Kobani davası kararları: Demirtaş’a 42 ve Yüksekdağ’a 30 yıl hapis

Kobani davasında hükümler açıklandı. Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a ise 30’ar yıl hepis cezası verildi. Eski BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise tahliye edildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’e ise 10 yıl hapis cezası verildi.

Yayınlanma: 16.05.2024 - 15:26
Kobani davası kararları: Demirtaş’a 42 ve Yüksekdağ’a 30 yıl hapis
Abone Ol google-news

Kobani davasının karar duruşması dün Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsü’ünde görüldü. Yoğun bir katılımın olduğu duruşmaya; DEM Parti eş genel başkanları Tuncel Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları ile DEM Parti milletvekilleri; CHP Grup Başkanı Ali Mahir Başarır ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen, Gül Çiftçi ile CHP’li milletvekilleri; TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, EMEP Milletvekili Sevda Karaca, ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra çeşitli ülkelerin büyükelçilik temsilcileri takipçi olarak katıldı.

‘NORMALLEŞMEDEN BAHSEDENLER İÇİN DÖNÜM NOKTASI’

DEM Parti eş genel başkanları Bakırhan ve Hatimoğulları duruşma öncesinde açıklamalarda bulundu. Bakırhan; “Bugün Türkiye’nin en büyük siyasi kumpas davasının sonuna geldik. Bu bir hukuk davası değildir. Bugün normalleşmeden, yumuşamadan bahsedenler için Kobani davası bir dönüm noktası olacaktır” dedi. Hatimoğulları ise “Bugün Türkiye tarihi açısından önemli bir davanın karara bağlanması aşamasındayız. Demokrasiyi yerin 7 kat altına gömmemek için hâlâ karardan dönülmesi için bir fırsat var. Türkiye için bu bir yol ayrımıdır. Demokratikleşme için bir yol ayrımıdır. IŞİD’i esasen besleyen Kobani Kumpas davasında verilecek karar aynı zamanda Türkiye’de ve Orta Doğru’da IŞİD’in önünü açacak ya da önü kapayacak. Bugün arkadaşlarımız beraat etsin” diye konuştu.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ KATILMADI

Duruşma yaklaşık saat 11.15’te başladı. Mahkeme başkanı dava dosyasına yeni belgelerin eklendiğini açıkladı. 18’i tutuklu, 18’i tutuksuz, 72’si firari toplam 108 sanığın yargılandığı davaya eski HDP eş genel başkanları Selahaddin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ dâhil hiçbir tutuklu sanık katılmadı. Diğer bölge barolarından da gelen 200’ü aşkın avukat davayı takip etti. 

‘UYAP SÜRESİ UYGULANMADI’

Sanık avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, mahkemenin sorgulama ve kavuşturma aşamasında hukuka uygun işleyişin yürütülmediğini savundu. Av. Özbingöl, “Mahkemenin, UYAP sistemince öngörülen süreci değil, siyasilere hizmete dönüşen bir takvimle yargılama yapılıyor olduğu önemsiz bir ayrıntı sayıldı. Henüz hiç sorgusuna geçilmemiş veya kısmen sorgusu yapılmış ondan fazla yargılanan bulunmasına rağmen mahkeme heyeti ısrarla delil değerlendirme işlemine başlamış tanık ve müşteki dinlemeye geçerek yasaya uymadı. Gizli olan tanıklar mahkeme tarafından ayrıca savunma avukatlarının olmadığı bir zamanda beyanları gizli bir şekilde alınmakla hükme esas deliller oluşturulmaya çalışılmış ve itirazlara rağmen mahkeme bu tutumundan vazgeçmemiştir” dedi.

AYHAN BORA KAPLAN TARTIŞMASI

Sanık avukatlarından Özgür Faik Erol, davaya eklenen dosyalara ilişkin; “Sabah dosyaya yeni evraklar eklendiğini sizden duyduk. Bu evrakları biz daha incelemedik. Bu nedenle bugün karar vermeyin. Tutuklu sanıkların tahliyesini, karar için ileri bir tarihin belirlenmesini talep ediyorum” dedi. Av. Erol dava süresince davaya yargıdaki bir yapılanmanın müdahale ettiklerini belirttiklerini söyleyerek, “Can Atalay olayında ceza mahkemelerinin AYM’nin kararlarını tanımadığını gördük. Yargıtay Başkanı 36 tur seçilemedi. Sinan Ateş cinayeti iddianamesinin kabul edildiği hafta adaylardan birisi çekildi. Daha sonra Ayhan Bora Kaplan davası sonrası darbe iddiaları gündeme geldi. Cumhurbaşkanı, ‘Ufak bir zümrenin vesayetine boyun eymeyeceğiz’ dedi. Ardından İçişleri Bakanı, gizli tanık beyanlarını ‘FETÖ’vari’ tanımı kullandı. Bizler bu dava kapsamında bu tartışmaları çok tartıştık. Şimdi gündeme geliyor” diye konuştu.

‘SİYASETİN ŞEKİLLENMESİ KARARLA BELİRLENECEK’

Mahkeme Başkanı, Av. Erol’un “Tutuklu sanıkların tahliyesini, karar için ileri bir tarihin belirlenmesi” talebini, tutuklu sanıkların ifadelerinin alınması ve firari sanıkların olması gerekçesiyle reddetti. Mahkeme başkanının ara kararının ardından alfabetik sıralamayla sanıkların ifadelerini dinledi. Sanık Alp Altınörs “Türkiye siyasetinin nasıl şekilleneceğini bu davada verilecek karar belirleyecek” dedi. Altınörs’ün ifadesinin ardından mahkeme başkanı 1 buçuk saat öğle arası verdi. Öğle arasının ardından sanıkların ifadelerinin alınmasına devam edildi. Sanık ifadelerinin tamamlanmasıyla mahkeme başkanı 130 sayfalık kararı açıkladı. 130 sayfalık karar açıklanmaya başlanırken, avukatlar salonu terk etti. Mahkeme Başkanı, “Bu vicdani kanaate varırken, dosyadaki deliller incelendi ve böyle bir vicdani kanaate varıldı” diyerek, şu kararları açıkladı:

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARINA CEZA YAĞDI

. Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’a “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma” suçundan 19 yıl, “tahrik ve bu suçun basın yoluyla işlendiği” gerekçesinden 4 yıl 6 ay, “terör örgütü propagandasından” 1 yıl 6 ay, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılma” nedeniyle 2 yıl, “seçim yasaklarına aykırı hareketi ettiği” gerekçesiyle 3 ay, Mehmet Tunç’un cenazesinde yaptığı bir başka konuşma nedeniyle 1 yıl 6 ay, Van’da yaptığı bir konuşmadan da 1 yıl 6 ay ceza verildi. Tutukluluk halinin devamına karar verilen Yüksekdağ’a toplamda 30 yıl 3 ay hapis cezası hükmedildi.

. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a “devletinin birliği ve bozmaya yardım” suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verilip, ceza 20 yıla çevrildi. Bununla birlikte “suç işlemeye tahrikten” 4 yıl 6 ay, 21 Mart 2016 Nevruz’unda yaptığı konuşmadan 2 yıl 6 ay, 26 Şubat 2016 tarihinde bir TV yayınında yaptığı konuşmasından 2 yıl 6 ay, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada “halkı kanunlara uymayan tahrikten” 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ayrıca; Demirtaş’a “propagandadan” 4 yıl 3 ay, “yasa dışı gösteriye tahrik” suçundan 3 yıl, Cizre’de yaptığı bir açıklaması gerekçesiyle 1 yıl 6 ay, “suç ve suçluyu övme” suçundan 1 yıl 6 ay ceza verildi. Tutukluluk halinin devamına karar verilen Demirtaş için toplamda 42 yıl hapis cezası istendi.

AHMET TÜRK’E HAPİS CEZASI

. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’e “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verildi.

. Ali Ürküt’e “devletin birliğini bozma eylemine yardım” suçundan 13 yıl 4 ay ve “suç işlemeye tahrikten” de ayrıca 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmesi kararlaştırıldı.

. Alp Altınörs 18 yıl hapis cezası aldı.

. Aynur Aşan’a 9 yıl hapis cezası verildi.

. Bülent Parmaksız “devletin bütünlüğünü bozmak” suçundan 16 yıl, “suç işlemeye tahrik” iddiasından 4 yıl 6 ay; toplamda 20 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

. Nazmi Gür’e “devletin bütünlüğünü bozmak suçuna yardımdan” 18 yıl, “suç işlemeye tahrik suçundan” 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

. Pervin Oduncu’ya “devletin birlik ve bütünlüğünü bozmaktan” 18 yıl, “suç işlemeye tahrikten” 4 yıl 6 ay ceza verilmesi kararlaştırıldı.

. İsmail Şengül’e 16 yıl hapis cezası verildi.

. Günay Kubilay, “Devletin bütünlüğünü bozmak” suçundan 16 yıl hapis cezası aldı.

. Zeki Çelik, “devletin birliği ve bütünlüğünü bozma” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, söz konusu ceza “yardımdan” dolayı 18 yıla düşürüldü. Ayrıca “suçu tahrik” nedeniyle 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yakalama emrinin infazının beklenmesine karar verildi.

. Zeynep Ölbeci’ye “silahlı terör örgütü” üyeliğinden 9 yıl, “propagandandan” 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Kaçma şüphesi nedeniyle tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

KIŞANAK'A TAHLİYE, ÖNDER'E BERAAT

. Eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak’a “terör örgütü üyeliğinden” 12 yıl hapis cezası verildi ancak “tutukluluk süresini göz önünde bulundurularak” adli kontrol şartıyla tahliye kararı verildi.

. Eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’e örgüt üyeliğinden 12 yıl hapis cezası verilse de tutukluluk süresi göz önünde bulundurarak adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

. Ayla Akat’a 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliye kararı verilmesi kararlaştırıldı.

. Altan Tan’a, Ayhan Bilgen’e, Aysel Tuğluk’a, Can Memiş’e, İbrahim Binici’ye, Beyza Üstün’e, Bircan Yorulmaz ve Berfin Özge Köse’ye beraat kararı verilmesine hükmedildi.

. TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder için de beraat kararı verildi.

DEM PARTİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Mahkeme heyetinin kararı açıklamasına başlamasıyla DEM Parti’nin resmi sosyal medya hesabında paylaşımda bulunuldu. Söz konusu paylaşımda; “Kobanî Kumpas Davasında rehin tutulan arkadaşlarımıza verilen cezalar bizleri yıldıramaz. Demokratik siyasete darbe vuranlar şunu bilsin ki kumpaslarınızı çökerteceğiz, bizler kazanacağız, halklar kazanacak!” denildi. Ardından DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), saat 18.00’de toplanma kararı aldı.

ÖNDER KARARLARA TEPKİ GÖSTERDİ

TBMM Genel Kurulu'nun dünkü birleşimini yöneten TBMM Başkanvekili Sırrı Sürayya Önder, Kobani Davası’nda çıkan cezalara ilişkin; “Olan memleketin barış ve birlikte yaşam umuduna yöneliktir. Birincisi bu. İkincisi, maalesef bütün uyarılarımıza rağmen AK Parti cenahı bunun farkına varmadı ama günbegün ortaya çıkan şeylerle görüyoruz. Bu da AK Partinin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir. Çünkü çözüm sürecine ait tüm şeyler kriminalize edilmiştir, cezanın konusu yapılmıştır” dedi. 

 

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon