Bağış Erten

En pahalı keçiboynuzu

18 Eylül 2015 Cuma

Futbol basit oyun. Biz ne kadar sofistike hale getirmek istesek de öyle. Anlaması da basit, analizi de. İşin âlimleri 3. bölgede çoğalamamadan bahsediyor, spor yazarları kopuk oyundan dem vuruyor, taraftar da daha atağa kalkarken koyuyor tepkisini. Hepsi aynı yere çıkıyor aslında. Onca parayla, onca yıldızla kurulmuş bir takım olarak feci durumda Fenerbahçe. Pas trafiğini efektif kullanamıyor. Koşu verimliliği düşük ve usta ayakların mucizeleri dışında oyunu değiştirebilecek temel bir planı yok. E o zaman sormazlar mı insana? Onca para neden harcanıyor bu oyuna? Bundan daha pahalı bir futbol var mı yeryüzünde? Buna değer mi? Artık şunu anlamanın zamanı gelmedi mi? Oyun, düzen, plan olmayınca varyasyon ne olursa olsun işlemiyor. Tek forvet, çift forvet, on numara falan hikâye. Çünkü Van Persie hâlâ güçsüz. Nani sürekli top eziyor. Orta saha genişleyen ve uzayan oyunu kontrol etmekte zorlanıyor, defans yine tek ayak üzerinde yakalanıp duruyor. Ve bunu herkes görüyor. İşte karşılarında haddini iyi bilen bir oyun planı olunca ne hale geliyorlar. Bu kadarı yetiyor futbolda.

Dev aynası...
Evet, rakip hepimiz için kapalı kutu. Ama sahaya çıkmadan bilinebilecek gerçekler var. UEFA sıralamasının 155.’si Molde. Kaybolmaya yüz tutmuş Norveç futbolu ve liginin şampiyonu. Yani teorik olarak senin sıkletinde bile değil. Ama futbolun doğruları artık Kuzey Kutbu’nda bile kolayca bulunuyor. Zaten ne demiş maç öncesi Molde teknik direktörü Erling Moe: “Eğer bizi izlemeden gruptaki zayıf halka olduğumuzu düşünen varsa yanılır.” Haksız da çıkmadı adam. Önceki gece Şampiyonlar Ligi’nde Arsenal’i darmaduman eden Dinamo Zagreb’e yenilmeden elenmiştiler. Bu gazla Fenerbahçe’yi de duman ettiler.
Neymiş, kupanın favorisiymiş Fenerbahçe! Bakalım gruptan çıkabilecekler mi? Ne dev aynasıymış bu kardeşim! Memleketin siyasetini, futbolunu da iğdiş edip duruyor. Vaatler boca ediliyor, gerçekler sınıfta kalıyor.

Kral çıplak!
Çok ama çok kötüydü Fenerbahçe. İşin kötüsü düzelmesi zor görünen bir kötülüktü bu. Daha açık ve daha sert konuşayım. Dünkü karşılaşma memleket futbolunda geldiğimiz noktanın vehametini göstermek açısından ibret vesikası oldu. Dünyanın reel olarak en şişirme, en pahalı liglerinden birinde kendi komplekslerimiz ve kibrimizle kavrulurken belki çok anlamıyoruz. Ama tartı Avrupa olunca kral çırılçıplak kalıyor ortada. Toplam ederi onda biri olan rakip karşısında darmaduman oldu Sarı - Lacivertliler. Bu sonuç bize bir tek şey gösterdi: Dünyanın en pahalı, verilen paranın karşılığı olmayan futbolunu ve takımlarını izliyoruz. Keçiboynuzuna milyonlar döküyoruz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bu sezon o sezon değil 2 Eylül 2018
Herkes biliyor 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları