Çiğdem Toker

Akkuyu’da yine olağanüstü toplantı

24 Ocak 2018 Çarşamba

Rusya’yla ilgili haberleri, bugünlerde Afrin operasyonu dolayısıyla sık duyup okuyoruz. “Zeytin Dalı Harekâtı” gelişmeleri ve askeri gelişmelere bağlı söylemlerin, Türkiye içinde, farklı başlık altındaki önemli konuların, gündeme taşınıp görünür olmasını engellediğine dün değinmiştik.
Türkiye-Rusya ilişkisinde, uçak düşürme olayından bile etkilenmemiş, mevcut süreçte de dışarıdaki gelişmelerden bağımsız yürüyen ortak alanın hatırdan çıkarılmaması gerekiyor:Akkuyu Nükleer Güç Santralı. (NGS).
Akkuyu NGS ile ilgili dün kayda giren bir gelişmenin dikkatlerden kaçmaması gerekiyor.

Kısa sürede ikinci
Sadece 20 milyar dolarlık mali ölçeğiyle değil, kilovatsaatini Türkiye’nin 12.35 cent’ten satın almayı garanti etmesiyle girdiği taahhüt, süresi ve etki alanı bakımından da ülkenin gelmiş geçmiş en büyük tutarlı yatırımı olan Akkuyu NGS’de yine bir olağanüstü genel kurula gidiliyor.
Köşenin düzenli okurları, daha geçen ay denetim konusunda Rus CEO’yu tam yetkili kılan bir olağanüstü genel kurulu duyurduğumuzu anımsayacaktır.
25 Aralık’ta yapılan o toplantının üzerinden bir ay geçmemişken dünkü Ticaret Sicili’nde yeni bir olağanüstü genel kurul yapılacağı duyurusu yer aldı.
Kısa arayla ikinci kez yapılacak olağanüstü genel kurulunda, bu seferki konu, yönetim kurulu üyelikleri. Şirketin CEO’luğuna 2014’te atanan Fuad Akhundov, Nisan 2016’da bu görevden alınmıştı. Akhundov’un şimdi yönetim kurulu üyeliği de sona erecek.

Rosatom direktörü yönetimde
Akkuyu NGS AŞ’nin, 23 Ocak 2018 tarihli -dünkü- Ticaret Sicil gazetesinde yayımlanan kararına göre, olağanüstü genel kurul 12 Şubat 2018 tarihinde toplanacak, Akhundov görevden alınıp yerine Anton Dedusenko yeni yönetim kurulu üyesi olarak atanacak. Dedusenko, Rus devlet kuruluşu Rosatom’un ticaret direktörlüğü görevini yürütüyor.
Dün yayımlanan kararın altındaki imzalar ise şöyle: Anastasia Zoteva, Fuad Akhundov, Ekaterina Lyakhova, Henri Edouard Proglio, Gennady Sakharov, Alexey Zhukov, Hasan Cüneyd Zapsu.
Akkuyu NGS, geçen yıl sonunda sınırlı çalışma iznini almıştı. Şirketin şu anda öncelikli hedefi, bu yılın mart ayında TAEK’ten (Türkiye Atom Enerjisi Kurulu) inşaat lisansı almak.
Bu lisansın alınması, nükleer reaktör tesislerinin inşaatına başlanmasını mümkün kılacak.
Fakat bütün bu gelişmeler olur, Ankara merkezli şirketin yönetim yapısı değişirken, Türk şirketlerin yatırım ortaklığının akıbeti belirsizliğini koruyor. Akkuyu NGS’de hisselerin yüzde 35-40 oranındaki bir kısmının Türk şirketlerce satın alınacağı, böylece yatırım için 6-8 milyar dolarlık bir kaynak sağlanacağı biliniyor. Daha doğrusu bu plan, Akkuyu için Türkiye’ye 3 milyar dolar göndermiş olan Rus tarafının dileği. Her yıl yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek olan Akkuyu’nun anlaşmasının üzerinden 8 yıla yakın zaman geçti.
Rosatom’un, CKK (Cengiz/ Kolin/ Kalyon) ile geçen haziranda imzaladığı ön protokolün hangi aşamada olduğu bilinmiyor. Üç Türk şirketi kaynak buldu mu? Bulmadıysa, inşaat nasıl başlayacak?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları