Kan ve gözyaşı... Dünyada 2016'ya damgasını vuran olaylar
2016, dünyada yaşanan katliamlar ve yaşamını yitiren binlerce insanla tarihe damga vurdu. Tüm dünyada yaşanan ve uzun süre gündemi meşgul eden olayları sizler için derledik...
5 Ocak-Suudi Arabistan-İran gerilimi
Dünya 2016'ya Suudi Arabistan-İran geriliminin yükselmesiyle başladı. Riyad Yönetimi, Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etti. Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ateşe verildi. Sünni ülkeler İran ile diplomatik ilişkilerini kesti.
6 Ocak- Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yaptı
Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer tesisleri yakınında 5.1'lik bir deprem meydana geldiğini duyurdu ancak birkaç saat sonra Kuzey Kore'den yapılan açıklamada, "Başarılı bir hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdik" denildi. Uluslararası kamuoyu, bu gelişmeye çok sert tepki gösterdi. ABD'den denemenin başarılı olmadığı yönünde açıklama geldi.
21 Ocak- Davos'ta rekor
Bu yıl 46'ncısı düzenlenen Davos zirvesi 40'ın üzerinde devlet başkanı ve başbakanın katılımıyla yeni bir rekor kırıldı. Mülteci krizinden işimizi elimizden alacak robotlara, çok geniş bir yelpazede tüm dünyayı yakından ilgilendiren konuların görüşüldüğü zirveye 2500 kişi katıldı.
2 Şubat- Zika virüsü alarmı
Hamile kadınlara bulaşması durumunda bebeklerin beyin gelişimini engelleyen ve kafalarının normalden küçük kalmasına yol açan Zika virüsü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel acil durum ilan edilmesine neden oldu.
20 Şubat Umberto Eco hayatını kaybetti
Kitapları Türkçenin de aralarında bulunduğu onlarca dile çevrilen İtalyan yazar Umberto Eco hayatını kaybetti. Kitapları milyonlarca satan Eco, 84 yaşındaydı.
20 Şubat- İran ile nükleer anlaşma-
İran'ın P5+1 ile yani altı büyük güç arasında nükleer anlaşma sağlandı. ABD ve AB, Tahran Yönetimi'ne karşı yaptırımları kaldırma kararı aldı.
9 Mart
2016 Yılının ilk güneş tutulması
21 Mart-Obama'dan tarihi ziyaret
ABD Başkanı Barack Obama, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’yla görüşmek üzere Havana’ya gitti. Bu, sıradan bir temas değil, çünkü 88 yıldır ilk kez bir ABD lideri Küba’yı ziyaret etti. Küba’yı en son ziyaret eden ABD lideri 1928 yılında Calvin Coolidge olmuştu.
22 Mart-Belçika kana bulandı
Brüksel’de IŞİD Zaventem Havalimanı ile Maelbeek metro istasyonunda 3 bombalı saldırı düzenledi: 34 kişi öldü, 250 kişi yaralandı.
26 Mart- The Independent kapandı
Yoluna dijitalde devam etme kararı alan İngiltere’nin en saygın gazetelerinden The Independent son kez baskıya gitti
27 Mart- Pakistan'da lunaparka saldırı
Pakistan’ın Lahor kentinde bir lunaparka canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırıda çoğu kadın ve çocuk 72 kişi yaşamını yitirdi, 300’den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı Taliban üstlendi.
4 Nisan Tarihin en büyük vergi sızıntısı... Panama belgeleri-
Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait milyonlarca sayfalık dokümanın sızmasıyla, aralarında 12 lider ve 143 politikacının da olduğu binlerce kişinin offshore hesapları ortaya saçıldı. Forbes'ın milyarderler listesinde bulunan 29 kişinin ismi belgelerde yer alıyor. Türkiye'den de çok sayıda isim var.
27 Nisan- Venezuela'da Kamu Çalışanlarına Mesai İki Güne İndi...
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, şiddetli kuraklık nedeniyle barajlardaki su seviyesinin tarihi düşük seviyelere indiği ve elektrik krizinin baş gösterdiği ülkede devlet memurlarının en az 2 hafta süreyle sadece pazartesi ve salı günleri işe gideceğini duyurdu.
19 Mayıs- Akdeniz'de facia
Paris-Kahire seferini yapmakta olan, 3'ü çocuk 56 yolcu ve 7'si uçuş görevlisi 10 kişilik mürettebatın bulunduğu Airbus A320 tipi yolcu uçağı, Yunanistan'ın Kerpe Adası açıklarında denize düştü. Kazadan uçakta bulunan 56 kişi de yaşamını yitirdi.
27 Mayıs- Kerry ve Obama'dan Hiroşima'ya tarihi ziyaret
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin 71 yıl önce atom bombası attığı Japonya'nın Hiroşima kentindeki anıtı ziyaret etti.
ABD’nin 71 yıl önce atom bombası attığı ve 140 bin kişinin ölümüne yol açtığı Hiroşima’ya görevdeyken giden ilk ABD başkanı olan Obama, "71 yıl önce bulutsuz, parlak bir ağustos sabahı gökten ölüm yağdı ve tüm dünya sonsuza dek değişti" dedi.
Ayrıca Obama, ziyaret öncesi Küba'ya yönelik bazı yaptırımları da kaldırdı. Trump dönemiyle birlikte ilişkilerin yeniden buzdolabına girebileceği kaygıları var.
3 Haziran- Bir efsane yaşamını yitirdi
ABD'li efsane boksör 74 yaşındaki Muhammed Ali hayatını kaybetti
12 Haziran- ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırısı: 50 ölü
ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği bir kulübe silahlı saldırı düzenlendi. Orlando Valiliği, saldırıda 50 kişinin öldüğünü, 53 kişinin de yaralandığını açıkladı. Kentte olağanüstü hal ilan edildi.
23 Haziran-Brexit depremi
23 Haziran’da Britanyalıların yüzde 52’si Avrupa Birliği’nden (AB) çıkıp çıkmama yönündaki tercihlerinin sorulduğu referandumda “evet”ten yana oy kullandı.
Bu boşanma çabası her ne kadar uzun süredir Londra siyasetinde yer alsa da sonuç gerek Britanya gerekse AB içinde ciddi krize yol açtı. Muhafazakar Partili Başbakan David Cameran ilk başlarda referanduma sunarız diye destek verip ardından hayır cephesinden kampanyaya katılırken, sandık sonucu kariyerine mal oldu.
Başbakanlık koltuğundan istifa etti.
Londra’nın çıkış kararı, halihazırda AB içindeki bölünme kaygılarını arttırmış halde. Avrupa bir yandan yabancı düşmanı, göçmen karşıtı söylemli aşırı sağın özellikle Fransa, Almanya’da yükselmesiyle zorlu bir süreçte.
Gözler 2017’de Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde. Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Le Pen ile merkez sağın adayı Fillon arasında mücadelenin geçebileceği iddiaları var.
Halihazırdaki Sosyalist Parti’li Cumhurbaşkanı Hollande ise düşük kamuoyu desteğinin de etkisiyle yarışta yer almayacağını duyurdu.
Sosyalistlerde de adaylık seçimleri yeni yılda.
İtalya’da ise Başbakan Renzi 4 Aralık’taki anayasada değişiklik referandumunu kendi siyasi kariyerine kitleyerek koltuktan ayrılmak durumunda kaldı. Şimdi ülke seçimlere hazırlanıyor.
Popülist 5 Yıldız Hareketi’ne desteğin artması kaygı yaratıyor. Oluşum iktidara gelirse AB üyeliğini referanduma götürme, Avro’dan çıkma vaatleriyle de biliniyor. Bu arada İtalya ile aynı gün Avusturya’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Avrupa’ya umut olan bir sonuç geldi.
Aşırı sağın adayıyla başabaş mücade eden Yeşillerden Alexander Van der Bellen, ipi göğüsleyen taraf oldu.
23 Haziran- İngiltere AB'ye 'hayır' dedi, İngiltere Başbakanı David Cameron istifa etti
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı oyladığı referandumla ilgili 31.5 milyon seçmenden 16 milyonu 'hayır' dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron istifa etti
7 Temmuz-ABD'de siyahiler polis şiddetinina karşı ayaklandı
25 Eylül ABD’de Polisin özellikle siyahilere karşı aşırı güç kullandığı tartışmaları yılbaşından itibaren 71 siyahi, çeşitli olaylarda polis şiddeti nedeniyle yaşamını yitirdi.
ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde Keith Lamont Scott (43) adlı siyahinin, 7 Temmuz'da da Alton Sterling(37)'in polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından siyahiler sokaklara döküldü.
14 Temmuz- Fransa'da katliam: 84 kişi yaşamını yitirdi
Fransa'da Bastille Günü'nü kutlamaları sırasında bir kamyon kutlama yapan kalabalığın içine daldı. Saldırgan kamyonla 2 kilometre boyunca kalabalık içerisinde ilerledi, önüne geleni ezdi ve silahla etrafa ateş açtı.
Saldırıda 10’u çocuk ve genç 84 kişinin yaşamını yitirdi, 52’si ağır 202 kişi yaralandı.
26 Temmuz-Güneş enerjisiyle dünya turu
Solar Impulse 2 Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye inerek dünya turunu tamamladı. Dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak olarak tarihe geçti.
16 Temmuz- Darbe girişimi sonrası...
FETÖ'nün darbe girişiminde bulunan 8 asker helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç'a kaçtı.
9 Ağustos-Rus uçağının düşürülmesinin ardından Putin ve Erdoğan ilk kez görüştü
Türkiye'nin Su-24 savaş uçağını düşürmesi ardından Erdoğan ve Putin uçak krizinin ardından ilk kez St. Petersburg'da bir araya geldi.
18 Ağustos- Ümran bebeğin kanlı yüzü yürekleri dağladı
Halep'teki bir hava saldırısının ardından enkaz altından çıkartılan beş yaşındaki Ümran Dakneş'in görüntüleri dünyanın yüreğini dağladı. Ümran bebek Suriye'deki şiddetin de sembolü haline geldi
24 Ağustos- İtalya'da deprem: 250 ölü
İtalya'nın orta kesimde bulunan Perugia kenti yakınlarında 6.6 büyüklüğündeki deprem meydana geldi: 250 ölü
2 Eylül
Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov yaşamını yitirdi.
3 Eylül- Çin ve ABD Paris İklim Anlaşması'nı onayladı
Emisyon salınımını azaltmak ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için varılan Paris mutabakatına 3 Eylül’de ABD Başkanı Barack Obama ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’den de imza geldi. Dünyadaki en büyük karbondioksit “kirleticisi” olarak değerlendirilen bu iki ülkenin imzası iklimle mücedele için bir dönüm noktası olarak yorumlanıyor.
28 Eylül- Şimon Peres yaşamını yitirdi
İsrail’in kurucu kadrosunda yer alan ve 2007-20014 arasında cumhurbaşkanlığı yapan Şimon Peres, 93 yaşında hayatını kaybetti. Ülke siyasetine damgasını vurmuş hem şahin hem güvercin olarak adlandırılan Peres, Davos zirvesi sırasında dönemin başbakanı Erdoğan'ın “One Minute” çıkışının hedefindeki isim olarak da Türk kamuoyunca yakından tanınan bir isimdi. 1994 yılında, Filistin'le imzalanan anlaşma dolayısıyla Yaser Arafat ve İzak Rabin'le birlikte Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
28 Eylül- Kolombiya barış dedi
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında, Küba’nın başkenti Havana’da uzun görüşme maratonunun ardından sağlanan, yarım asrı aşkın şiddete son veren tarihi barış anlaşması, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono arasında Bogota’da imzalandı.
Ancak bir hafta sonra 2 Ekim’de referanduma sunulan anlaşma kılpayı farkla sandıkta kaldı. Barış yanlıları ise mücadeleden vazgeçmedi, muhalif kanadı ikna yoluna gitti, ardından meclisten anlaşmaya çoğunluk onayı çıktı.
Santos barış yönündeki tutumuyla Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen isimler arasında yer aldı. İç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.
13 Ekim- Tayland kralı yaşamını yitirdi
Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej, Bangkok'ta tedavi gördüğü hastanede 88 yaşında hayatını kaybetti. Dünyanın en uzun süredir tahtta olan kralı unvanına sahip Adulyadej'in akciğer enfeksiyonu ve böbrek yetmezliği nedenleriyle hastaneye kaldırılmıştı. Kralın ölümünün ardından yerine tek varisi olan oğlu 64 yaşındaki Maha Vajiralongkorn'un geçti.
17 Ekim-Musul operasyonu
Suriye’de IŞİD’in kalesi Rakka için YPG’nin de bileşeni olduğu SDG, ABD desteğiyle operasyonlara başlarken diğer yandan cihatçı örgütün Irak’taki başkenti Musul için de düğmeye basıldı.
ABD, Fransa başta olmak üzere uluslararası koalisyon Musul’un IŞİD’den alınması yönünde Bağdat yönetimine yeşil ışık yaktı. Kritik Musul operasyonu öncesinde Erbil ile Bağdat arasında da uzlaşı sağlandı.
Ankara’nın sık sık muhalefetini dile getirdiği Şii Haşdi Şabi güçleri Irak ordusunun Musul operasyonunda belkemiği haline geldi. Öncelikle Musul’un çevresi IŞİD’den temizlenirken 100 bini aşkın sivil bölgeden çıkabildi.
IŞİD’in Musul kalesine yönelik nihai vuruş için ABD destekli Irak birlikleri hazırlıklarını sürdürüyor. Ancak Irak’ta 17 Ekim’de Musul operasyonunun başlamasıyla birlikte Bağdat-Ankara hattında halihazırda gerilimli ilişkiler daha da alevlendi. Türkiye’nin bölgedeki Başika Üssü’nde eğittiği Sünni güçlerin operasyonun ana unsurlarından olması, operasyona müdahil olma yönündeki talepleri Bağdat’ta çok sert tepkiyle karşılandı.
Gerek Suriye gerekse Irak’ta krizlerin patlak vermesinden bunca yıl sonra IŞİD’in kalelerine yönelik operasyonlar için peşi sıra yeşil ışık yakılması, cihatçılardan boşalan bölgelerde kimlerin, hangi güçlerin hakimiyet kuracağı tartışmalarını alevlendirmiş durumda. Bölgede haritaların yeniden şekillendiği yorumlarına her geçen gün biri ekleniyor. Bir nevi vekalet savaşlarına sahne olan her iki ülke için gerek bölgesel gerekse diger uluslararası aktörlerin çoğu resmi açıklamalarda bölünmemiş topraklar, birleşik ülke vurgusu yapsa da etnik, mezhepsel güç savaşlarının, enerji odaklı toprak paylaşım arzularının buna nasıl olanak vereceği soru işareti.
8 Kasım-Donald Trump dönemine doğru...
ABD’de 8 Kasım’da yapılan seçimlerin galibi ülke siyasetinin en bilindik, tecrübeli isimlerinden Demokratların adayı Hilary Clinton’a karşı yarışan mülti milyarder emlak devi Cumhuriyetçi Donald Trump oldu.
Dünya siyaset arenasında deprem etkisi yaratan Trump’ın zaferi, yeni başkan olarak dünyanın önde gelen ülkesinde dümene geçecek olması çevrecilerden göçmen, kadın hakları örgütlerine, silah karşıtlarına uzanan geniş bir kesimde kaygı yaratmış durumda.
Hatta Washington’ın geleneksel Cumhuriyetçi kadrolarında bile Trump’a yönelik soru işaretleri ortada.
Resmi olarak göreve 20 Ocak’ta selefi, ABD tarihinin ilk siyah başkanı olarak tarihe geçen Barack Obama’dan devr alacak Trump’ın kurduğu, yine kendisi gibi milyarder patronlardan, dev şirket CEO’larına, sertlik yanlısı generallere uzanan kabinesinin olası icraatları şimdiden tartışmalara açıldı bile...
Trump, daha başkanlık koltuğuna oturmadı ama iklim değişikliğiyle mücadaleye ilişkin küresel çaplı tarihi Paris Anlaşması’ndan çıkma, Pekin’e yönelik şimdiden Asya Pasifik’te suları ısıtabilecek bilindik Washington siyasetinden çark edilebileceği, Küba ile Obama yönetiminin ilişkileri yarım asır sonra normalleştirme uzlaşından vazgeçilebileceği yönündeki söylemleriyle gelecek dönemin hareketli geçeceği sinyali de vermiş oldu.
ABD seçimlerine Rus hackerlerın Trump’tan yana müdahil olduğu yönündeki iddialar da Washington’da hayliyle karıştırdı. Öyle ki istihbarat raporları, hacklemenin adresini Putin’e kadar uzatırken Obama cephesi de bu iddiaların gerçek olduğu görüşünde. Hatta Obama, doğrudan Putin’i bu konuda hedef alan açıklamalar yaptı. Trump’ın kampanyası döneminden bu yana, Putin’le iyi ilişkiler kurma yönündeki söylemleri biliniyor.
24 Kasım
AP, AB-Türkiye müzakerelerinin dondurulması tasarısını onayladı
Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 2005 yılında başlatılan AB ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak askıya alınmasını öngören metni yapılan oylamayla kabul etti. Karar 37'ye karşı 479 'evet' oyuyla kabul edildi.
Hukuki olarak bağlayıcılığı olmasa da karar AB ile yeni bir döneme girildiğinin işaretini verdi.
26 Kasım- Efsane lider yaşamını yitirdi
Fidel Castro 90 yaşında yaşamını yitirdi. Castro’nun son vedasına ilişkin haberi devlet televizyonunda kardeşi, Küba Devlet Başkanı Raul Castro verdi. Küba halkı, devrim mücedelesinin verildiği güzergah boyunca Castro’nun naaşını derin bir sevgi, saygıyla selamladı. Fidel Castro’nun cenazesi vasiyeti üzerine yakılırken külleri 4 Aralık’ta da Küba’nın 19. yüzyıldaki bağımsızlık kahramanı Jose Marti ve diğer Kübalı önemli önderlerin de gömülü olduğu Santa Ifigenia mezarlığında düzenlenen törenle toprağa verildi.
29 Kasım- Chapecoense takımını taşıyan uçak düştü: 74 ölü
Brezilya'nın önde gelen futbol takımlarından Chapecoense'nin oyuncularının aralarında bulunduğu 81 kişiyi taşıyan yolcu uçağı Kolombiya'nın Medellin kenti yakınlarında düştü. Enkazdan yedi kişi sağ kurtarıldı. Kazanın uçağın elektrik sistemindeki bir sorundan dolayı yaşandığı belirtildi.
7 Aralık- İtalya anayasa değişikliğine hayır dedi
İtalya'da tarihi referandum sona erdi. İtalyalılar anayasa değişikliğini öngören reform paketini reddetti. Kampanya dönemi boyunca, 'referandumdan hayır çıkması' halinde görevini bırakacağını ifade eden Başbakan Matteo Renzi istifa etti.
13 Aralık-Şam’ın Halep zaferi
Halep mücadelesi dengeleri değiştirecek kadar önemli bir dönemeç olarak Suriye savaşında yerini alacak.
Ordu güçleri, yaklaşık 4 yıldır Halep’in doğusunu elinde tutan cihatçılardan bölgeyi bu ayın başında tümüyle alarak önemli bir kazanım elde etti. Bölgedeki militan, aileleri, sivillerin çıkışı için yapılan uzun pazarlıkların ardından bunların çoğu İdlib’e gitti.
Daha önce de ordunun eline geçen bölgelerde yapılan anlaşmalar çerçevesinde cihatçı ve ailelerinin güzergahı yine İdlib’di. Diğer yandan ise Türkiye’nin muhalif ÖSO bileşenleri ile giriştiği “Fırat Kalkanı” harekatı, Cerablus’un ardından Bab’a girmesi de Suriye satrancında önemli gelişmelerden biri olarak bu yıla damgasını vurdu. Ankara, gerek IŞİD’le gerekse PYD’yle mücadeleyi operasyona gerekçe gösterirken sınır boyunca Kürt kantonlarının birleşmesini engelleme çabasında. Sahada PYD’yi yakın müttefiki olarak gören Washington ile halihazırda gerilimli ilişkilerinde iniş çıkışlar yaşayan Ankara, ABD’ye PYD’yi dışlayın, IŞİD’in kalesi Rakka’ya beraber yürüyelim önerisinde de bulundu. Ancak Washington PYD ile müttefikliğini sürdürürken, Ankara’ya da ortak hedef IŞİD mesajını yineliyor.
Suriye’deki savaş 5,5 yılda binlerce çocuğun hayatını kararttı.
Mart 2011 ile Mart 2016 arasında Suriye’de 21 bin 623 çocuk yaşamını yitirdi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), silah pazarının en iyi müşteri ve ihracatçı ülkelerini açıkladı.
Dünyada son 5 yılda silahlanma yüzde 14 arttı, Türkiye 6. sırada
7 Aralık- Endonezya deprem: 97 ölü
Endonezya Sumatra adasının kuzey ucunda bulunan Açe bölgesi yakınlarında, deniz altında 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi: 97 kişi yaşamını yitirdi.
19 Aralık- Berlin'de Noel panayırına TIR girdi: 12 ölü
Almanya Berlin'de Noel pazarına TIR'lı saldırı: En az 12 ölü, 48 yaralı... Saldırıyı IŞİD üstlendi.
25 Aralık- Karadeniz'e Rus askeri uçağı düştü, 92 ölü
Suriye'nin Lazkiye kentine gitmek üzere Rusya'nın Soçi şehrinden havalanan ve içerisindeki Rus Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’nun 64 üyesini de dahil 92 kişinin bulunduğu uçak Karadeniz'e düştü.
15 Mart- İlk sivil Başkan görevde
Myanmar'da Ulusal Demokrasi Birliği'nin lideri Aung San Suu Çii'nin müttefiki Htin Kyaw, 50 yıllık askeri yönetimin ardından Devlet Başkanlığı'na seçilen ilk sivil Başkan oldu.
24 Mart- Bosna kasabına 40 yıl hapis cezası
Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'i 'soykırım', 'insanlığı karşı suç işlemek' ve 'savaş kurallarını ihlal' suçlarından 40 yıla mahkum etti.
28 Mart -Palmira'ya özgürlük
IŞİD vahşeti dünya kültürel mirasına da büyük darbe vurdu. Mart sonunda Rus savaş uçaklarının desteğiyle Suriye’deki Palmira antik kentinin IŞİD’ten geri alınması bu çerçevede geniş yankı buldu.
Ancak son iki ayda IŞİD mitanları yeniden Palmira çevresinde etkinliğini artırma çabasında, bölgede Suriye ordusu ile cihatçılar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Yemen’de şiddet
Yemen’de Şii Husilere yönelik Riyad liderliğindeki koalisyonun tartışmalı operasyonları 2016’da sürdü.
İnsan hakları örgütleri sivil can kayıplarının her geçen gün artmasına, ülkede ölümlere yol açan açlığın yaşandığına dikkat çekerken Suudi Arabistan liderliğindeki güçlerin 8 Ekim’de başkent Sanaa’da Husilerin cenaze evini “yanlışlıkla” vurarak 140’ı aşkın kişinin ölümüne yol açması Riyad’ın destekçisi Washington’ın da tepkisini çekti.
Sığınmacıların dramı
Sığınmacı krizi bu yılın da insani trajedileri arasında yerini aldı. II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük sığınmacı krizinde daha çok Ortadoğu ve Afrika’daki çatışma, şiddetten kaçan onbinler yine ölümü göze alarak çoluk çocuk “umuda yolculuğa” çıktı.
Geçen hafta BM’nin açıkladığı dehşet bilançosu ise 2016’da Avrupa’ya ulaşmaya çalışan 5 bin göçmenin Akdeniz’de boğulduğu oldu.
BM, bu rakamın şimdiye kadar ki en yüksek yıllık rakam olduğuna dikkat çekti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü William Spindler, “Bu, bu yıl her gün, Avrupa’da emniyet ya da iyi bir yaşam arayan ortalama 14 kişinin öldüğü anlamına geliyor” dedi.
Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, bu yıl ise yaklaşık 359 bin göçmen denizyoluyla Avrupa’ya ulaştı
Kütleçekim dalgaları ilk kez gözlendi
Albert Einstein’ın yaklaşık 100 yıl önce varlığını öne sürdüğü kütleçekim dalgalarının gerçekliği keşfedildi. Araştırmacılar, bu yıl, uzay zamanda saptanması zor olan dalgacıkları sonunda saptayabildi.
Artık, toplamda üç kütleçekimsel dalga olduğunu böylelikle kanıtlamış olduk. Dalganın kaynağı olarak 1.3 milyar ışık yılı ötede, her biri yaklaşık 150 kilometre çapta ve 30 güneş kütlesine sahip iki kara delik olarak belirlendi. Öyle ki, ışık hızının yaklaşık yarısı hızla birbirlerine “giren” bu kara deliklerin uzay-zamanda yaptığı değişiklik LIGO’nun hassas algılayıcılarını bir proton çapının binde biri mesafeyle hareket ettirdiler ve LIGO bunu algıladı!
29 Aralık- Putin: Esad ve muhalifler arasında 3 belgeli ateşkes imzalandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye hükümeti ile muhalefetin ateşkes anlaşması imzaladığını açıkladı.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası