Göbeklitepe'ye beton döküldü

Göbeklitepe'ye beton döküldü
20 Mart 2018 Salı, 17:31
Göbeklitepe'ye beton döküldü
Şanlıurfa’da, dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe'ye "iyileştirme çalışmaları" adı altında beton döküldü. Geçirdiği kalp krizi sonucu 2014 yılında yaşamını yitiren eski kazı başkanı arkeolog Klaus Schmidt'in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, arkeolojik alana beton döküldüğünü gösteren fotoğrafları sosyal medyadan paylaştı.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
Schmidt, Göbeklitepe'nin 'F yapısı' (Kaya tapınağı) denilen bölgenin hemen yanına beton döküldüğünü, Neolitik döneme ait mimari kalıntılara 3 metre uzaklıkta bulunan alanın iş makineleriyle ezildiğini belirtti.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
Çiğdem Köksal Schmidt, eşi Klaus Schmidt’in yapılmasını istemediği, Göbeklitepe’yi tahrip edecek her şeyin gerçekleştirildiğini belirterek, "Yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar" dedi. Schmidt, ayrıca çalışmalar sırasında arkeolog, bakanlık temsilcisi ya da müze görevlisinin alanda olmadığına da belirtti.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
'BENDEN BAŞKA KİMSENİN CANI ACIMIYOR MU?' Eşiyle birlikte 20 yıldır bölgede kazı çalışmalarını yürüttüklerini, eşinin ölümünün ardından bu görevi bırakmak zorunda kaldıkları belirten Çiğdem Köksal Schmidt, sosyal medya hesabından beton ve iş makinelerinin çalıştırıldığı Göbeklitepe’den fotoğraflar da paylaşarak, şunları kaydetti:
Göbeklitepe'ye beton döküldü
"Benden başka kimsenin canı acımıyor mu? Burası Göbekli tepe. Taze beton dökülen alanın yanı başında görülen 'F yapısı' (Kaya tapınağı) adını verdiğimiz alan, üzerinde iş makinalarının eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar ama orada da 15 cm. derinlikte ana kaya üzerinde Neolitik döneme ait izler var.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
2013 yılında başlayan ahşap yürüme yolu projesinin bir kısmını sökmüşler, neden , başka bir güzergah saptamışlarmış. Yeni saptanan güzergah tam da Klaus'un ziyaretçi yoğunluğu yönelmesin diye ferah tuttuğu bir alanda.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
Eski tren yollarından kalma ahşaplarla yürüme yolunu aşağıdaki ziyaretçi merkezinin oraya kadar kesintisiz yapacağız, sit alanına kesinlikle beton dökmeyiz, asfalt yapmayız demişlerdi Klaus hayattayken.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
Onun yapılmasını istemediği, Göbeklitepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar. Bu sabah Göbeklitepe’yi ziyaret ettiğimde nasıl hızlı bir tahribat vardı anlatamıyorum. Ben tahribat diyorum, onlar Doğuş yol yapıyor, proje böyle diyorlar.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
Bir tane arkeolog, bakanlık temsilcisi, müze görevlisi yok alanda. Bir arkeolog neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak bakanlık temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi veriliyor?"
Göbeklitepe'ye beton döküldü
FİRMA YETKİLİLERİ: ÇALIŞMALAR TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR Göbeklitepe'de yürüyüş yolu ve çevre düzenlenmesi için yürütülen çalışmalarda, kazı alanında hasara yol açmadan inşaata devam edildiğini bildiren firma yetkilileri ise söz konusu yüzeydeki alana, metrelerce uzunlukta, keçeye benzer halı serdiklerini savundu.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NE GİRMESİ BEKLENİYOR Öte yandan Göbeklitepe kazı alanında devam edilen restorasyon çalışmalarında, tarihi eserlerin bulunduğu bölgeye 6 milyon 600 bin euroluk bedelle koruma amaçlı çatı yapıldı.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
Ziyarete açılan Göbeklitepe'ye, bu yıl turizm sezonunda yerli ve yabancı turistlerin yoğun katılımının beklenildiği öğrenildi.
Göbeklitepe'ye beton döküldü
Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Göbeklitepe'nin, gelecek yılın başında asıl listeye alınması için çalışmalar yürütülüyor.

En Çok Okunan Haberler