Hulusi Akar’ın Suriyeli mevkidaşı ile görüşmesi Suriye devlet medyasına nasıl yansıdı?
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çarşamba günü Moskova’da Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas ile görüştü. Toplantıya iki ülkenin istihbarat başkanlarının yanı sıra Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da katıldı. Peki Suriye devlet medyası bu görüşmeyi nasıl değerlendirdi?
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çarşamba günü Moskova’da Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas ile görüştü. Toplantıya iki ülkenin istihbarat başkanlarının yanı sıra Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da katıldı.
Ankara’dan yapılan açıklamada, “Toplantıda Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele çabaları ele alınmıştır” denildi.
“Yapıcı olan toplantı sonucunda üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda” karar birliğine varıldığı aktarıldı.
BBC Monitoring'in (BBC İzleme Servisi) raporuna göre Suriye de toplantıyı olumlu olarak nitelendirdi. Devlet haber ajansı Sana’nın aktardığı Savunma Bakanlığı açıklamasında, iki ülke arasında “birden fazla konunun görüşüldüğü” belirtildi.
Suriye devlet televizyonu El İhbariye ve rejim yanlısı medya kuruluşları, Suriye’nin Türkiye ile tekrar yakınlaşmak için şart koştuğu maddeleri hatırlattı.
Bu basın kuruluşlarına göre bu maddeler, “Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması, terörizmle mücadele, yasa dışı yabancı işgalinin sona erdirilmesi, Suriye’ye yönelik herhangi bir bölücü hareketin kategorik olarak reddedilmesi ve Türkiye’nin sözlerini hareketleriyle desteklemesi” olarak sıralandı.
29 Aralık’ta aynı kanalda yayımlanan bir programda Moskova’daki görüşmelerin son birkaç saat içinde gerçekleşen en önemli olay olduğu vurgulandı.
Programda konuşan ve kendini siyasi uzman olarak tanıtan Hasan Hasan, toplantının uzun bir süre manşetlerde kalacağını aktardı.
Hasan, Suriye’nin Türkiye ile ilgili resmi görüşlerini yineleyerek, “Suriye hükümetinin Türkiye’yi işgalci olarak gördüğünü, Türkiye’nin Suriye’ye teröristlerin girmesine yol açtığını” söyledi.
Aynı zamanda Türkiye’nin “dahil olmasının Suriye’deki çatışmaların savaşa dönüşmesine yol açtığını” öne sürdü.
Türkiye’nin, müttefiki ABD’nin Suriye karşıtı çizgisinden çok da çıkamayacağını iddia eden Hasan, yine de iki taraf arasında üst düzey güvenlik ve istihbarat yetkilileri tarafından yürütülen görüşmelerin bazı sonuçların doğmasını ve güvenin tesis edilmesini sağlayabileceğini dile getirdi.
Hükümet yanlısı El Vatan gazetesi, bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde “Rusya’nın Suriye yanlısı olmayacağına inansa bu görüşmelerin gerçekleşmesine izin vermeyeceğini” iddia etti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği