Doç. Dr. Kaya: Akciğer kanserinin sebebi yüzde 90 sigaradır
Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Serap Kaya, akciğer kanserlerinin yüzde 90 oranında sigara içenlerde ortaya çıktığına dikkat çekerek, “Sigara içenlerde akciğer kanseri gelişim riski, hiç sigara içmemiş kişilere oranla 10-65 kat artmaktadır. Sigaranın bırakılmasıyla birlikte ilk günden itibaren sigaranın zararlı etkileri azalmaya başlar ve 15-25 yıl sonra kişinin akciğer kanserine yakalanma riski 5-6 kat aralığına geriler. Sigara kullanmayan fakat dumanına maruz kalanlarda ise hiç içmeyenlere göre bu risk 20 kat artmaktadır. Gelişiminde sigaranın rolü düşünüldüğünde akciğer kanseri, önlenebilir kanserler arasındadır.” dedi.
Dünyada her yıl sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle 7 milyon insan yaşamını yitiriyor. Türkiye’de ise yaklaşık olarak 17 milyon kişi sigara içmekte ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 100 bin kişi yaşamını kaybediyor. Sigara nedenli hastalıklarda ölüm oranlarının 2035 yılında 240 bine yükselebileceğini söyleyen Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Serap Kaya, 1- 7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla uyarılarda bulundu.
“SİGARAYI BIRAKANLARDA RİSK AZALIYOR”
Doç. Dr. Serap Kaya, sigara tüketimi bırakıldığında akciğer kanserine yakalanma riskinin 5-6 kat aralığına düştüğüne vurgu yaparak “Erken tanıyla birlikte akciğer kanserinde tedavi mümkün. Özellikle sigara içen kişilerde 2-3 haftayı geçen ve giderek artan öksürük, sık tekrarlayan enfeksiyonlar, nefes darlığı, kan tükürme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık ve kilo kaybı, geçmeyen göğüs ya da omuz ağrısı varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Türkiye’de her yıl 100 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Akciğer kanserinden hayatını kaybedenler, yüzde 80-90 oranında sigara kullanıcısıdır. Akciğer kanseri gelişiminde sigaranın rolü düşünüldüğünde akciğer kanseri, önlenebilir kanserler arasındadır” diye konuştu.
“SİGARA İÇENLER HER YIL TOMOGRAFİ ÇEKİLMELİ”
Akciğer kanserinde tarama amaçlı yapılan tetkiklerin ölüm oranlarını önemli ölçüde düşürdüğünü ifade eden Doç. Dr. Serap Kaya, “Özellikle sigara kullanan ve sigarayı bırakmış olan kişilerin her yıl akciğer tarama tetkiklerini ihmal etmemeleri gerekir. Yılda bir düşük doz akciğer tomografisi çekilmesi, akciğer kanserinde ölüm oranlarını yüzde 80 oranında düşürmektedir. Erken tanı hayati önem taşır. Ailede kanser hikâyesi olanlar ve sigara kullananlar her yıl akciğer tomografisi çekilmeli” uyarısında bulundu.
“KANSERLERİN ÜÇTE BİRİNDEN SİGARA SORUMLU”
Akciğer kanserinin yüzde 90 sigara nedenli meydana geldiğini vurgulayan Doç. Dr. Kaya, “Ayrıca gırtlak, ağız boşluğu, yutak, yemek borusu, mide, kolon, pankreas, mesane, meme ve rahim ağzı kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü vardır. İnsanlardaki bütün kanserlerin yaklaşık olarak üçte birinden sigara sorumlu tutulmaktadır” ifadesini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti