Şehriban Kıraç

Mis gibi iş

18 Mayıs 2011 Çarşamba

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın küçük oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan kozmetik (Maye Dış Ticaret) ve gıda (Doruk Izgara) sektörlerinden sonra şimdi de ağırlıklı olarak dekoratif amaçlı kullanılan kokulu meyve sabunu işine girdi. Bilal Erdoğan, Mis Hediyelik Eşya Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne hem bireysel hem de ortağı olduğu Maye Dış Ticaret Limited Şirketi vasıtasıyla ortak oldu ve şirketin çoğunluk hissesine sahip oldu.

Kısa zamanda İstanbul’da Cevahir AVM ile birlikte 3, Antalya’da 1 stand açan Mis Hediyelik Eşya, ABD’de de Virginia eyaletinde Tyson’s Corner AVM’de stand açarak ihracata başladı. Bilal Erdoğan’ın ortak olduğu Mis Hediyelik Eşya şirketinin kuruluşu ise 19/11/2009. Şirketin eski ortaklarından Serdar Öğretici 2005’te Avşa Adası’nda kısa dönem askerlik yaparken Başbakan Erdoğan ile tatil yaptığı villada görüşmüştü. Başbakan Erdoğan o dönem Serdar Öğretici için ABD’de yaşayan bir arkadaşımın oğlu demişti. O dönem Başbakan Erdoğan’ın talebi üzerine jandarmaya ait bir botla Öğretici, Avşa Adası’ndan Ekinlik’e getirilmiş ve yüz yüze villada görüşme yapmışlardı.

İstanbul Ticaret Odası’na 715800/0 sicil no ile kayıtlı olan Mis Hediyelik Eşya’nın 50 bin TL sermayesi bulunuyor. Şirketin şu andaki sermayesinin 2 bin 500 TL’si Bilal Erdoğan’a, 2 bin 500 TL’si Ali Bahadır Yeşil’e, 5 bin TL’si Mustafa Esankal’a geri kalan sermayenin 40 bin TL’si ise yine Bilal Erdoğan’ın şirketi olan Maye Dış Ticaret şirketine ait.

İlk olarak Edirne’de ortaya çıktığı bilinen kokulu meyve sabunu üreticiliğinin geçmişi, 1600’lü yıllara kadar uzanıyor. Osmanlıda misk, amber ve gül esansı karıştırılarak hamur kıvamına getirilen sabunun birebir meyve boyutlarında şekillendirilmesi ve gerçek meyve renklerine uygun şekilde boyanmasıyla imal edilen meyve sabunları ‘saray sabunu’ ya da ‘padişah sabunu’ olarak ün salmıştı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları