Şehriban Kıraç

Kiralar zirve yaptı

23 Ağustos 2013 Cuma

İstanbul’un birçok bölgesinde çok ciddi bir kiralık daire krizi yaşanıyor. Özellikle riskli alanlar olarak gösterilen ve yıkımın hız kazandığı bölgelerde kiralık daire bulmak zorlaştı. Az sayıdaki kiralık dairede ise rakamlar sürekli yükseliyor.

Merkez niteliğindeki birçok semtte arzın talebi karşılamadığını vurgulayan gayrimenkul danışmanlarına göre artan döviz kurlarının da etkisiyle önümüzdeki dönemde kiralar enflasyon oranlarının birkaç puan üzerinde artacak.

Son dönemlerde artan döviz kurları, hızlanan metro çalışmaları, yeni konut projeleri, yeni yapılan tüneller, Marmaray, 3’üncü köprü, 3’üncü havalimanı, birbiri ardına açılan üniversiteler ve kentsel dönüşüm projeleri başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde kiralık ev fiyatlarında zirve yaptırdı. Son beş yıldır durgun seyreden kiralar hızla artmaya başladı.

Binlerce konutluk dev projelerin arka arkaya devreye girmesi ile İstanbul’un birçok ilçesinde adeta kiralık ev bolluğu ortaya çıktı. Bu durum kentin genelindeki kira artışlarının önüne geçti, İstanbul’un enflasyonunda hep önemli bir çarpan olan kira artış hızı düştü. Ancak son birkaç aydır bu durum yine tersine döndü. İstanbul’un ünlü Bağdat Caddesi ve caddeye paralel semtlerde kira artış oranları yüzde 25’lerin üzerine çıkarken birçok semtteki artışlar da yüzde 10’un altına inmedi.

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun kira artışlarının İstanbul, Ankara ve İzmir’de enflasyon oranının üstünde seyrettiğini belirterek bu şehirlerde artış oranının ortalama yüzde 11 seviyesinde seyrettiğini söyledi. Önümüzdeki birkaç aylık dönemde, kiralamalar açısından oldukça aktif bir dönem olacağına işaret eden Erilkun, “Evliliklerin arttığı, üniversite yerleştirmelerinin başladığı bu dönemde ekim ayına kadar yoğun bir hareketlilik olacak. Bu hareketlilikte inşaat firmalarının gayrimenkul teslimlerinin de yoğunlaşacak olması etkili. Kiralık evleri genel olarak mal sahiplerinden bulmak zor. Emlak firmalarının etkinliği kiralık dairelerde çok fazla. Kriter olarak ise kişilerin mevcut iş ve mali durumları dikkate alınıyor. Kiralık evlerde düşük m2 talepleri daha yoğunlukta. Büyükşehirlerde talep yoğun, arz ise sınırlı olduğu için kiralık daire bulmak kolay değil” açıklamasını yaptı.
Kartal, Küçükçekmece, Beşiktaş ve Başakşehir’de kiraların ortalamanın üzerinde seyrettiğini dile getiren Erilkun, gelecek dönemde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde genel olarak enflasyon oranının birkaç puan üstünde kiraların, ulaşım akslarında yer alan gayrimenkullerdeki kiralar ise daha çok artış göstereceğini sözlerine ekledi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları