Hastalar sokakta kaldı

Randevular son anda iptal oldu. Hastalar kapıda kaldı. Yüzlerce yatılı hastanın nakil ve taburcu işlemleri de bir güne sıkıştırıldı. Dekan Gönen, “Şu an tıkanmış ve krize girmiş vaziyetteyiz” dedi.

Hastalar sokakta kaldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.03.2023 - 04:00

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilde en az 45 bin yurttaşın yaşamını yitirdiği depremde devlet hastanelerinin de yıkılması gözleri büyük depremin beklendiği İstanbul’daki hastanelere çevirdi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi ve Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin acilen boşaltılması kararı alındı. Yüzlerce yatılı hastanın nakil ya da taburcu edilme işlemleri bir güne sıkıştırıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, “Şu an tıkanmış ve krize girmiş vaziyetteyiz. Bu karardan sonra şu an hasta kabul edemiyoruz. Mevcut yatan hastalarımızı da çevre hastanelere sevk ediyoruz. Yoğun bakım ünitesindeki hastalarımız için 112 ile görüşerek onların transferini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Yıllardır binaların depreme dayanıksız olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğini belirten hekimler, planlama yapılmadan gerçekleştirilmek istenen tahliye işlemine tepki gösterdi. Cumhuriyet, Cerrahpaşa Hastanesi’nden isimlerle ve TTB yöneticileriyle konunun farklı boyutlarını masaya yatırdı.

TAŞINACAK YER BELİRSİZ

Cerrahpaşa Hastanesi’nden Prof. Dr. Alper Döventaş tam bir belirsizlik oluştuğunu ifade etti. “Hasta başvuruları çocuk ve acil dışında tamamen durduruldu. Cerrahi ve günübirlik cerrahi işlemler, poliklinik hizmetleri de bütünüyle sonlandırıldı. Nereye taşınacağımız henüz netleşmedi. Bir günde bu kadar ağır bir yükün altından kalkılması çok zor. Türkiye’nin pek çok yerinden randevusu olan yurttaşlara ne söyleyeceğimizi bilmiyoruz; ciddi bir mağduriyet söz konusu” dedi. 

ÖĞRENCİLER DE MAĞDUR 

Öğrenciler, asistanlar ve yan dal uzmanlıklarının durumuna ilişkin de ciddi sıkıntılar ortaya çıkacağını vurgulayan Döventaş, ”İlk 3 sene öğrencileri için zaten nisana kadar uzaktan eğitime geçilmişti. Üst sınıflar ise yüz yüze uygulamalı eğitim görüyordu; onların durumu da net değil. Asistan ve uzmanlık eğitimleri de sekteye uğrayacak. 7 yıldır yeni Cerrahpaşa projesinin bir türlü başlamaması, yerinde yapılanmanın gerçekleşme umudunu da azaltıyor. Binaların yapısal durumlarının bağımsız kurullarca belirlenen raporlarının kamuoyu ve çalışanlarla şeffaf bir şekilde paylaşılması herkesi rahatlatacaktır. Sonuçta bir günde acil tahliye ve kapatılma kararını hiç kimse içine sindiremiyor. Hepimiz çok üzgünüz” değerlendirmesinde bulundu.

‘KOORDİNASYON YOK’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten de şöyle konuştu: “Kamuoyuna hiçbir bilgi verilmiyor. ‘Binalar depreme dayanıksız boşaltılacak’ deniyor. Cerrahpaşa için bu uzun zamandır söyleniyordu zaten. Binalar boşaltıyor ancak yerine ne yapılacak hastane yapılacak mı belli değil? Buranın durumu yıllardır belliydi. Şimdi bu son depremden sonra akıllarına geldi. İçeride milyonlarca dolarlık cihazlar var, öğretim üyeleri eğitim gören öğrenciler var. Kimseye bilgi verilmiyor. Hiçbir plan koordinasyon yok. Cerrahpaşa’da binaların bir kısmını yıkmışlardı. Oralara yeni bina yapılabilirdi. Bu yeni olan bir şey değil, Çapa da dahil olmak üzere uzun zamandır vardı. Şimdi küçücük bir yere taşıdılar. Öğrencilerin, asistanların eğitimi ne olacak? Bunların hiçbir planlaması yapılmamış.”

BUGÜNE KADAR ADIM ATILMADI!

2009’da Cerrahpaşa’nın depreme dayanıksız olduğu belirlenirken yerinde dönüşüm kararı alındı. TOKİ ve İstanbul Üniversitesi arasında protokol imzalanırken bütçe de ayrıldı. 2016’da bazı binalar yıkıldı. Ancak yıkılan alanlar otoparka çevrildi ve yeni binalar inşa edilmedi. Kahramanmaraş depremlerinin ardından hastane için alelacele tahliye kararı verildi. 

AKP DÖNEMİNDE YAPILDI AKP DÖNEMİNDE BOŞALTILDI 

İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ardından Kâğıthane Devlet Hastanesi için de dün tahliye kararı alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kâğıthane Devlet Hastanesi’nin Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınarak hizmet vereceğini duyurdu. Hastanenin iki hafta içinde taşınması planlanıyor. Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen hastane, 18 Mayıs 2005’te dönemim Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş arasında imzalanan protokolle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık AŞ tarafından inşa edilmişti. Aynı yılın kasım ayında hastane poliklinik hizmetine başlamıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler