Atatürk ve İnönü sevgisi - Uğur Bayraktutan
Olaylar Ve Görüşler
Son Köşe Yazıları

Atatürk ve İnönü sevgisi - Uğur Bayraktutan

21.11.2024 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni’nde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Şayet Gazi’nin ömrü ve sağlığı en azından bir 10 yıl daha ülkeyi yönetmeye elverseydi hiç şüphesiz 2. Cihan Harbi sonrası bambaşka bir Türkiye görecektik. Maalesef Gazi’nin vefatıyla bu fırsatı kaçırdık” ifadelerini kullanmıştır. Bu sözlerin alt metnini en iyi şekilde analiz etmek gerekmektedir. Çünkü tarih unutmaz, geçmiş günümüzün aynasıdır. Erdoğan’ın bu sözlerini dinleyenler; geçmişte “Ata’ya saygı duruşunda sap gibi ayakta durmaya gerek yok”, “Her 10 Kasım’da yaygara kopartıyorlar” sözlerini de dinlemişlerdir.

Aynı Erdoğan; bugüne kadar defalarca İnönü üzerinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cumhuriyeti vurmaya çalışmıştır. Bu konuşmada da açık şekilde görüldüğü üzere, söylenenin aksine alt metinde verilmeye çalışılan mesajlarla her zaman olduğu gibi algı yaratmak amaçlanmıştır. Bugün; Atatürk’e sempatiyle yaklaşıldığı, Cumhuriyet değerlerine saygılı olunduğu izlenimi vermeye çalışılmasının altyapısında “1 numarayı vuramıyorsan, 2 numarayı hedef al” politikası yatmaktadır. Şimdiye kadar birçok konuşmasında İsmet İnönü’yü “aşağılama” yoluna giden Erdoğan’ın “CHP’nin ‘Milli şef’ diyerek yere göğe sığdıramadığı İsmet İnönü” sözleri belleklerimizdedir. 

Yine Erdoğan; adı Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilen Yassıada’da partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında 27 Mayıs’ı değerlendirmiş; İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye “darbeci” imasında bulunmuş, CHP’yi de darbecilikle suçlamıştır. Erdoğan’ın ilgili konuşmasında geçen “Ülkemizde ne zaman demokrasi güçlenmişse darbeci siyasi zihniyetler kendi hırsları uğruna ülkeyi ateşe vermekten de çekinmemişlerdir. Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki kalkınma hamleleri tek parti döneminde mevcut fabrikaların kapatıldığı bir hüsrana dönüşmüştür. Bizzat İnönü 1946 seçimleri öncesinde ‘Ben ihtilalci ve Kuvayı Milliyeci İsmet’im. Muvaffak olamazsak eski usulde devam ederiz’ diyerek darbe sopasını peşinen göstermiştir” cümleleriyle; İnönü’nün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığını iddia ettiği konuşma hiçbir kaynakta, tutanakta, kayıtta bulunamamıştır.

ASIL HEDEF ATATÜRK

Erdoğan’ın İnönü eleştirilerinin asıl hedefi Atatürk’tür. Koşullar uygun olmadığından İnönü’yü kamuflaj olarak kullanarak Atatürk’e ve Cumhuriyete ulaşmaya çalışılmaktadır. Buradaki asıl nokta; Atatürk’e, Cumhuriyet kazanımlarına, çağdaş yaşama, demokrasiye, özgürlüklere, kadın erkek eşitliğine duyulan hazımsızlık dile getirilemediğinden,1 numaraya dokunulamadığın-dan, 2 numara üzerinden perde arkasından nefret ve aşağılama söylemleriyle gerçek duygu ve düşüncelerin yansıtılmasıdır. 

Ulu önderimiz Atatürk’ün aramızdan ayrılışından sonra cumhurbaşkanı olan İnönü, bu dönemde Türkiye’yi II. Dünya Savaşı belasının dışında tutabilmek için yoğun diplomatik uğraşlarda bulunmuş, savaş sonrası çok partili sisteme girilince bir gezi sırasında önüne çıkan bir çocuğa “Sizi şekersiz bıraktım ama babasız bırakmadım” demiştir. İsmet İnönü’nün II.Dünya Savaşı sürerken uyguladığı “tarafsızlık politikası” bir ulusun kaderini değiştiren, tüm dünyanın örnek gösterdiği bir diplomasi zaferiyle tarihe altın harflerle kazınmıştır. 

Tüm bu çabalara ve kötüleme politikalarına rağmen; büyük vatan sevdasıyla birçok zafer kazanmış, Lozan kahramanı, Cumhuriyet Devrimlerinin mutlak uygulayıcısı, demokrasi atılımlarının yaşama geçirilmesine öncülük eden, büyük devlet adamı İsmet İnönü asla unutulmayacaktır. Halkımızın gözünde içi boş “Atatürk güzellemeleri” ile yeni bir gündem yaratma söylemleri tutarsızlığın ötesine geçemeyecek(-tir.)

Bizler; Atatürk’ün varlığından, ilke ve devrimlerinden, düşünce sisteminden, Cumhuriyetin kazanımlarından güç alarak onun manevi mirasının bizlere yüklediği sorumlulukla Cumhuriyetimize sahip çıkacak; hak, hukuk ve adaletten ödün vermeyen, demokratik ve barış dolu çok daha güzel bir Türkiye için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm yaşamını ülkesine adayan, engin ufkuyla bizleri aydınlatan, evrensel fikirleriyle dünyaya yön veren Ata’mızın açtığı yolda, gösterdiği hedefe büyük bir inanç ve azimle yürürken onun yaktığı aydınlık meşaleyi gelecek nesillere aktarmak için elimizden gelen gayreti gösterecek; dün olduğu gibi bugünde, yarında ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’yü amasız, fakatsız rehber edinmeye, onları her geçen gün artan özlem ve şükranla anmaya devam edeceğiz.   

UĞUR BAYRAKTUTAN
TBMM İDARE AMİRİ, CHP ARTVİN MİLLETVEKİLİ                                                     

Yazarın Son Yazıları

Devlet ve kalkınma Okan Toygar’ın - Bilin Neyaptı

Bir ülkede ekonomi yönetiminin temel hedefleri verimlilik ve adil bölüşümdür.

Devamını Oku
18.12.2025
Programda işçinin adı yok - Engin Ünsal

CHP 39. Olağan Kurultayı’nda tüzük değişikliği yaptı ve iktidar programını kabul etti.

Devamını Oku
17.12.2025
Yargı öyküleri - Ziya Yergök

Yıllar önce, 5 Ocak 1982’de Çetin Altan’ın Milliyet gazetesindeki “Şeytanın gör dediği” adlı köşesinde “Eski (Mahkeme Koridorları) sütununa özlem” başlıklı yazısında yer alan, bir ceza avukatının “Oturum” adlı anı kitabından alıntılanmış ilginç bir yargı öyküsüne değinmek istiyorum.

Devamını Oku
17.12.2025
Devletçiliğe dönebilmek... - Kemal Onur

Demokratik ve laik sosyal hukuk devletimizin kurucu lideri Atatürk’ün yönetimi döneminde; ülkemizin ulusal çıkarı açısından bilimsel anlayış ve duyarlı bir bilinçle, iç ve dış sermaye şirketlerinin çıkarları için vahşi madenciliğe kesinlikle fırsat verilmemiştir!

Devamını Oku
17.12.2025
Bu çığlığı duyun! - Mustafa Gazalcı

MESEM, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sözde mesleki teknik eğitim merkezleri uygulaması.

Devamını Oku
16.12.2025
ABD’nin esnek realist stratejisi - Nejat Eslen

11 Eylül’ün hemen sonrasında ABD, tek kutuplu dünya düzeninin verdiği cesaretle küresel egemen güç olmanın hayallerini kuruyordu.

Devamını Oku
16.12.2025
Çağdaşlık yolunda bir ömür - Hüseyin Karataş

Çağdaşlık eksikliğine ve dokunulmazlara dokunan sevgili hocam Prof. Dr. Türkan Saylan...

Devamını Oku
13.12.2025
Geleceğin savaş alanı, Türkiye ve Karadeniz - Doğu Silahçıoğlu

“Erken Cumhuriyet dönemi”nde (1923-1938) savunma sanayisindeki gelişmeler Türkiye’yi; başta uçak olmak üzere harp silah araç gereçlerinde dış satım yapan bir ülke konumuna getirmişti.

Devamını Oku
12.12.2025
Gençlik MESEM’den büyüktür - Kaan Eroğuz

AKP iktidarı tarafından 2016 yılında örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınan mesleki eğitim merkezleri (MESEM), çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasında ve “kurumsallaşmasında” kritik bir rol oynuyor

Devamını Oku
12.12.2025
Komisyonda emekçinin adı yok - Şükrü Karaman

Milyonlarca emekçinin yeni ücrete ilişkin alacağı kararı merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına yarın başlayacak.

Devamını Oku
11.12.2025
İnsan onuru ve demokrasi - Ayşe Atalay

TDK sözlüğünde “onur” kavramı insanın kendisine karşı duyduğu saygı olarak tanımlanıyor.

Devamını Oku
11.12.2025
Karadeniz’de neler oluyor? - Can Erenoğlu

Dünyanın en güvenli ve istikrarlı denizi Karadeniz dünyanın en tehlikeli deniz alanına mı dönüştürülüyor?

Devamını Oku
10.12.2025
Gelir adaletsizliği tırmanıyor! - Devrim Onur Erdağ

Türkiye'de emeğin değeri uzun zamandır siyaset meydanında sıkça dile getirilen bir konu.

Devamını Oku
10.12.2025
Yeni feodal çağ ve dijital baronluk - Doğan Sevimbike

Yanis Varoufakis’in No Kings Means No Barons başlıklı yazısı, çağımızın ekonomik ve siyasal düzenini “yeni bir feodalizm” olarak niteliyor.

Devamını Oku
09.12.2025
Erdoğan’ın 2005’teki hayalleri - Kadir Serkan Selçuk

Yıl 2005. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, o dönem henüz el konmamış olan Sabah gazetesinin 20. kuruluş yıldönümü için gazeteye bir yazı yazmıştı.

Devamını Oku
09.12.2025
Terörist başının ayağına gitmek... - Hatice Topçu

Ulus devletler; tarih bilinci, ortak coğrafya ve dil birliğine dayanır.

Devamını Oku
08.12.2025
‘Kırkyama’ siyaset… - Prof. Dr. Utku Yapıcı

Türk siyasetinde son yıllardaki en ilginç gelişme siyasi kimlikler düzleminde yaşanıyor.

Devamını Oku
08.12.2025
Çocuklarımız artık kimsesiz mi? - Özgür Hüseyin Akış

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında söylenmiş bir cümle hâlâ kulaklarımızda çınlar:

Devamını Oku
07.12.2025
Çözüm mü, çözülme mi? - Ülgen Zeki Ok

Emperyalist güçlerin Ortadoğu’daki kirli emellerinin önündeki en büyük engel olan Atatürk’ü Türk halkının yüreğinden söküp atmak, yani öldürebilmek için bir gri propaganda yöntemi uyguluyor.

Devamını Oku
06.12.2025
Tek Çin ilkesi - Wei Xiaodong

Türkiye’de Çin’in Tayvan bölgesi yaygın olarak bilinse de bu bölgeye ilişkin tarihi ve siyasi bilgiler genellikle sınırlı kalmaktadır.

Devamını Oku
05.12.2025
Cumhuriyete sahip çıkma konuşması: Atatürk’ün ‘Bursa Nutku’ - Hamdi Yaver Aktan

Mustafa Kemal Paşa, 3 Şubat 1933 akşamı İzmir Kordon’daki köşkte akşam yemeği sırasında Bursa’daki olayı öğrenir.

Devamını Oku
03.12.2025
Demokraside seçilenler özgür olmalı - Hüseyin Mert

Demokrasi; çağdaş yaşamın, mutluluğun, ekonomik kalkınmanın ve her türlü gelişmenin önkoşulu, altyapısı ve temelidir.

Devamını Oku
03.12.2025
İktidarın eğitimdeki U dönüşleri - Nazım Mutlu

Siyasal yaşamının toplamı çeyrek yüzyılı bulan iktidar partisinin kısa tarihi, sayısız U dönüşleriyle doludur.

Devamını Oku
03.12.2025
Tekke ve zaviyelerin kapatılması - Doç. Dr. Hüner Tuncer

Tekkeler ve zaviyeler, İslamdaki tarikatların dinsel tören, toplantı ve eğitim yerleridir.

Devamını Oku
02.12.2025
Suyun akışını sürdürmek - Dr. Anıl Yıldırım Poyraz

“Su ateşe galiptir ancak bir kaba girerse ateş onu kaynatıp yok eder.” - Mevlana

Devamını Oku
02.12.2025
21.yüzyılda Türkiye’de sosyal demokrasi - Halil Sarıgöz

Sosyal demokrat partilerin tarihsel serüvenine baktığımızda, parti programlarının yalnızca birer teknik metin değil; toplumun yönünü, siyasal aklın niteliğini ve iktidar imgelemini belirleyen kurucu belgeler olduğunu görürüz.

Devamını Oku
01.12.2025
Gıda güvenliği sistemimiz alarm veriyor - Adnan Serpen

Gıda yaşam için olmazsa olmazdır ancak kirlenirse hastalığa, hatta ölüme bile neden olabilmektedir.

Devamını Oku
01.12.2025
Buğra Gökce, Silivri'den Cumhuriyet'e yazdı

Otuz altıncı pazar...

Devamını Oku
29.11.2025
İhanetin adı barış olamaz… - Erol Ertuğrul

Güzel yurdumuzda 23 yıldır uygulanan politikalarla, üniter devlet yapımıza ve Cumhuriyetimizin kuruluş anlayışına uymayan görüşler seslerini yükseltmeye başladı.

Devamını Oku
29.11.2025
İmralı ziyareti ve TBMM - Hüseyin Özkahraman

Türkiye’de “Kürt meselesi”, etnik kimlik tartışmalarını aşan; devlet-toplum ilişkilerini, siyasal katılım biçimlerini, demokratikleşme dinamiklerini ve meşruiyet tartışmalarını doğrudan etkileyen çok katmanlı bir olgudur.

Devamını Oku
28.11.2025
İddianame hukukla bağlı mı? - Doğan Erkan

İmamoğlu iddianamesi başından beri hukuk dili yerine tercih edilen siyasal retoriğiyle, delil boşluğuyla, rivayet anlatımlarıyla tartışılıyor.

Devamını Oku
28.11.2025
Seçimin sakatlanması - Cihangir Dumanlı

Anayasamızın 2. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir devlettir.

Devamını Oku
27.11.2025
Kurucu felsefeye dönüş - Mehmet Tomanbay

Son açıklanan TÜİK verileri enflasyon, işsizlik ve derinleşen yoksulluğun gittikçe büyüyen sorunlar olduğunu göstermektedir.

Devamını Oku
27.11.2025
İmralı vesilesiyle CHP dövmek - Esat Aydın

İmralı vesilesiyle CHP dövmek - Esat Aydın

Devamını Oku
26.11.2025
Eğitim sürecinde öğretme ve öğrenme - Cihat Karaali

Geçmişte eğitimciler yalnızca öğretmen değillerdi.

Devamını Oku
26.11.2025
Düzensiz dünya nereye gidiyor? - Nejat Eslen

Yeni bin yılın ilk yüzyılının ilk çeyreği yakında bitecek.

Devamını Oku
26.11.2025
Radbruch formülü ve Türkiye bağlamı - Başar Yaltı

Daha önce bu sütunlarda yayımlanan “Adaletsizliği Görmek” (Cumhuriyet, 07.11.2025) başlıklı yazımızda; adalete giden yolun adaletsizliği görmekten geçtiğini, bir hukuk düzeninde karar veren konumundaki tüm görevliler ile hukuk normlarını uygulayan tüm yetkililerin adaletsizliği görmek, önlemek ve adaleti yerine getirmekle görevli olduklarını, adaletsizliği görme yetisine sahip olmayanların yargıç ve savcı yapılmaması gerektiğini belirtmiştik.

Devamını Oku
25.11.2025
Türkiye Araf’ta - Gani Işık

Şimdilerde Türkiye’ye bir hal oldu; Cumhur İttifakı, İmralı ile hemhal oldu.

Devamını Oku
25.11.2025
Öğretmenim, canım benim! - Duran Güldemir

24 Kasım Öğretmenler Günü’nün anlamını ve önemini anlatmak için söylenecek çok söz var elbette ancak Ceyhun Atuf Kansu’nun “Dünyanın Bütün Çiçekleri” şiirinin bu dizeleri sanki bir başka söze gerek yoktur der gibi derin bir duygusallık içine sürüklemektedir bizi.

Devamını Oku
24.11.2025
Uçak kazasının düşündürdükleri... - Cumhur Utku

Geçen hafta Azerbaycan-Gürcistan sınırında düşen askeri uçağımızla ilgili bir tanımı düzeltelim

Devamını Oku
22.11.2025