Deniz Berktay, Kiev'den bildiriyor: 'Gül Devrimi'ni hatırlattı

Gürcistan’da Batı yanlıları, hükümete geri adım attırmasına karşın sokakları bırakmıyor. Gürcü politikacı Volski ise militanların “gençliği ihtilale sevk etmek” için ülkeye geldiğini iddia etti.

Deniz Berktay, Kiev'den bildiriyor: 'Gül Devrimi'ni hatırlattı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.03.2023 - 04:00

Gürcistan’da iktidarın protestolara neden olan “yabancı ajan” yasa tasarısını geri çekmesine karşın muhalefet, hükümetin istifası ve “Avrupa geleceği” talebiyle protestolara devam edeceğini açıkladı. ABD yönetimi, Gürcistan hükümetini söz konusu yasa tasarısını tamamen iptal etmeye davet ederken Rusya, olayların arkasında Washington’ın olduğunu söylüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de eylem yapan kendi ülkesi ve Moldova ile birlikte geçen yıl Avrupa Birliği’ne başvuran Gürcistan’ın muhalefetine desteğini açıkladı.

‘2003’ İLE BAĞLANTISI 

Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin ülkedeki sivil toplum örgütleri ve basın yayın kuruluşlarının gelirlerinin yüzde 20’den fazlasını yurtdışından elde etmeleri halinde “yabancı ajan” olarak nitelendirilip mali faaliyetlerini açıklama zorunda bırakılmasını öngören yasa tasarısı, muhalefetin eylemlerini şiddetlendirmiş ve Batılı ülkelerin tepkisine neden olmuştu. Ülkede 7 Mart’ta kitlesel protestolar başlamış ardından da hükümet de önceki gün geri adım atarak Rusya’dan esinlendiği söylenen tasarıyı geri çekmişti. Gürcistan, ABD’nin eski Sovyet ülkelerinde ünlü milyarder George Soros aracılığıyla gerçekleştirdiği “renkli devrimlerin” en başarılı sonucu aldığı ülke olarak biliniyor. 2003 sonunda ABD’nin açık desteğiyle gerçekleşen ve Mihail Saakaşvili’nin iktidara gelmesini sağlayan Gül Devrimi sonrasında Gürcistan’daki Soros destekli vakfın başkanı, eğitim bakanı olarak atanmıştı. 

2013 seçimlerindeyse yönetim, muhalefetteki Gürcü Hayali Partisi’ne geçmiş ve yeni hükümet, Rusya’yla bazı konularda uzlaşmaya dayalı politika uygularken Saakaşvili’yi de vatandaşlıktan çıkarmıştı. Ukrayna vatandaşlığına geçen Saakaşvili, 2021’de, hakkında yakalama kararı olmasına rağmen bir ihtilal çıkarma beklentisiyle ülkesine dönmüş fakat Gürcistan’a varır varmaz cezaevine gönderilmişti. Saakşvili’nin kurucusu olduğu Birleşik Ulusal Hareket de 7 Şubat’ta, parlamentodan ayrılarak sokak eylemlerine başladığını ilan etmişti. İktidarın yasa tasarısıysa yangını körüklemiş oldu.

KARŞIT KAMPLAR

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan yönetimini, tasarıyı tamamen iptal etmeye çağırdı. Gürcü yönetimi, olaylarda Ukrayna’dan gelen militanların da etkili olduğunu savunuyor. Gürcistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Georgi Volski, Ukrayna’dan Saakaşvili taraftarı olan ve Rusya-Ukrayna savaşında çarpışmış olan Gürcü militanların, “gençliği ihtilale sevk etmek” için ülkeye geldiğini söyledi.   

Rusya yönetimi ise olaylarda ABD’nin parmağının olduğunu söylüyor. Rus lider Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, tasarının kabul edilmesi halinde bunu veto edeceğini söyleyen Gürcü Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin, halkına Gürcistan’dan değil ABD’den seslendiğini ve böylece olaylarada yabancı parmağı olduğunu kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da olayların dışarıdan kurgulandığının açıkça görüldüğünü ve bunun 2014’te Ukrayna’da gerçekleşen ihtilale benzediğini dile getirdi.


Etiketler: #Gürcistan #Volski

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon