Fransa'nın 'Gezi'si
Fransa'da çalışma yasası protestoları ülke geneline yayıldı, ulusal gazetelerden nükleer santrallere kadar bir çok işyeri greve gidiyor. Fransa hükümeti tartışmalı çalışma yasası reformununa karşı protesto eylemlerinin artması üzerine, tasarının yumuşatılabileceğini duyurdu. Grevci işçiler otoyollara ve köprülere barikat kurdu. Barikat kurulan yerler arasında Normandiya'daki bir nükleer denizaltı üssü de var. Fransa'da yaşanan olaylar Gezi direnişini anımsattı.
Fransa’da iş yasası protestoları genel greve dönüşürken, petrol rafinerileri ve yakıt depolarının ardından nükleer santrallarda çalışma durdu. Elektriğin yüzde 75’ini sağlayan 19 nükleer santralın 16’sında işçiler Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) grev çağrısına uydu. İlk etapta elektrik üretimi 4 bin megawatt düştü.
Fransa’yı yakıtsız bırakan gelişmeler Sosyalist Parti hükümetinin büyük tepki çeken iş yasasını mecliste oylamadan yasalaştırmasından sonra geldi. 10 Haziran’da başlayacak EURO 2016 için yüz binlerce futbolseverin Fransa’ya gelişi öncesi hayat durma noktasına geldi.
Benzin istasyonlarının üçte birinin yakıtsız kalması, uzun kuyruklar oluşması ve pek çok aracın kontak kapatması üzerine hükümet stratejik yakıt rezervlerini kullanmaya başladı.
Cumhurbaşkanı François Hollande, bakanlar kurulu toplantısında “Ekonominin ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için her şey yapılacak” dedi.
Güvenlik güçlerine verdiği grev kırma emri grevleri tırmandırmaktan başka işe yaramayan Başbakan Manuel Valls ise CGT’ye “ekonomiyi rehin almak, demokratik davranmamak” suçlamalarını yöneltmesinin ardından “Fransa’da yasaları sendikalar yapmaz” diye çıkıştı.
Dün Valls “Yasada hâlâ değişiklik ya da düzeltme mümkün, ama özü aynı kalmalı. Geri çekilmesi mümkün değil” dedi. La Havre’da liman işçileri sokağa dökülürken, Paris’teki protestoda 100 kişilik bir grup vitrinleri indirip araçlara saldırınca polisle çatışma çıktı.
Dün Fransız basını tarihi bir gün yaşadı. CGT tüm gazetelere greve destek verme ve iş yasası ile ilgili bildirisini yayımlama çağrısı yaptı.
Çağrıya olumlu yanıt vermeyen gazetelerin matbaalarında iş durduruldu. Dün Fransa’da bayiye ulaşabilen tek bir günlük gazete oldu: Fransız Komünist Parti’si yayın organı L’Humanite. L’Humanite bildiriyi yayımladı. Sadece internetten yayımlabilen diğer gazeteler ise CGT’yi “yayın politikamıza karışamaz” diyerek protesto etti.
Çalışma yasasındaki değişiklikler:
* Haftada 35 saat çalışma limiti değişmiyor ancak sadece ortalama çalışma süresi olarak kabul edilmesi teklif ediliyor.
* Şirketlere yerel sendikalarla görüşüp daha fazla ya da daha az çalışma süresi uygulamalarına geçme hakkı tanınıyor. Yasa teklifindeki azami çalışma süresi ise 46 saat.
* Şirketlere maaş indirimi konusunda daha fazla hak tanınıyor. İşten çıkarmalar kolaylaştırılıyor.
* Çalışanların izinlerini ne zaman kullanabileceği konusunda şirketlerin söz hakkı artırılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!