Pınar Öğünç

Planlanan kreş boyamak, kütüphane açmaktı

20 Temmuz 2015 Pazartesi

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla bir araya gelinmişti. Kampanyanın adı “Kobane'yi Beraber Savunduk, Beraber İnşa Ediyoruz". 19-24 Temmuz tarihleri arasında Kobane'ye yapılacak bu toplu ziyaretin ardında şöyle bir politik motivasyon vardı: “Gezi Direnişi'nin çocukları olarak, Ortadoğu'daki özgürlük direnişinin merkezi olan Kobane'ye gideceğiz. Bizlerin bu çalışmayı gerçekleştirmesinin iki nedeni mevcut. İlki Kobane'de yaşanan yıkım ve gençlik olarak duyduğumuz sorumluluk. Savaşın yıkıntıları arasında ayağa kalkmaya

çalışan, onlarca insanını savaşta kaybeden bir kentin yeniden ayağa kalkış mücadelesine seyirci kalamazdık. Bir diğer neden ise Kobane'nin temsil ettiği değerler. Bizler Gezi Parkı ve Kobane'nin özgürlük, eşitlik, kadın devrimi ve gençlik iradesi anlamına geldiğini düşünüyoruz. Gezi'nin komünlerini Kobane'nin komünlerine benzetiyoruz. Ve Kobane'nin yalnız olmadığını, Gezi'nin çocuklarının Kobane'nin yanında olduğunu göstermek istiyoruz.”

Bir aydan fazladır, açılan standlarda yürütülen yoğun bir faaliyet vardı. Götürülecek yardım malzemeleri, oyuncaklar, çocuklar için resim malzemeleri toplanıp paketleniyordu. Bu yola çıkmış 300 kadar gençten çok daha fazlasının emeği, aklı fikri vardı içinde.

SGDF'den bir heyet geçen haftalarda Kobane'ye gitmiş orada Kobane Belediyesi eşbaşkanlarıyla, Malagel denilen Halkevlerinin yöneticileriyle, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yapılmıştı. Onlar da heyecanlıydı. Bugün onları bekliyorlardı.

 

Neler yapılacaktı?

“Kobane'yi "Beraber Savunduk, Beraber İnşa Ediyoruz" ziyaretinin şöyle hedefleri vardı:

** Öncelikli olarak hâlâ duran şehrin yıkıntılarının temizlenmezine yardım edeceklerdi. İnşaatlarda çalışmayı planlıyorlardı.

** Kaniya Kurda tepesine 500 fidanlık bir hatıra ormanı için çalışılacaktı. Kobane'de hayatını kaybedenlere adanacaktı bu orman.

** Kobanê'de kreş olarak kullanılan bir binanın bahçesine park inşa edilecekti. Kreşin içinin düzenlenmesi, duvarlarına resim çizilmesi, boyanması, velhasıl kreşin yaşar hale getirilmesi gibi niyetleri vardı.

**Kobane Kültür-Sanat Merkezi'ne bir kütüphane kurulacaktı. İsim olarak da Suphi Nejat Ağırnaslı Kütüphanesi düşünülüyordu.

** Bu anlamda yetkinliği bulunanlar Sağlık Bakanlığı'yla sağlık taramasına katılacaktı. Sağlıkçılar hastane ve çadırkentlerde çalışacaklardı.

** BEKSAV, Kobane'de bir hafta boyunca kültür sanat çalışmaları yürütmeyi planlıyordu. Kobaneli çocuklara hediye edilmek üzere müzik aletleri toplanmıştı. Atölyeler düşünülüyordu. Akşamları halkla birlikte konserler ve film gösterimleri yapılacaktı.

Tüm bunları yarın yapılacak gibi değil de, “yapılacaktı” diye yazmak ne acı şimdi...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bir tava bir kepçe 19 Nisan 2017

Günün Köşe Yazıları