Nepal'de 7,9 şiddetinde deprem... Ölü sayısı 2 bini aştı
Nepalli yetkililer, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının Nepal'de 2169, Hindistan'da 61'e yükseldiğini açıkladı.
Başkenti Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da dün yerel saatle 11.56'da kaydedilen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından orta büyüklükte çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.
Artçı sarsıntılar nedeniyle evlerine giremeyen Katmanduluların geceyi kentteki açık alanlarda geçirdiği bildirildi.
Depremin merkez üssüne yakın yerleşim birimlerine giden yolların heyelan ve çatlaklar yüzünden kapandığı, bu nedenle buralara ulaşım sağlanamadığı aktarıldı. Bu yerleşim birimlerine ulaşılmasıyla ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.
hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli deprem oldu.
Nepal'de dün meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2230'a ulaştı.
Nepal Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, başkent Katmandu dahil, birçok kentte büyük yıkıma yol açan depremin ardından şimdiye kadar 970 kişinin cesedinin çıkarıldığını ancak enkaz altında hala çok sayıda kişi bulunduğunu söyledi. Rijal, bazı bölgelerle temas kurulamadığını, ölü sayısının artmasından endişe duyulduğunu kaydetti.
Rijal, "Halkımızın yardıma ihtiyacı var. Bu tür bir felaket konusunda çok daha bilgili ve donanımlı uluslararası kuruluşların desteğini bekliyoruz" dedi.
Depremde ağır hasar gören yollar trafiğe kapanırken telefon hizmetleri durma noktasına geldi. Başkent Katmandu'daki uluslararası havaalanı da uçuşlara kapatıldı.
Depremden en çok etkilenen Katmandu Vadisi'nde yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşıyor. Bölgede çok sayıda da yabancı turist bulunuyor.
Meteoroloji uzmanları, depremin vurduğu ülkede bugün ve yarın şiddetli yağış ve fırtına beklendiğini açıkladı.
Görgü tanıkları, bazı köylerin yerle bir olduğunu söyledi.
Başkent Katmandu yakınlarındaki Manglung köyünden Vim Tamang, gazetecilere, köyünün deprem ve sonrasında meydana gelen heyelan nedeniyle tamamen yıkıldığını söyledi. Köy halkının yarısından fazlasının öldüğünü belirten Tamang, "Çaresiziz. Yardım bekliyoruz" dedi.
Ulusal gelirinin büyük kısmı turizme dayanan, 27,8 milyon nüfusa sahip Nepal'deki depremde yüzlerce yıllık tapınaklar ve tarihi anıtlar da yerle bir oldu.
Depremde yıkılanlar arasında UNICEF'in Dünya Mirası Listesi'nde bulunan 62 metre yüksekliğindeki Dharahara Kulesi'nin yanı sıra eski kraliyet sarayı da bulunuyor. Kulenin enkazı altında çok sayıda kişinin kaldığı sanılıyor.
Görgü tanıkları, ayakta kalan tarihi binalarda ise büyük çatlaklar olduğunu söyledi.
Depremin hemen ardından Everest'te de çığ faciası meydana geldi.
Çığ altında kalan 8 dağcı yaşamını yitirirken, 30'u yaralandı. Dağcıların hangi ülkeden oldukları henüz bilinmiyor.
Nepal'de, daha önce de şiddetli depremler meydana gelmişti.
Bihar bölgesinde 15 Ocak 1934'de meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki depremde ülkenin neredeyse üçte ikisi harabeye dönmüştü. Depremde 12 bin kişi yaşamını yitirmişti.
Yine Bihar bölgesinde 21 Ağustos 1988'de meydana gelen depremde ise Hindistan'da 282 kişi, Nepal'de de bine yakın kişi ölmüş, 16 bin kişi yaralanmıştı.
Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bilgi almaya ve hem Hindistan'da hem de Nepal'de depremden etkilenenlere ulaşmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Hindistan, Nepal'e 4 ton insani yardım taşıyan bir uçak gönderdi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!