerçekliği”.
VI. OTURUM: YAŞAR KEMAL İLE BİNBİR ÇİÇEKLİ BAHÇEDE
Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, “Yaşar Kemal İle Binbir Çiçekli Bahçede”.
Gürsel Korat, “Yazar Ve Coğrafyası”.
Prof. Dr. Metin Turan, “Toprak, Kuş Ve Çocuk: Yaşar Kemal’de Doğanın Dönüştürücülüğü”.
Evin İlyasoğlu, “Yaşar Kemal Yazısında Müzik Öğeleri”.
Prof. Dr. Yalçın Karayağız, “Yaşar Kemal’in Heroik Anlatısı”.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi