CHP uyanırken!

CHP uyanırken!

10.04.2025 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

CHP’nin “Demokratik Laik ve Sosyal Hukuk Devleti”ne sahip çıkan son Olağanüstü Kurultay’ı çok geç kalmış bir uyanış.

Ama hiç kuşkusuz önemli bir uyanış!

CHP bu Kurultay’da, Cumhuriyet Rejimi’nin kurtuluşu için yeniden toplumsal umudu temsil eden bir parti kimliğine geri dönmüş görünüyor.

Dilerim, artık sadece rejimi değil, bizzat kendisinin varlığını da tehdit eden bu iktidara karşı, Türkiye’nin 300 yıllık Bağımsızlıkçı, Eşitlikçi, Özgürlükçü, Çağdaş, mücadelesinin bayrağını hakkıyla taşıyabilir.

***

Bu sütunda CHP’yi eleştiren çok yazı yazıldı.

Ama bütün hatalarına ve eksiklerine rağmen, Cumhuriyet Rejimi’ni kurtarabileceği umudu ile bütün seçimlerde CHP’ye tam destek verildi.

Fakat CHP’nin o kadar çok yanlış ve eksiği vardı ki toplumun Rejim’i kurtarma talebini yerine getiremedi ve son 2023 Genel Seçimleri’nde, az farkla görünse de seçimi kaybettiği ilan edildi.

Üstelik de aralarında Ergenekon, Balyoz, Casusluk gibi Kumpas Davaları sırasında Adalet Bakanı da olan 38 politikacıyı, CHP milletvekili olarak TBMM’ye soktu ve Rejim üzerindeki tehlikeyi geleceğe doğru da uzattı.

Bereket versin Parti, 2023 seçimlerinden sonra, hem başarısız liderliğini değiştirdi hem de 2024 Yerel Seçimleri’nde birinci parti oldu.

Tam bu sırada, 2023 ve 2024 seçimlerinde iktidarı kaybettiğini gören Erdoğan/AKP-Bahçeli/ MHP-HÜDA PAR yönetimi, medya, toplum ve siyaset üzerindeki baskıları, yeni bir Rejim Darbesi düzeyine taşıdı.

Bu Darbe, bundan önce yaptığı ve yargıyı etki altına aldığı Rejim Darbeleri’nden farklı olarak, etkisindeki yargı aracılığıyla doğrudan siyasal yaşama ve siyasal yaşamın vazgeçilmez kurumları olan siyasal partilere yönelmişti.

Görevden alınan ve bir bölümü hapsedilen belediye başkanlarına, DEM’in eski Eş Genel Başkanı ve CB adayı olan Selahattin Demirtaş’a, TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’a, GEZİ mahkûmlarına ve haksızlık, hukuksuzluk simgesi haline gelmiş olan Osman Kavala’ya ilave olarak Zafer Partisi’nin Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ’ı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nu da hapse attı.

İşte bu “yakın ve gerçek” tehdit karşısında CHP nihayet uyandı, silkindi ve kendine geldi:

Cumhurbaşkanı adayı olan İstanbul’un başarılı Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve yeni Genel Başkan Özgür Özel liderliğinde bir “var olmak ya da yok olmak” mücadelesine girişti.

İşte son Kurultay, bu uyanışın Parti ve toplum içinde kurumlaşan yapısını vurguluyor.

***

CHP’nin beş temel hatası vardı:

1) Sağla ittifakı yeterli görmeyerek partiyi sağa kaydırmak, Atatürkçü, Cumhuriyetçi temellerinden saptırmak.

2) İktidar dilini ve mantığını benimsemek ve onun sağcı, baskıcı uygulamalarını olağanlaştırmak.

3) Erdoğan/AKP hükümetini Devlet sanmak ve onun yaptığı, burada saymakla bitmeyecek kadar çok olan Anayasa ihlallerine boyun eğmek.

4) Halkın büyüyen Demokratik tepkilerine liderlik etmek yerine bu tepkileri sönümlendirmek.

5) Tek istisna olan Kılıçdaroğlu’nun Adalet yürüyüşü hariç, halkla doğrudan temas kurmamak ve örgüt ataleti.

Olağanüstü Kurultay, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu liderliğinde, Parti’nin bu beş hatasından kurtulma çabasını, yeni siyaset dilini ve Rejim’i kurtarmak kararlılığını simgeliyor.

Dilerim bu çizgisini sürdürür.

Yoksa hem kendisi hem de zaten altı oyulmuş bulunan “Demokratik Laik ve Sosyal Hukuk Devleti” niteliğindeki “Cumhuriyet Rejimi” yok olacaktır!

Yazarın Son Yazıları

Savaşa çare: 4 ülkede seçim!

Ortadoğu’daki savaşa ve bu savaşın ülkemize bulaşma olasılığına karşı tek çare, ABD, İsrail, İran ve Türkiye’deki seçimlerdir!

Devamını Oku
06.03.2026
Türkiye’ye füze düşerken, emperyalizmle savaş?

Bir İran füzesinin Türkiye’ye düştüğü sırada bir okurum soruyor: “ABD, İran’daki ‘Molla Diktatörlüğüne’ saldırdı.

Devamını Oku
05.03.2026
Savaşın tetikçisi ve asıl amacı

İsrail ve ABD’nin İran’a saldırısı, “Büyük Ortadoğu Savaşı”nın günümüzdeki son aşamasıdır.

Devamını Oku
03.03.2026
Emperyalizm, Lumumba, Musaddık, Allende ve Atatürk

ABD ve İsrail, İran’a saldırıyı başlattı.

Devamını Oku
01.03.2026
Statü: Anzaklılaştırma bakanlığı

Ey Okur Bu yazı, son yıllardaki akıl almaz trajik olayların yaktığı beynimin ürettiği bir İRONİ yazısıdır.

Devamını Oku
27.02.2026
Laiklik sadece devletin değil toplumsal barışın da temelidir

“Siyaset” ya da “Politika”; biri Osmanlıcadan biri Batı dillerinden gelen aynı anlama sahip iki sözcüktür.

Devamını Oku
26.02.2026
En korkunç darbe yargı eliyle laikliğe karşı darbedir!

Çağdaş Demokratik Devlet, kültürel, mukaddes ırk ve inanç kimlikleri ne olursa olsun, bütün vatandaşlarına eşit muamele eden devlettir.

Devamını Oku
24.02.2026
‘İktidar mensupları’nın da ‘vicdan’ları vardır (3)

Bu üç yazılık diziyi, Sosyal Psikolojik temellere dayanarak “Grup Baskısı” kavramı ve kimi zaman onunla çatışan “Bireysel Vicdan” hakkındaki bilgilere dayanarak yazdığımı açıklamalıyım...

Devamını Oku
22.02.2026
‘İktidar mensupları’nın da vicdanları vardır! (2)

“Komisyon”un raporuna ilişkin “Vicdani” soruları da Pazar gününe bırakarak...

Devamını Oku
20.02.2026
‘İktidar mensupları’nın da vicdanları vardır (1)

ÖNCE VİCDAN KAVRAMINI TANIMLAYALIM...

Devamını Oku
19.02.2026
Faşizmi siyaseten öldüren, onun ‘mutlak egemenliği’dir!

Tarih, Sosyoloji (Toplumbilim) ve Siyasal Bilim bize bütün Faşist Liderlerin ve Faşist Rejimlerin hem insanlık tarihinden hem insanlık değerlerinden, hem de kendi toplumsal ve kişisel gerçekliklerinden de kopmuş olduklarını gösterir.

Devamını Oku
17.02.2026
Adalet, bilim ve özgürlük, yok edilemez ki! (3)

Korku ne?

Devamını Oku
15.02.2026
Bilim karşıtlığı-2: Rasathane, güvercin ve katledilenler

Unutmayalım: Türkiye bugünlere cinayetlerle ve darbelerle getirildi ve YÖK de bir askeri darbe kurumudur!

Devamını Oku
13.02.2026
Üniversite çökertilirse gelecek kalmaz!

Son kabine değişikliği, seçimlere giderken ortamın daha gerileceğinin işareti olarak görülüyor.

Devamını Oku
12.02.2026
Sami Selçuk: ‘Kaba güç ölümcüldür!’ (8)

Cumhurbaşkanı, Türkiye genelinde toplam 25 bin 449 hâkim ve Cumhuriyet savcısının görev yaptığını belirtmiş.

Devamını Oku
10.02.2026
Sami Selçuk: Değiştirilen yargıçlar ve uzayan davalar (7)

Herhalde İktidar sayesinde (!) olağanlaşmış olan “Haksızlık, Hukuksuzluk ve Adaletsizlikler”, hukuk, yargı ve akademi çevrelerinde bütünüyle kanıksanmış olmalı ki, “Hukuksuzluk Olgusu” üzerine yazdığım yazılar, iki üç kişi hariç, bu çevrelerde, insanları utandıran bir sessizlikle karşılandı.

Devamını Oku
08.02.2026
Laik hukuk yoksa ne ‘süreç’ olur, ne ‘açılım’ ne de ‘barış’! (6)

DÜN 5 ŞUBAT LAİKLİK GÜNÜYDÜ!

Devamını Oku
06.02.2026
Hukuksuzluk en çok iktidara ve topluma zarar verir (5)

Hukuksuzluk, yani kuralsızlık ve keyfilik, en çok onu yapan iktidarlara ve onların yönettikleri toplumlara zarar verir; çünkü istikrarı bozar!

Devamını Oku
05.02.2026
Hukuksuzluk yapanlar hapisteyken... (4)

HUKUKSUZLUK, sadece devletin değil, toplumun da altını oyuyor: Adalet, güvenlik, ekonomi, iş hayatı, aile, günlük yaşam, ahlak, nezaket, terbiye, geleceğe umut, bütün değerler, kurallar, güvenceler yerle bir oluyor...

Devamını Oku
03.02.2026
Yemin, ahlak, hukuk, namus ve şeref (3)

Bugünkü makalem, bu konuda art arda yazdığım üçüncü yazı.

Devamını Oku
01.02.2026
Hukuksuzluk Türkiye Cumhuriyeti’nde sürekli olamaz!

Yine dünkü Cumhuriyet...

Devamını Oku
30.01.2026
Hukuksuzluk, ahlakı, güvenliği ve devleti de yok eder!

Dünkü Cumhuriyet’in manşeti “‘Çete Lideri’ne VIP ayrıcalığı” biçimindeydi...

Devamını Oku
29.01.2026
Engellenen on parmak mucizesi

Kitaplarımı önce el yazımla yazmaya başlardım.

Devamını Oku
27.01.2026
Uğur Mumcu’yu bir devrimci olarak anmak

Dün, Uğur Mumcu’nun 1993 yılında dinci/ faşistler tarafından haince katledilişinin 33. yıldönümüydü.

Devamını Oku
25.01.2026
Emperyalizmin bilinci ahlakı ve vicdanı

ABD, Suriye’yi teslim ettiği HTŞ (Ahmed eş Şara) ile IŞİD’le mücadele ve İsrail’le ittifak konularında anlaşıp artık SDG’ye ihtiyaçlarının kalmadığını ilan edince Kürtler şaşkınlık içinde, “ABD bize ihanet etti, ABD bizi sattı” kıvamındaki sözlerle yakınmaya başladılar.

Devamını Oku
23.01.2026
Yerli ve milli klavye mucizesini kim katletti?

29 Nisan 2025 günü elektronik postama bir mektup geldi...

Devamını Oku
22.01.2026
Sol tartışır sağ malı götürür (6)

Suriye’deki son gelişmeler, Emperyalizm ile radikal siyasal İslamın bütünüyle anlaştığını gösterdi.

Devamını Oku
20.01.2026
Kuramsal tartışmalar ve ittifak arayışları (5)

Gerek Kemalizm ve Atatürkçülük üzerine, gerekse Marksizm ve Sosyalizm üzerine yapılan kuramsal ve kavramsal tartışmaların sonu yoktur.

Devamını Oku
18.01.2026
Siyasette yeni ittifak arayışları 4

Türkiye şu anda “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” denilen “Şahsım Devleti” modelinden kaynaklanan bir “Rejim Bunalımı” ile karşı karşıya.

Devamını Oku
16.01.2026
Siyasette yeni ittifak arayışları 3

Kemalistler ile Sosyalistler arasındaki ittifak arayışı, tarihimizin en özgürlükçü Anayasası olan 1961 Anayasası sonrasında, TİP’in kuruluşu...

Devamını Oku
15.01.2026
Siyasette yeni ittifak arayışları 2

Devletin ve toplumun bütünlüğü ile, Demokratik ve Laik Cumhuriyet Rejimi’ni korumak için bugünlerde dile getirilen, Kemalistler ile Sosyalistler arasında ittifak önerisi, bir hayli eskidir.

Devamını Oku
13.01.2026
Siyasette yeni ittifak arayışları (1)

ABD’nin Venezuela’yı basıp Başkan Maduro ve eşini alıp götürmesi, bütün dünyada “İç cephenin güçlendirilmesi” sorununu gündeme getirdi.

Devamını Oku
11.01.2026
Venezuela dersleri 3: Muhalefet

“İç cepheyi tahkim etmek için”, muhalefet de etnikçilik, dincilik ve mezhepçilik üzerinden bölücülük yapmamalı, Bağımsız Cumhuriyeti tehlikeye atacak iç ve dış süreçlere destek vermemelidir.

Devamını Oku
09.01.2026
Venezüella dersleri 2: Muhalefet ne yapmalı?

ABD Başkanı Trump’ın, Venezüella Başkanı Maduro’yu, konutunu basarak alıp götürmesi, bütün dünyada müthiş bir şok etkisi yarattı...

Devamını Oku
08.01.2026
Venezüella olayı: Küreselleşmenin üçüncü aşaması

Küreselleşmenin birinci aşaması Sovyetler Birliği’nin çökmesi ile 1991’de başlamıştı:

Devamını Oku
06.01.2026
Nüfusu eğitmek yerine ithal etmek!

Çağdaş Demokratik Devlet vatandaşlarının eğitimlerini çağın gereklerine göre belirlemek zorundadır...

Devamını Oku
04.01.2026
İktidar toplumla ters düştüğünde

Sosyal Psikolojinin en net kuralıdır...

Devamını Oku
02.01.2026
2026, umut ve direniş yılı olsun!

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN...

Devamını Oku
01.01.2026
2025’ten 2026’ya: Terör yeniden sahnede!

2025’in son yazısı:

Devamını Oku
30.12.2025
Dolandırıcılık, kumar ve uyuşturucu niçin yaygınlaştı (Devlet ve ahlak ilişkileri)

Devlet, vatandaşların güven içinde yaşamaları için vardır.

Devamını Oku
28.12.2025